Рішення
від 15.08.2013 по справі 109/3591/2013-ц
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Справа № 109/3591/2013-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2013 року смт Красногвардійське

Красногвардійський районний суд Автономної Республіки Крим у складі

головуючого судді - Проскурні С.М.,

секретаря - Грабовенко К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Красногвардійське цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Ківі Агро» про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати, грошової компенсації за невикористану відпустку,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 22 липня 2013 року звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Ківі Агро» (далі - ТОВ «Ківі Агро») про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати в розмірі 6 602,00 грн., грошової компенсації за невикористану відпустку в розмірі 712,21 грн., та витрат на правову допомогу в розмірі 800,00 грн., усього 8 114,21 грн.

Вимоги мотивовані наявністю заборгованості з виплати заробітної плати позивачу під час його роботи на підприємстві відповідача.

У судове засідання сторони, належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, не з'явились.

Від представників позивача та відповідача надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Згідно з частиною другою статті 158 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Представник позивача ОСОБА_2 позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити.

Представник відповідача Іванов В.І. позовні вимоги визнав частково в сумі 6 602,00 грн.

Згідно з частиною другою статті 197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статей 10, 11 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Сторони мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи і розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з частиною третьою статті 10, частиною першою статті 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що наказом № 4-к від 14.05.2012 року ОСОБА_1 було прийнято на роботу в ТОВ «Ківі Агро» трактористом-машиністом.

За угодою сторін ОСОБА_1 наказом № 17-к від 07.12.2012 року з роботи було звільнено.

У своїй позовній заяві ОСОБА_1 зазначив про те, що його також наймали до роботи на вказаному підприємстві в лютому 2012 року, однак без внесення запису до трудової книжки. За період роботи підприємство ні разу не сплатило заробітної плати, заборгованість з якої згідно з довідкою підприємства становить 6 602,00 грн. Також йому не виплачена компенсація за невикористану відпустку за 14 календарних днів в сумі 712,21 грн.

19 липня 2013 року позивач звернувся до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 за правовою допомогою, за що сплатив їй за квитанцією 800,00 грн.

Відповідно до частини першої статті 94 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України) заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі статтею 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму (стаття 116 КЗпП України).

Згідно з довідкою ТОВ «Ківі Агро» від 04.07.2013 року № 30 заборгованість підприємства з виплати ОСОБА_1 заробітної плати за лютий - листопад 2012 року складає 6 602,00 грн. (а.с.7).

На підставі письмової заяви ОСОБА_1 про надання відпустки, наказом директора ТОВ «Ківі Агро» від 05.11.2012 року № 13-к ОСОБА_1 було надано чергову відпустку з 16.11.2012 р. по 30.11.2012 р. (а.с.17-18).

Відповідно до письмових пояснень представника відповідача, ОСОБА_1 були нараховані відпускні за вказаний період в розмірі 551,62 грн., та включені до заробітної плати за листопад 2012 року. Заробітна плата та відпускні не виплачувались у зв'язку з відсутністю грошових коштів на підприємстві. Розрахунок відпускних додається (а.с.26-27).

Згідно з частиною другою статті 233 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також і взаємний зв'язок доказів, наявних у справі, в їх сукупності, суд приходить до висновку про часткову обґрунтованість позову ОСОБА_1 в межах заявлених ним позовних вимог.

На користь ОСОБА_1 з відповідача підлягає стягненню заборгованість з виплати заробітної плати за лютий - листопад 2012 року в сумі 6 602 грн.

В іншій частині позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Відповідно до статті 367 ЦПК України стягнену на користь позивача всю суму заборгованості слід звернути до негайного виконання.

Згідно зі статтею 84 ЦПК України витрати, пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомоги.

Граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу встановлюється законом.

У січні 2012 року набрав чинності Закон України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах» від 20 грудня 2011 року № 4191-VІ.

Відповідно до статті 1 вказаного Закону розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних справах, в яких така компенсація виплачується стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, іншою стороною, не може перевищувати 40 відсотків встановленої законом мінімальної заробітної плати у місячному розмірі за годину участі особи, яка надавала правову допомогу, у судовому засіданні, під час вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням та під час ознайомлення з матеріалами справи в суді, що визначається у відповідному судовому рішенні.

Згідно з частиною першою статті 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Документально підтверджених судових витрат, які відповідно до закону присуджуються з другої сторони, ОСОБА_1 суду не представив.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_2 участі у судових засіданнях не приймала, з матеріалами справи в суді не ознайомлювалась.

Витрати ОСОБА_1 на іншу правову допомогу (консультацію щодо характеру спірних правовідносин, складання процесуальних документів тощо) компенсації за рахунок відповідача не підлягають.

З відповідача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1 відсотка ціни позову відповідно до підпункту 1 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 року, що становить 229 грн. 40 коп., від сплати якого при зверненні з позовом до суду позивачі за подання позовів про стягнення заробітної плати звільнені на підставі пункту 1 частини першої статті 5 вказаного Закону.

Керуючись статтями 94, 115, 116, 233 КЗпП України, 10, 11, 60, 80, 88, 158, 197, 209, 212, 214, 215, 367 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Ківі Агро» (97023, АР Крим, Красногвардійський район, с. Мар’янівка, проспект 60 років СРСР, буд.3, кв.9, код за ЄДРПОУ 32116154, р/р 26000100801 у ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Києв, МФО 380805, ІПН 321161501175) на користь ОСОБА_1 (ІІН НОМЕР_1) заборгованість з виплати заробітної плати за лютий - листопад 2012 року в сумі 6 602 грн. (Шість тисяч шістсот дві гривні).

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення про стягнення всієї суми заборгованості з виплати заробітної плати позивачу підлягає негайному виконанню.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Ківі Агро» (97023, АР Крим, Красногвардійський район, с. Мар’янівка, проспект 60 років СРСР, буд.3, кв.9, код за ЄДРПОУ 32116154, р/р 26000100801 у ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Києв, МФО 380805, ІПН 321161501175) судовий збір в розмірі 229 грн. 40 коп. (Двісті двадцять дев'ять грн. 40 коп.) на рахунок № 31218206700130 УДКСУ в Красногвардійському районі АР Крим 22030001, ЄДРПОУ 37668678, МФО 824026, банк ГУ ДКСУ в АР Крим м. Сімферополь (Красногвардійський районний суд, код ЄДРПОУ 02897193, пункт № 1.1).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим через Красногвардійський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання його копії.

Суддя С.М. Проскурня

СудКрасногвардійський районний суд
Дата ухвалення рішення15.08.2013
Оприлюднено21.08.2013
Номер документу33025445
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —109/3591/2013-ц

Рішення від 15.08.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

Ухвала від 05.08.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

Ухвала від 25.07.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні