Рішення
від 12.08.2013 по справі 306/1811/13-ц
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/2572/12

Провадження № 2/710/2974/12

Рядок статзвіту № 46

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.08.2013 м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючої - судді Василиха Ж.В.,

при секретарі - Фізер В.І.,

з участю прокурора - Сінкіна В.В.,

представника Солочинської сільради - Туряниці М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом прокурора Свалявського району в інтересах держави в особі територіального управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області до Солочинської сільської ради Свалявського району, ОСОБА_4 про визнання незаконним рішення сесії Солочинської сільської ради від 27 вересня 2005 року «Про затвердження проекту зміни цільового призначення земельної ділянки» та недійсним державного акту на право приватної власності на земельну ділянку,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Свалявського району звернувся в суд в інтересах територіального управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області з зазначеним позовом, який мотивує тим, що рішенням сесії Солочинської сільської ради від 27.09.2005 року «Про затвердження проекту зміни цільового призначення земельної ділянки» було затверджено проект зміни цільового призначення земельної ділянки ОСОБА_3, мешканці АДРЕСА_1 площею 0,0450 га за адресою в АДРЕСА_2 із земель сільськогосподарського призначення до земель житлової та громадської забудови для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та на підставі вказаного рішення видано державний акт. Однак вказане рішення є незаконним, а виданий на його підставі державний акт підлягає відміні, так як вказана земельна ділянка знаходиться в межах гірничого відводу (друга зона санітарної охорони) свердловин № 4-р, 7-ГП Голубинського родовища мінеральних вод, який був затверджений на підставі акту про надання гірничого відводу від 04.02.2008 р. за № 1430, а територіальним управлінням державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області ОСОБА_3 дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки в АДРЕСА_2 площею 0,0450 га в межах охоронних зон Голубинського родовища мінеральних вод не видавався, тому просить визнати незаконним та скасувати рішення сесії Солочинської сільської ради від 27.09.2005 року «Про затвердження проекту зміни цільового призначення земельної ділянки» та визнати недійсним державний акт серії ЗК № 057017 від 28.10.2005 року на зазначену земельну ділянку.

У судовому засіданні прокурор Сінкін В.В. позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

В.о. начальника територіального управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області подав до суду письмові пояснення, в яких просить позов задовольнити, оскільки забудова площ залягання корисних копалин проводиться згідно «Положення про забудову площ залягання корисних копалин» затвердженого постановою КМУ від 17.01.1995 року № 33. Відповідно до вимог п. 2 цього Положення забудова площ залягання корисних копалин загальнодержавного значення, а також будівництво на ділянках їх залягання споруд, не пов»язаних з видобуванням корисних копалин, допускається тільки у виняткових випадках за погодженням з відповідними територіальними геологічними підприємствами та органами державного гірничого нагляду на основі спеціальних дозволів, що видаються відповідними Радами народних депутатів, на території яких знаходяться ці корисні копалини. Таке погодження ОСОБА_3 не отримувала. Також просить справу розглянути у його відсутності.

Солочинський сільській голова Туряниця М.І. у судовому засіданні позов не визнала та пояснила, що на даний час проект землеустрою не виготовлений, межі ІІ поясу зони санітарної охорони свердловини Голубинського родовища мінеральних вод не визначено.

Відповідачка ОСОБА_4 у судове засідання не з»явилася, однак подала до суду заяву, в якій просить справу розглянути у її відсутності, позовні вимоги не визнає.

Заслухавши осіб, які беруть участь у справі, дослідивши письмові докази в справі, суд приходить до наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням 41 сесії 2 скликання Солочинської сільської ради Свалявського району «Про затвердження проекту зміни цільового призначення земельної ділянки» від 27.09.2005 року затверджено проект зміни цільового призначення земельної ділянки ОСОБА_3 площею 0,0450 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 із земель сільськогосподарського призначення до земель житлової та громадської забудови (будівництво та обслуговування жилого будинку). На підставі цього рішення ОСОБА_3 28.10.2005 року видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,0450 га в АДРЕСА_2 із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд.

Статтею 20 ЗК України (у редакції на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень. Зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об»єктів природоохоронного та історико-культурного призначення. Зміна цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст. 58 Кодексу України про надра (у редакції на час виникнення спірних правовідносин) забороняється проектування і будівництво населених пунктів, промислових комплексів та інших об»єктів без попереднього геологічного вивчення ділянок надр, що підлягають забудові. Забудова площ залягання корисних копалин загальнодержавного значення, а також будівництво на ділянках їх загалягання споруд, не пов»язаних з видобуванням корисних копалин, допускаються у виняткових випадках лише за погодженням з відповідними територіальними геологічими підприємствами та органами державного гірничого нагляду. При цьому повинні здійснюватися заходи, які б забезпечували можливість видобування з надр корисних копалин. Порядок забудови площ залягання корисих копалин загальнодержавного значення встановлюється Кабінетом Міністрів України. Забудова площ залягання корисних копалин місцевого значення, а також розміщення на ділянках їх залягання підземних споруд, не пов»язаних з видобуванням корисних копалин, допускаються за погодженням з відповідними місцевими Радами народних депутатів.

За п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17 січня 1995 року № 33 «Про затвердження Положення про порядок забудови площ залягання корисних копалин загальнодержавного значення» забудова площ залягання корисних копалин загальнодержавного значення (надалі - забудова), а також будівництво на ділянках їх залягання споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, допускається тільки у виняткових випадках лише за погодженням з відповідними територіальними геологічними підприємствами та органами державного гірничого нагляду на основі спеціальних дозволів, що видаються відповідними Радами народних депутатів, на території яких знаходяться ці корисні копалини.

Як вбачається з відповіді голови Солочинської сільської ради Туряниці М.І., земельна ділянка ОСОБА_4 розташована в АДРЕСА_2 площею 0,0450 га згідно документації сільської ради не знаходиться у другому поясі зон санітарної охорони свердловини № 4 Голубинського родовища мінеральних вод, на погодження та затвердження проект землеустрою ІІ -ої зони санітарної охорони свердловини № 4 Голубинського родовища мінеральних вод сільською радою ДП санаторію «Квітка Полонини» не надавався, а також вище згадана ІІ -а зона санітарної охорони свердловини № 4 Голубинського родовища мінеральних вод не встановлювалася.

Згідно ч. 1 ст. 113 ЗК України зони санітарної охорони створюються навколо об»єктів, де є підземні та відкриті джерела водопостачання, водозабірні та водоочисні споруди, водоводи, об»єкти оздоровчого призначення та інші, для їх санітарно-епідеміологічної захищеності.

Правовий режим земель зон санітарної охорони визначається постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 року № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об»єктів». Межі ЗСО водних об»єктів визначаються проектом землеустрою. Межі ЗСО водних об»єктів встановлюються органами місцевого самоврядування на їх території за погодженням з державними органами земельних ресурсів, санітарно-епідеміологічного нагляду, охорони навколишнього природного середовища, водного господарства та геології.

З поданого сільським головою с. Солочин договору на виконання робіт за № 152 від 12.07.2012 року, укладеним між Солочинською сільською радою Свалявського району та Державним підприємством «Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» вбачається, що вказане підприємство бере на себе зобов»язання розробити проект землеустрою щодо встановлення 2-3 меж санітарних зон охорони водозабірних ділянок свердловин Голубинського родовища Свалявського району (документації із землеустрою).

Оскільки на даний час не визначено межі ІІ поясу зони санітарної охорони свердловини № 4 Голубинського родовища мінеральних вод, тому встановити чи належить земельна ділянка ОСОБА_4 до ІІ поясу зазначеної зони є неможливим.

Також із технічної документації з землеустрою щодо оформлення документів, що посвідчують право на земельну ділянку ОСОБА_3 в с. Солочин, АДРЕСА_2 щодо зміни цільового призначення проект землеустрою щодо оформлення документів, що посвідчують право на земельну ділянку (зміна цільового призначення) погоджено із Солочинською сільською радою, відділом містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства, районною санепідемстанцією, Свалявським районим відділом земельних ресурсів, Свалявською районною екологічною інспекцією (а.с. 19-23).

Суд не бере до уваги відповідь начальника Свалявського міжрайонного управління від 19.04.2013 року за № 124-1/01 про те, що земельна ділянка ОСОБА_3 площею 0,045 га розміщена в АДРЕСА_2 в межах охоронної зони свердловини № 4 Голубинського родовища мінеральних вод в зоні гірничого відводу, оскільки вказана відповідь не є належним та допустимим доказом у розумінні ст. ст. 57-60 ЦПК України.

За таких обставин, позов до задоволення не підлягає.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 88, 212- 215, 218 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

У позові прокурора Свалявського району в інтересах держави в особі територіального управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області до Солочинської сільської ради Свалявського району, ОСОБА_4 про визнання незаконним рішення сесії Солочинської сільської ради від 27 вересня 2005 року «Про затвердження проекту зміни цільового призначення земельної ділянки» та недійсним державного акту на право приватної власності на земельну ділянку - відмовити.

Стягнути з територіального управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в Закарпатській області на користь держави 114 (сто чотирнадцять) грн. 70 коп. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Закарпатської області через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуюча Василиха Ж.В.

СудСвалявський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення12.08.2013
Оприлюднено16.08.2013
Номер документу32951731
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —306/1811/13-ц

Рішення від 12.08.2013

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Василиха Ж. В.

Ухвала від 12.07.2013

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Василиха Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні