Рішення
від 05.08.2013 по справі 263/4878/13-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

№2/263/2057/2013

№ 263/4878/13-ц

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 серпня 2013 року місто Маріуполь

Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області в складі :

головуючої судді Ковтуненка В.О.,

при секретарі Русаковій Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Маріуполі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Донконсалтсервіс» про зобов'язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з даним позовом до відповідача про зобов'язання відповідача внести запис у трудову книжку про звільнення з 18.02.2013 року та зобов'язати видати трудову книжку та копію наказу про звільнення.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що на підставі протоколу №1 Загальних зборів учасників ТОВ «Донсалтсервіс» від 16.07.2008 року він був призначений на посаду директора ТОВ «Донконсалтсервіс». Знайшовши нову роботу, яка йому більше підходила за кваліфікацією, він вирішив звільнитись. Оскільки рішення про призначення та звільнення директора товариства приймаються виключно загальними зборами, то він направив заяву про звільнення від 04.02.2013 року, замовленим листом на адресу засновників - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 Однак ці листи були повернуті на його адресу у зв'язку із спливом строку зберігання. Відповідно, не були проведені і загальні збори та не вирішено питання про його звільнення. У зв'язку із чим, він звернувся до суду, тому що, ТОВ «Донконсалтсервіс» порушує його трудові права, оскільки він не має можливості звільнитися у встановленому законом порядку та отримати трудову книжку із відповідним записом про звільнення.

Позивач надав суду письмову заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив, про день та час розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку.

Суд вважає, що причини неявки відповідача, належним чином повідомленого про час та місце розгляду справи, не є поважними, в зв'язку з чим, зі згоди позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Згідно з вимогами ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 16.07.2008 року протоколом №1 Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Донконсалтсервіс» ОСОБА_1 призначений на посаду директора ТОВ «Донконсалтсервіс».

Відповідно до заяви від 04 лютого 2013 року, адресованої ТОВ «Донконсалтсервіс», ОСОБА_1 просить звільнити його із займає мої посади за власним бажанням.

Відповідно до статті 10 п. 10.2 Статуту ТОВ «Донконсалтсервіс» від 16.07.2008 року, Директор призначається та звільнюється з посади Загальними зборами Учасників. Відповідно до п. 10.8, звільнення директора здійснюється відповідно до Кодексу законів про працю та цього статуту.

Згідно із ст.48 Кодексу Законів про працю України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться. Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 47 Кодексу законів про працю України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок в строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Такі ж положення закріплено у пункті 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої Наказом Мінпраці України, Мінюсту України, Міністерства соціального захисту населення України 29.07.1993 року №58, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17.08.1993 року за № 110, який передбачає, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.

На підставі вищевикладеного суд приходить до висновку, що відповідачем при звільненні позивача з роботи не були дотримані вимоги пункту 4.1 згаданої вище Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників щодо не видачі працівнику його трудової книжки в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.

Таким чином, суд вважає, що вимога позивача про витребування трудової книжки є правомірною та обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

Пунктами 3, 4 постанови КМУ від 27 квітня 1993 року №301 «Про трудові книжки працівників» передбачено, що трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях як документи суворої звітності, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку; відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації.

З урахуванням встановлених обставин та приписів закону, суд дійшов висновку про зобов'язання роботодавця внести відповідний запис до трудової книжки позивача про звільнення, оскільки право позивача в межах вирішуваного питання є порушеним, а тому підлягає захисту.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 3, 10, 11, 60, 209, 212, 213, 215, 224 ЦПК України, ст.47, 48 КЗпП України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Донконсалтсервіс» про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Донконсалтсервіс» (87534, Україна, місто Маріуполь, проспект Нахімова, 134-69, ЄДРПОУ 36082622) видати ОСОБА_1 (паспорт НОМЕР_2 виданий Жовтневим РВ Маріупольського МУ ГУМВС України у Донецькій області від 22 червня 2011 рок, ІПН - НОМЕР_1) належну йому трудову книжку. Днем звільнення вважати день подачі заяви про звільнення, тобто 04 лютого 2013 року, про звільнення видати наказ і внести запис до трудової книжки.

Рішення суду може бути переглянуто Жовтневим районним судом м. Маріуполя за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана до суду протягом 10 днів з дня отримання копії рішення суду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Позивач, який брав участь у справі, але не був присутнім у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, може подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.О. Ковтуненко

СудЖовтневий районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення05.08.2013
Оприлюднено19.08.2013
Номер документу32985386
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —263/4878/13-ц

Ухвала від 13.05.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 30.05.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Рішення від 05.08.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні