Рішення
від 13.08.2013 по справі 916/828/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" серпня 2013 р.Справа № 916/828/13

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕМ'ЄР-КАПІТАЛ"

до відповідача 1) Дочірнього підприємства "ЛИДЕР"

до відповідача 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "ФОРТУНА"

про стягнення 304 321,29 грн.

Суддя Демешин О. А.

Представники:

від позивача: Малявін А.Б. - довіреність

від відповідача 1) не з`явився

від відповідача 2 ) не з`явився

СУТЬ СПОРУ : Товариство з обмеженою відповідальністю „ПРЕМ'ЄР-КАПІТАЛ" (далі - позивач) звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до Дочірнього підприємства „ЛИДЕР" (далі - відповідач 1) та Товариства з обмеженою відповідальністю „ФОРТУНА" (далі - відповідач 2) про стягнення солідарно: 327202,62 грн. боргу за Договором фінансового лізингу спецтехніки № 14/04/08-Л від 22.05.2008 року.

15.05.2013 року позивач надав суду заяву про зменшення позовних вимог до 304 321,29грн.

На підставі розпорядження голови суду від 08.07.2013 року № 207, в порядку ст. 2.1. ГПК України справа передана на розгляд судді Демешину О. А.

Відповідачі відзиву на позов не надали, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами, відповідно статті 75 ГПК України.

В С Т А Н О В И В :

22.05.2008р. Позивач уклав з Відповідачем 1) Договір фінансового лізингу спецтехніки № 14/04/08-Л, згідно з яким Позивач зобов'язався набути у свою власність і передати на умовах фінансового лізингу у тимчасове володіння та користування Відповідачеві-1 установку направленого буріння Ditch Witch моделі JT2020 M1 загальною вартістю 997 476,00 грн. у комплектації згідно зі Специфікацією (Додаток № 1 до Договору лізингу), а Відповідач-1, в свою чергу, зобов'язався прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах

зазначеного Договору лізингу, загальна сума яких згідно із Додатком № 2 до Договору лізингу становить 1 311 401,36 грн.

23.05.2008р., з метою забезпечення виконання зобов'язань Відповідача-1 за Договором лізингу, Позивач уклав з Відповідачем 2) Договір поруки № 23/05/08.

Згідно зі ст. 1 Договору поруки Відповідач-2 зобов'язався відповідати перед Позивачем солідарно і в повному обсязі за зобов'язаннями Відповідача-1 за Договором лізингу в частині сплати останнім основних лізингових платежів (не включаючи авансовий лізинговий платіж, тобто у сумі 1012158,56 грн.), сплати неустойки у вигляді пені, штрафів, передбачених Договором лізингу, відшкодування збитків Позивача внаслідок невиконання Відповідачем-1 зобов'язань за Договором лізингу, а також будь-яких інших платежів, передбачених Договором лізингу, усім своїм майном і коштами, на які може бути звернене стягнення відповідно до чинного законодавства України.

Позивач усі свої договірні зобов'язання, визначені ст. 4 Договору лізингу, виконав у повному об'ємі, передавши Відповідачеві-1 у фінансовий лізинг усе обумовлене Договором лізингу майно, що підтверджується Актом приймання-передачі від 27.05.2008р.

Проте, Відповідач 1) не виконав свої договірні обов'язки щодо своєчасної та повної сплати лізингових платежів.

Загальна сума Договору лізингу та порядок сплати лізингових платежів (у тому

числі і штрафних санкцій за прострочення сплати цих платежів) обумовлені ст. 5

Договору лізингу та Додатком № 2 (який містить Графік оплати лізингових платежів)

до цього Договору.

Згідно з Розрахунком суми заборгованості загальна сума заборгованості Відповідача-1 за Договором лізингу в частині несплачених лізингових платежів на день подання позову становила 327 202,62 грн.

Після подання позову та порушення провадження у справі Відповідач-1 частково погасив свою заборгованість за Договором лізингу, здійснивши три платежі на загальну суму 65 000,00 грн., що підтверджує виписка з поточного рахунку Позивача.

Враховуючи те, що відповідно до п. 5.11 Договору лізингу у випадку перерахування Відповідачем платежів за цим договором Позивач має право самостійно перерозподіляти отримані від Відповідача кошти у відповідності з черговістю, викладеною у вказаному пункті зазначеного Договору лізингу, Позивачем було в черговий раз здійснено подібний перерозподіл, згідно з яким у першу чергу відбулось погашення заборгованості Відповідача за сплатою штрафних санкцій за порушення ним своїх договірних обов'язків.

Завдяки цьому на день подання даної заяви сума пені за Договором лізингу та три проценти річних від простроченої суми складають лише 1015,18 грн. та 203,04 грн. відповідно. Однак, Позивачем не заявлені вимоги про стягнення цих сум заборгованості.

Отже, загальна сума заборгованості Відповідача-1 за Договором лізингу в частині несплачених лізингових платежів на день подання даної заяви становить 304321,29 грн.

Відповідно ст. 1 Закону України „Про фінансовий лізинг" за договором фінансового лізингу Лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених Лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування Лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Відповідно ст. 16 Закону України „Про фінансовий лізинг" сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором.

П. 3 ч. 2 ст. 11 Закону України „Про фінансовий лізинг" визначено, що лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Згідно ч. 1, 2 ст. 806 ЦК України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом.

Згідно зі ст. 762 Цивільного Кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно зі ст. 286 ГК України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської і діяльності.

Згідно п. 1 ст. 292 ГК України лізинг - це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна, що належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоодержувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Крім того, п. 5.6 Договору лізингу визначено, що лізингові платежі повинні сплачуватись Відповідачем незалежно від результатів його господарської діяльності.

А п. 5.13 Договору лізингу визначено, що Відповідач не має права затримувати платежі за вказаним Договором, строк сплати яких настав, навіть з причин пошкодження предмета лізингу.

Ст. 553 ЦК України передбачає, що поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язань боржником.

Згідно ст.554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Солідарний обов'язок боржників (відповідачі) встановлено ст. 543 ЦК України у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов'язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов'язаними доти, доки їхній обов'язок не буде виконаний у повному обсязі. Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що ґрунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі. Виконання солідарного обов'язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов'язок решти солідарних боржників перед кредитором.

Крім того, п. 2.2.1 Договору поруки передбачено, що у випадку невиконання Відповідачем-1 обов'язків за Договором лізингу Позивач має право звернутися до Відповідача-2 (як до поручителя) з вимогою про виконання ним за Відповідача-2 зобов'язання, передбаченого порукою за зазначеним Договором поруки.

А згідно із п. 2.1.1 Договору поруки при невиконанні (повному або частковому) Відповідачем-1 своїх зобов'язань за Договором лізингу у терміни, зазначені у цьому Договорі, Відповідач-2 (як поручитель) зобов'язується сплатити Позивачеві несплачену суму основних лізингових платежів (не включаючи лише авансовий лізинговий платіж), неустойку у вигляді пені, штрафів, передбачених Договором лізингу, а також інші суми, які Відповідач-1 повинен сплатити відповідно до Договору лізингу.

Після надання позивачем заяви (вх.№14930\2013 від 15.05.2013р.) про зменшення позовних вимог, в якій позивач просив стягнути з відповідачів солідарно 304321,29грн. боргу, ДП „Лидер" погасило частину боргу на суму 115000гривень по платіжним дорученням №179 від 18.05.2013р.. № 188 від 10.06.2013р., № 209 від 05.07.2013р. та № 213 від 09.07.2013р.

Таким чином, розмір заборгованості відповідачів, яка підлягає до стягнення становить 189321,29грн.( 304321,29грн. - 115000грн. + 189321,29грн.).

в частині стягнення 115000грн. між сторонами відсутній предмет спору і провадження у справі в цій частині підлягає припиненню на підставі п.1-1 частини 1 статті 80 ГПК України.

На підставі викладеного позов підлягає частковому задоволенню з покладенням на відповідачів витрат по сплаті судового збору з урахуванням часткового погашення боргу після звернення позивача до суду з позовною заявою..

Керуючись ст.ст. 44, 49, п.1-1.ч.1. ст..80, ст.ст.82-85 ГПК України, суд,

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути солідарно з Дочірнього підприємства "ЛИДЕР" (65496, Одеська обл., Овідіопольський р-н, Таїровська с/рада, вул. Академіка Вільямса, 93, код - 34168990) та Товариства з обмеженою відповідальністю "ФОРТУНА" (65496, Одеська обл., Овідіопольський р-н, Таїровська с/рада, вул. Академіка Вільямса, 93, код - 30863834) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕМ'ЄР-КАПІТАЛ" (факт. адр.: 65026, м. Одеса, вул. Дерибасівська, 10; юр. адр.: 65006, м. Одеса, вул. Вапняна, 54-А, код - 33723394): 189321 гривню 29коп. боргу та 3786гривень 42коп. судового збору.

3. Провадження у справі в частині стягнення 115000 гривень боргу припинити

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Демешин О.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.08.2013
Оприлюднено16.08.2013
Номер документу32989107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/828/13

Рішення від 13.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 10.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 07.06.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 29.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні