Рішення
від 08.08.2013 по справі 925/1038/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2013 року Справа № 925/1038/13

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Пащенко А.Д., із секретарем судового засідання Ковбою І.М., за участю представників: позивача: Ткаченко В.Л. - за довіреністю, відповідача: Стойко А.Ю. - за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Гарант"

до Черкаської міської ради

про визнання незаконним і скасування рішення та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання незаконним і скасування рішення Черкаської міської ради від 20.12.2012 № 3-1461 "Про відмову у наданні ТОВ "Гарант" дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по пров. Корнійчука, 17" та зобов'язання Черкаської міської ради у місячний термін розглянути питання щодо надання позивачу дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по пров. Корнійчука, 17. В обґрунтування позовних вимог позивач вказав, що ТОВ "Гарант" є власником гаражів 1-6 літ. "Б" площею 120,8 кв. м., що знаходяться за адресою пров. Корнійчука, 17 в м. Черкаси, про що ТОВ "Гарант" видано витяг про реєстрацію права власності на вказане нерухоме майно. Відповідно до статті 377 Цивільного кодексу України та статті 120 Земельного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташоване відповідне нерухоме майно, без зміни її цільового призначення, в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). Виникнення прав власності на об'єкт нерухомості не на підставі договору відчуження не тягне безумовного переходу права власності на земельну ділянку під об'єктом нерухомості, а потребує окремого договірно-правового регулювання шляхом укладення відповідних цивільно-правових угод між власником земельної ділянки і власником споруди в установленому порядку. Закон не встановлює обов'язковість укладення чи поновлення з вказаних підстав договору оренди земельної ділянки, на якій розташований цей об'єкт, однак передбачає право власника об'єкта на ділянку, на якій цей об'єкт розташований. Позивач звернувся до Черкаської міської ради із заявою від 17.08.2012 № 2491-3 щодо оформлення права користування земельною ділянкою під нерухомим майном, яке є в його власності. До заяви було додано кадастровий план земельної ділянки, план визначення меж земельної ділянки, викопійовку із плану міста від 04.10.2010 та довідку про кількісну та якісну характеристику земельної ділянки. Рішенням Черкаської міської ради від 20.12.2012 № 3-1461 відмовлено позивачу в наданні дозволу на розробку документації із землеустрою. Однак позивач вважає зазначене рішення незаконним, прийнятим з порушенням положень нормативно-правових та законодавчих актів України та просить визнати дане рішення незаконним і скасувати його з огляду на те, що в цьому рішенні не вказані підстави відмови у наданні ТОВ "Гарант" дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по пров. Корнійчука, 17 та відсутнє посилання на норми чинного законодавства.

Відповідач не надав суду письмовий відзив на позов.

У судовому засіданні:

- представник позивача позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених у позовній заяві, вважав відмову відповідача в наданні дозволу на розробку документації із землеустрою безпідставною, необґрунтованою, оскільки позивач надав всі необхідні документи, вказані в законі, а відповідач не вказав жодних зауважень чи недоліків, які перешкоджали надати позивачу дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під належним позивачу об'єктом нерухомості; просив задовольнити позов повністю;

- представник відповідача заперечив проти позову з тих підстав, що Черкаська міська рада здійснювала свої повноваження відповідно до ст. 12 ЗК України та ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", просив повністю відмовити позивачу у задоволенні позову.

У судовому засіданні 08.08.2013 оголошена вступна та резолютивна частини рішення суду відповідно до статті 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та доводи представників сторін у судовому засіданні, суд встановив таке.

Рішенням господарського суду Черкаської області від 14.05.2008 у справі № 12/1363 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Гарант" до Черкаської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно, позов задоволено повністю, визнано за ТОВ "Гарант" право власності на гаражі 1-6 літ. "Б" площею 120,8 кв. м., що знаходяться за адресою пров. Корнійчука, 17 в м. Черкаси. Дане рішення набрало законної сили.

30.05.2008 ТОВ "Гарант" отримало витяг про реєстрацію права власності на гаражі 1-6 літ. "Б" площею 120,8 кв. м., що знаходяться за адресою пров. Корнійчука, 17 в м. Черкаси.

17 серпня 2012 року позивач звернувся до Черкаської міської ради з заявою № 2491-3 щодо оформлення права користування земельною ділянкою під вказаним нерухомим майном. До заяви позивач додав кадастровий план земельної ділянки, план визначення меж земельної ділянки, викопійовку із плану міста від 04.10.2010, довідку про кількісну та якісну характеристику земельної ділянки, витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно, копію статуту товариства.

Черкаська міська рада на третій сесії прийняла рішення від 20.12.2012 № 3-1461 "Про відмову у наданні товариству з обмеженою відповідальністю "ГАРАНТ" дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по провул. Корнійчука, 17", у якому вказано, що Черкаська міська рада, розглянувши клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "ГАРАНТ" щодо оформлення права користування земельною ділянкою, враховуючи пропозиції депутатів міської ради, відповідно до статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", вирішила відмовити у наданні товариству з обмеженою відповідальністю "ГАРАНТ" дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 245 кв.м. в оренду по провул. Корнійчука, 17 під гаражі.

Не погодившись із вказаним рішенням Черкаської міської ради, позивач просить визнати його незаконним і скасувати та зобов'язати Черкаську міську раду у місячний термін розглянути питання щодо надання позивачу дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по пров. Корнійчука, 17.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягаючими до задоволення, з огляду на наступне .

Згідно статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

В статті 120 Земельного кодексу України, яка регулює питання переходу права на земельну ділянку у разі набуття права на будівлю або споруду, вказано, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду фізичними або юридичними особами, які не можуть мати у власності земельних ділянок, до них переходить право користування земельною ділянкою, на якій розташований жилий будинок, будівля або споруда, на умовах оренди.

Відповідно до приписів частин 1, 2 статті 377 Цивільного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). Розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об'єкти (крім багатоквартирних будинків).

Однак, вказані норми земельного та цивільного законодавства не передбачали автоматичного переходу до власника будівлі або споруди права користування земельною ділянкою, на якій розташована будівля чи споруда. В частині 1 статті 120 ЗК України чітко вказано, що таке право користування може переходити до власника будівлі на підставі договору оренди.

В частині 3 статті 124 ЗК України вказано, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, громадянам, юридичним особам, визначеним частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу, здійснюється в порядку, встановленому статтею 123 цього Кодексу.

За приписом частини 2 статті 134 ЗК України не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі, зокрема, розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб;

Таким чином, питання передачі позивачу в оренду земельної ділянки, на якій розташований належний йому на праві власності об'єкт нерухомості, повирішуватися в порядку, встановленому статтею 123 Земельного Кодексу України.

Відповідно до частин 2, 3 статті 123 ЗК України в редакції станом на день прийняття оскаржуваного рішення, особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідної сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації. У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки).

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Із оскаржуваного позивачем рішення Черкаської міської ради від 20.12.2012 № 3-1461 "Про відмову у наданні товариству з обмеженою відповідальністю "ГАРАНТ" дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по провул. Корнійчука, 17" вбачається, що у ньому відсутнє будь-яке мотивування прийняття такого рішення, не вказані підстави для відмови у наданні товариству з обмеженою відповідальністю "ГАРАНТ" дозволу на розроблення проекту землеустрою. У Витягу із протоколу третьої сесії тридцять сьомого пленарного засідання від 20 грудня 2012 року також відсутнє мотивування при прийнятті такого рішення.

Однак, прийняття такого немотивованого рішення суперечить припису частини 3 статті 123 ЗК України, у якій чітко вказано, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у разі відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки повинен надати мотивовану відмову у його наданні. Відсутність такого мотивування суперечить вимозі Закону та не надає можливості дати оцінку такій відмові, оскільки її підстави невідомі.

Відповідач в установленому законом порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував, не подав належних доказів прийняття оскаржуваного рішення Черкаської міської ради відповідно до вимог статті 123 ЗК України.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позивачем доведено і належними доказами підтверджено наявність підстав, з якими закон пов'язує можливість визнання незаконним та скасування оскаржуваного позивачем рішення Черкаської міської ради. Вимога позивача про зобов'язання Черкаської міської ради розглянути у місячний термін питання щодо надання ТОВ "Гарант" дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по провул. Корнійчука, 17 також підлягає задоволенню як така, що відповідає приписам Закону.

Відповідно до статті 49 ГПК України з відповідача підлягають відшкодуванню позивачу понесені останнім витрати на сплату судового збору в сумі 2 294 грн.

Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати незаконним та скасувати рішення Черкаської міської ради від 20 грудня 2012 року № 3-1461 "Про відмову у наданні товариству з обмеженою відповідальністю "Гарант" дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по провул. Корнійчука, 17".

Зобов'язати Черкаську міську раду розглянути у місячний термін питання щодо надання товариству з обмеженою відповідальністю "Гарант" дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по провул. Корнійчука, 17.

Стягнути з Черкаської міської ради (18000, м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 37, ідентифікаційний код 25212542) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Гарант" (19603, Черкаська область, Черкаський район, с. Хутори, пл. Центральна, 3, ідентифікаційний код 21359403) - 2 294 грн. (дві тисячі двісті дев'яносто чотири гривні) судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки, передбачені розділом ХІІ Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 12.08.2013

Суддя А.Д. Пащенко

Дата ухвалення рішення08.08.2013
Оприлюднено13.08.2013
Номер документу32935102
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1038/13

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Рішення від 08.08.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні