Постанова
від 18.06.2013 по справі 804/6856/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2013 р. Справа № 804/6856/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Луніної О.С.

при секретарі судового засідання Кравець Є.С.

за участю:

прокурора - Ганзюк А.В.

від позивача - Фоєвцова О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Прокурора Бабушкінського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Діско» про стягнення штрафу, -

в с т а н о в и в:

У травні 2013 року позивач звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до ПрАТ «Діско», в якому просив стягнути з відповідача штраф у розмірі 85000 грн. в дохід Державного бюджету України.

В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на те, що за невиконання у встановлений строк розпорядження Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про усунення порушень законодавства про цінні папери №106-ДН--Е від 16.05.2012, постановою уповноваженої особи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №60-ДН-1-Е від 04.03.2013 було накладено штраф у розмірі 85000 грн., який відповідач у добровільному порядку не сплачує.

У судовому засіданні прокурор та представник Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку адміністративний позов підтримали та просили його задовольнити.

Відповідач про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, шляхом направлення судової повістки рекомендованим листом з повідомленням, проте, до суду повернувся конверт з відміткою «за закінченням терміну зберігання», що відповідно до ст.35 КАС України є належним повідомленням сторони.

Відповідно до ч.4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вважає за можливе розгляд справи провести без участі відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши доводи позовної заяви, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку що позовні вимоги підлягають задоволенню на підставі наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що уповноваженою особою комісії, начальником Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, 16.05.2012 було винесено розпорядження №106-ДН--Е з вимогою усунути виявлене порушення законодавства, а саме: незабезпечення існування з 30.04.2011 власних акцій в без документарній формі, чим порушено ст.20 ЗУ Про акціонерні товариства», в строк до 16.07.2012 та письмово проінформувати уповноважену особу комісії про виконання цього розпорядження у цей же строк.

12 лютого 2013 року уповноваженою особою комісії, начальником Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, було складено акт №45-ДН-1-Е «про правопорушення на ринку цінних паперів», яким зафіксовано невиконання ПрАТ «Страхова компанія «Діско» розпорядження №106-ДН-1-Е від 16.05.2012, чим порушено вимоги п. 10 ст. 8 ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Як вбачається з акту №45-ДН-1-Е, висновку щодо невиконання розпорядження №553-ДН Дніпропетровське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку дійшло на підставі того, що інформація і документи щодо виконання такого розпорядження, а також клопотання про продовження строку виконання розпорядження до територіального управління від ПрАТ «Страхова компанія «Діско» не надходили.

Крім того, судом встановлено, що аналогічне розпорядження 553-ДН вже виносилось 05.07.2011, яке виносилось Дніпропетровським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яке також не було виконане відповідачем у встановлений строк. У зв'язку з чим, постановою уповноваженої особи комісії від 16.05.2012 №151-ДН-1-Е до ПрАТ «Страхова компанія «Діско» були накладені санкції у розмірі 17000 грн., які були стягнуті постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.10.2012 по справі № 2а/0470/9290/12.

Враховуючи викладене, 04 березня 2013 року уповноваженою особою комісії, начальником Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, розглянувши справу про правопорушення на ринку цінних паперів ПрАТ «Страхова компанія «Діско», враховуючи невиконання відповідачем розпоряджень №553-ДН від 05.07.2011 №106-ДН-1-Е від 16.05.2012 була винесена постанова №60-ДН-1-Е про накладення штрафу у розмірі 85000 грн. за повторне невиконання розпорядження.

Правовідносини, які виникли між сторонами у даній справі врегульовані ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та Правилами розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів від 11.12.2007 №2272.

Так, відповідно до ст. 5 ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Згідно із ст. 9 цього ж закону, відповідно до розподілу обов'язків чи письмового доручення провадити в межах наданих повноважень розгляд справ про порушення чинного законодавства щодо випуску та обігу цінних паперів, у тому числі стандартів, норм і правил, визначених нормативними актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, ставити питання перед органами Прокуратури України та Міністерством внутрішніх справ України про проведення розслідувань або інших заходів відповідно до чинного законодавства.

Положеннями п. 10 ст. 8 ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Приписами п. 8 ч. 1 ст. 11 цього ж закону встановлено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В свою чергу ст. 12 ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено порядок накладення штрафів, відповідно до якої, штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії та уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення. Про вчинення правопорушення, зазначеного у статті 11, уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох робочих днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф. Якщо під час проведення перевірки уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку проводилось вилучення документів, які підтверджують факт порушення, до акта про правопорушення додаються копії цих документів та копія протоколу про вилучення цих документів. Вилучення на строк до трьох робочих днів документів, які підтверджують факт Посадова особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про накладення штрафу протягом 10 робочих днів після отримання документів, зазначених у частині другій цієї статті. Рішення про накладення штрафу оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, на яку накладено штраф, та банківській установі, в якій відкрито поточний рахунок цієї юридичної особи.

Таким чином, з аналізу вищенаведених норм права та викладених обставин справи, суд приходить до висновку, що уповноваженою особою комісії, начальником Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було правомірно застосовано до відповідача штраф у розмірі 85000 грн. за повторне правопорушення, а саме невиконання розпоряджень №553-ДН від 05.07.2011 №106-ДН-1-Е від 16.05.2012.

Відповідно до ст. 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Згідно з частиною 1, 2 статті 71 КАС, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості (частина 1 статті 11 КАС).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивачем доведено суду обґрунтованість своїх позовних вимог, а тому вважає за необхідне адміністративний позов задовольнити.

Керуючись ст.ст. 158-163, 254 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Прокурора Бабушкінського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Діско» про стягнення штрафу - задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Діско» (ЄДРПОУ 13470552) на користь Державного бюджету України (на балансовий рахунок 3111 «надходження до загального фонду державного бюджету» ТУДКС за місцезнаходженням ПрАТ «Страхова компанія «Діско», код класифікації 21081100) штраф у розмірі 85000 грн., накладений постановою Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №60-ДН-1-Е від 04.03.2013.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України. Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст складений 24.06.2013.

Суддя О.С. Луніна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.06.2013
Оприлюднено19.08.2013
Номер документу33011244
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6856/13-а

Ухвала від 06.06.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 18.06.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 06.06.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Постанова від 18.06.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 22.05.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Постанова від 18.06.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні