Рішення
від 08.08.2013 по справі 912/791/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2013 рокуСправа № 912/791/13 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Шевчук О.Б., розглянув у відкритому судовому засіданні справу №912/791/13

за позовом Світловодського міжрайпрокурора в інтересах держави, в особі Світловодської районної державної адміністрації, Кіровоградська область, м. Світловодськ

до приватного науково-виробничого підприємства "Техпромпроект", Кіровоградська область, смт. Онуфріївка

про розірвання договору оренди землі,

за участю прокурора прокуратури м. Кіровограда - Боруша А.О., наказ №694к від 23.10.2012р.

Світловодський міжрайпрокурор в інтересах держави, в особі Світловодської районної державної адміністрації звернувся до господарського суду з позовом про дострокове припинення договору оренди землі від 17.03.2010р., укладеного між Світловодською районною державною адміністрацією (надалі - Світловодська РДА) та приватним науково-виробничим підприємством "Техпромпроект" (надалі - ПНВП "Техпромпроект") шляхом його розірвання, з покладенням на відповідача судових витрат.

Обґрунтовуючи свої вимоги, прокурор, зокрема, посилається на те, що відповідач в порушення вимог ст. 25 Закону України "Про оренду землі" та умов договору не забезпечив дотримання вимог природоохоронного, санітарного законодавства при використанні земельної ділянки, наданої для видалення відходів (під сміттєзвалище).

Світловодська РДА в своїх письмових поясненнях зазначила про те, що спірний договір укладався на підставі розпорядження голови Кіровоградської обласної державної адміністрації №116-р від 22.02.2010 р. Тому Світловодська РДА вважає, що вона немає належним чином підтверджених повноважень для вчинення дій щодо визнання чи невизнання позову.

Відповідач відзив на позов не надав, позовні вимоги не заперечив, правом на участь у судовому засіданні не скористався, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду даної справи.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

17.03.2010 р. між Світловодською РДА (орендодавець) та ПНВП "Техпромпроект" (орендар) укладено договір оренди землі (надалі - договір), за умовами якого орендодавець на підставі розпоряджень голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 22 лютого 2010 року за №116-р та Світловодської районної державної адміністрації від 17 березня 2010 року №159-р надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, склад угідь - землі, що використовуються для технічної інфраструктури, в т.ч. для видалення відходів, яка знаходиться на території Павлівської сільської ради, Світловодського району, Кіровоградської області.

Відповідно до пунктів 2, 8 договору в оренду передається земельна ділянка площею 5,1 га терміном на 10 років.

Пунктами 15, 16 та 17 цього договору визначено, що земельна ділянка передається в оренду: для обслуговування будівель, рекультивації та облаштування сміттєзвалища; цільове призначення земельної ділянки: землі, що використовуються для технічної інфраструктури, в т.ч. для видалення відходів; умови збереження стану об'єкта оренди: за умов зберігання якості землі.

Відповідно до п. 26 договору на орендовану земельну ділянку встановлено, зокрема, такі обмеження, як дотримувати вимоги природоохоронного та санітарного законодавства.

Згідно з вимогами п. 31 договору орендар зобов'язаний виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі передбаченому законом або договором оренди землі.

Договір зареєстрований у Світловодському МРВ КРФ ДП "ЦДЗК", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис 18.03.2010р. за №041038300003.

Світловодською міжрайпрокуратурою в ході перевірки дотримання вимог законодавства при експлуатації Світловодського міського сміттєзвалища, встановлені порушення вимог природоохоронного, санітарного та земельного законодавства з боку ПНВП "Техпромпроект".

Так, в акті перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства від 05.04.2013 р., складеному державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської області Петровим В.В., зафіксовано, що ПНВП "Техпромпроект" в порушення вимог ст. ст. 32, 33 Закону України "Про відходи", не оформлено дозвіл та ліміти на утворення та розміщення відходів на 2013 рік, паспорт місця видалення відходів. Викладене стало підставою для накладення Державною екологічною інспекцією у Кіровоградській області адміністративного стягнення на відповідальну посадову особу відповідача згідно постанови від 08.04.2013 р. та внесення припису про усунення виявлених порушень в термін до 08.06.2013 р.

Крім того, перевіркою із залученням фахівців відділу державного санітарно-ідеміологічного нагляду у Світловодському та Онуфріївському районах Олександрійського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області встановлено, що міське сміттєзвалище експлуатується з порушенням Санітарних правил улаштування та утримання полігонів для твердих побутових відходів №2811-83 від 16.05.1983 р. На 2013 рік ПНВП "Техпромпроект" не отримав в держсанепідслужбі району висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на об'єкт поводження з відходами. Сміттєзвалище огороджено частково, бетонна огорожа напівзруйнована, шлагбаум на в"їдзі відсутній. Територія сміттєзвалища не обвалована, площадка для миття сміттєвозів не обладнана. Ущільнення та пошарова ізоляція твердих побутових відходів проводиться не регулярно. Відомчий лабораторний контроль забруднення атмосферного повітря, ґрунту та підземних вод не проводиться, контрольні свердловини відсутні. Засмічена побутовими відходами територія санітарно-захисної зони сміттєзвалища. За допущені порушення вимог санітарного законодавства відповідальну посадову особу підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності, та внесено припис про усунення порушень санітарного законодавства №13 від 05.04.2013 р..

Таким чином, матеріалами справи підтверджується невиконання відповідачем (орендарем земельної ділянки) обов'язку щодо дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства.

При цьому, господарський суд враховує, що відповідачем ні на виконання приписів, ні в ході розгляду даного спору не надано суду доказів на підтвердження усунення виявлених перевіркою порушень норм природоохоронного та санітарного законодавства.

За висновком прокурора порушення з боку відповідача умов договору оренди землі в частині дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства є підставою для дострокового розірвання договору оренди землі.

Позовні вимоги прокурора підлягають задоволенню в силу наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 Цивільного кодексу України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно із Законом України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

За статтею 13 цього закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до вимог статті 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки зобов'язаний виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі.

Загальні положення про припинення зобов'язань та підстави для їх припинення зазначені в ст. 598 Цивільного кодексу України, згідно якої зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. Припинення зобов'язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом.

Положення Закону "Про оренду землі" (ст. 32) та статті 598 Цивільного кодексу України, дають підстави вважати, що розірвання договору оренди землі в передбаченому законом порядку є одним із способів його припинення.

Підстави для зміни або розірвання договору законодавчо закріплені в ст. 651 Цивільного кодексу України, згідно якої зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

В пункті 38 договору сторони погодили, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, зокрема, внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором.

Згідно з п.п. 2.20. та 2.21. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011р. №6 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" у вирішенні спорів про розірвання договору оренди земельної ділянки судам слід враховувати, що відповідно до ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору, та з підстав, визначених статтями 24 і 25 Закону України "Про оренду землі", у разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також з підстав, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України. У разі встановлення порушень, передбачених статтею 143 Земельного кодексу України, зокрема, коли земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням, визначеним умовами договору, та у спосіб, що суперечить екологічним вимогам, суди мають правові підстави для задоволення вимог про розірвання договору оренди на підставі статті 32 Закону України "Про оренду землі".

З огляду на невиконання відповідачем передбачених договором обов'язків щодо дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства при використанні орендованої земельної ділянки, що підтверджується матеріалами справи, вимоги прокурора про розірвання спірного договору є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору в розмірі 1147,00 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди землі від 17.03.2010р., укладений між Світловодською районною державною адміністрацією та приватним науково-виробничим підприємством "Техпромпроект" та зареєстрований у Світловодському МРВ КРФ ДП "ЦДЗК" 18.03.2010р. за №041038300003.

Стягнути з приватного науково-виробничого підприємства "Техпромпроект" (Кіровоградська область, смт. Онуфріївка, вул. Гагаріна, 55, кв. 6, ідентифікаційний код 32461150) на користь Державного бюджету України (р/р 31211206783002 в Головному Управлінні Державної казначейської служби України у Кіровоградській області, МФО 823016, код 38037409, отримувач коштів УК у м. Кіровограді (м. Кіровоград) 22030001) - 1147,00 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Копію рішення направити позивачу за адресою: Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Леніна, 14, відповідачу за адресою: Кіровоградська область, смт. Онуфріївка, вул. Гагаріна, 55, кв. 6.

Повне рішення складено 13.08.2013 р.

Суддя О.Б. Шевчук

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.08.2013
Оприлюднено14.08.2013
Номер документу32941379
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/791/13

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 16.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Рішення від 08.08.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 24.05.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні