Рішення
від 12.08.2013 по справі 916/1299/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" серпня 2013 р.Справа № 916/1299/13

За позовом Прокурор Київського району м.Одеси; в інтересах держави в особі, якою є Одеська міська рада; в особі, якою є Комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси";

до відповідача Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "ФОРТУНА"

про стягнення 78639,71грн.

Суддя Гуляк Г.І.

Представники:

Від позивача: Доброжан Н.І. - пред.прокуратури, Зубачова Ю.В. - за дорученням;

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору: позивач - заступник прокурора Київського району міста Одеси звернувся з позовом в інтересах Комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" звернулись до господарського суду Одеської області з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» про стягнення з відповідача заборгованості за спожиту теплову енергію у сумі 78639,71 гривень.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 24 травня 2013 року порушено провадження за вказаним позовом з призначенням справи до розгляду у відкритому судовому засіданні на 10 червня 2013 року.

В порядку ст.77 ГПК України , по справі було оголошено перерву до 11 липня 2013 року.

У судовому засіданні 11 липня 2013 року представником КП «Теплопостачання міста Одеси» було надано заяву про уточнення позовних вимог в порядку ст. 22 ГПК України . Згідно вказаної заяви боржником частково була погашена сума заборгованості та залишок боргу складає 29539,71 грн.

У судовому засіданні 12 серпня 2013 року представником КП «Теплопостачання міста Одеси» було надано заяву про уточнення позовних вимог в порядку ст. 22 ГПК України . Згідно вказаної заяви боржником частково була погашена сума заборгованості та залишок боргу складає 12539,71 грн., яка судом прийнята до розгляду.

У судовому засіданні 12 серпня 2013 року після повернення з нарадчої кімнати було проголошено вступну та резолютивну частини рішення суду в порядку статті 85 ГПК України .

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення, суд встановив:

Відповідно до рішення Одеської міської ради № 101-V від 27.06.2006 р. "Про реорганізацію комунального підприємства "Одестеплокомуненерго" та комунального підприємства "Одесатеплоенерго" реорганізовано комунальне підприємство "Одестеплокомуненерго" та комунальне підприємство "Одесатеплоенерго" шляхом злиття та створено на їх базі Комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси".

Згідно Статуту КП "Теплопостачання міста Одеси", затвердженого рішенням Одеської міської ради від 22.11.2011 р. № 1535-VІ, основною метою діяльності КП "Теплопостачання міста Одеси" є здійснення виробничо-технічної діяльності, спрямованої на надійне та безперебійне забезпечення споживачів тепловою енергією, одержання прибутку для здійснення діяльності Підприємства та задоволення на його основі соціально-економічних інтересів трудового колективу Підприємства.

01 листопада 2006 року між КП "Теплопостачання міста Одеси" та Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» був укладений договір № 4433 на постачання теплової енергії, згідно якого теплопостачальна організація бере на себе зобов'язання постачати споживачу теплову енергію, а споживач зобов'язується оплачувати фактично одержану теплову енергію за встановленими тарифами в терміни, передбачені цим договором. Відповідно до п.2.1 договору теплова енергія постачається споживачу на теплопостачання багатоквартирного будинку за адресою вул. Тополева, 18/1 згідно витрат теплоносія G=6,44 т/годину.

Відповідно до п. 3.2.2. договору споживач зобов'язався виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії в обсягах і в терміни, що передбачені цим договором.

Згідно п.п. 4.2.1, 4.2.3 договору позивач зобов'язався забезпечувати постачання теплової енергії Споживачу в обсягах згідно з додатком 1 до договору; повідомляти споживача письмово або в засобах масової інформації про зміну тарифів або про обмеження постачання тепла.

Відповідно до п. 5.1. договору облік споживання теплової енергії визначається за приладом обліку теплової енергії.

Згідно пункту 6.1 договору розрахунки за теплову енергію проводяться в грошовій формі на розрахунковий рахунок Теплопостачальної організації по тарифу 179,12 грн. за 1 Гкал., діючому на момент укладення договору.

Відповідно до п. 6.2-6.5 договору розрахунковим періодом є календарний місяць. Кінцевим терміном розрахунку за спожиту теплову енергію є 20 число місяця наступного за розрахунковим. Споживач та теплопостачальна організація щомісячно до 15 числа місяця після розрахункового складають акт звіряння взаєморозрахунків. Підписання акту звіряння взаєморозрахунків є обов'язковим для споживача та теплопостачальної організації.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до п. 10.1. договору він набуває чинності з дня його підписання та діє до 31.12.2007 року.

Згідно п.п. 10.3., 10.4. договору припинення дії договору не звільняє споживача від обов'язку повної сплати спожитої теплової енергії. Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлено однією із сторін.

На виконання договірних зобов'язань. підприємство відпускало теплову енергію споживачу, проте, в порушення своїх обов'язків, визначених у п. 3.2.2., 6.2., 6.4. договору, відповідач спожиту теплову енергію не сплачував в повному обсязі, внаслідок чого, у нього виникла заборгованість за період з листопада 2011 року по квітень 2013 року включно, яка склала 78639,71 гривень.

З наведених підстав заступник прокурора Київського району міста Одеси звернувся з позовом в інтересах Комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" звернулись до господарського суду Одеської області з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» про стягнення з відповідача заборгованості за спожиту теплову енергію у сумі 78639,71 гривень.

Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов наступних висновків.

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України , зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частиною 2 ст. 509 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу .

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України , цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Позивач також посилається на п. 40 "Правил користування тепловою енергією", згідно якого споживач зобов'язаний дотримуватися вимог договору, а саме вчасно проводити розрахунки за споживчу теплову енергію.

Також, відповідно до ст. ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Положеннями ч. 6 ст. 19 Закону України "Про теплопостачання" передбачено, що споживач повинен щомісячно сплачувати теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Із змісту ч. 3 ст. 24 , ч. 2, ст. 25 Закону України "Про теплопостачання" вбачається, що основними обов'язками споживача теплової енергії є: своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії; додержання вимог договору та нормативно-правових актів. Теплопостачальні, теплотранспортні і теплоенеруючі організації зобов'язані: забезпечувати надійне постачання обсягів теплової енергії відповідно до умов договору та стандартів; здійснювати перерахунок за спожиту теплову енергію із споживачами з урахуванням авансового платежу та показань приладів комерційного обліку теплової енергії протягом місяця після закінчення опалювального періоду

За умовами ч. 6 ст. 25 Закону України "Про теплопостачання" у разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії заборгованість стягується в судовому порядку.

У відповідності ст. 193 Господарського кодексу України , відповідно до якої суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Судом встановлено, що КП "Теплопостачання м. Одеси" свої зобов'язання за договором виконало в повному обсязі, відпускало теплову енергію споживачу, проте, відповідачем, в порушення своїх зобов'язань, визначених у п. 3.2.2., 6.2., 6.4. договору, спожита теплова енергія не сплачувалась в повному обсязі, внаслідок чого у Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» виникла заборгованість.

Згідно ст. ст. 525 , 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

За таких обставин, вимога позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості з урахуванням уточнення позовних вимог у розмірі 12539,71 гривень підлягає задоволенню в повному обсязі як обґрунтована та підтверджена наявними матеріалами справи.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на відповідача згідно зі ст. ст. 44 , 49 ГПК України .

Керуючись ст.ст. 33 , 34 , 43 , 44-49 , 82-85 Господарського процесуального кодексу України , суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» (65114, м. Одеса, вул. Тополева, 18/1, код ЄДРПОУ 33722694, р/р 26003670679471 в АКБ „УСБ", МФО 328016) на користь Комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" (65110, м. Одеса, вул. Балківська 1-Б, р/р 26036300035763 в ПАТ "Державний Ощадний банк України" філії Одеського міського відділення №7860, МФО 388078, код ЄДРПОУ 34674102) заборгованість в розмірі 12 539 (дванадцять тисяч п'ятсот тридцять дев'ять) гривень 71 копійок.

3. Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» (65114, м. Одеса, вул. Тополева, 18/1, код ЄДРПОУ 33722694, р/р 26003670679471 в АКБ „УСБ", МФО 328016) 1720 /одна тисяча сімсот двадцять/ гривень 50 копійок судового збору в дохід Державного бюджету України (ГУ ДКСУ в Одеській області, р/р №31210206783008 в ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, код ЄДПРОУ 37607526, код класифікації доходів бюджету 22030001, символ звітності 206).

Рішення господарського суду Одеської області набирає чинності у порядку ст.85 ГПК України .

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст складено та підписано 16 серпня 2013 року.

Суддя Гуляк Г.І.

Дата ухвалення рішення12.08.2013
Оприлюднено16.08.2013
Номер документу33002932
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 78639,71грн

Судовий реєстр по справі —916/1299/13

Рішення від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 11.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 24.05.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні