Постанова
від 06.07.2006 по справі 2/196-ап-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/196-АП-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"06" липня 2006 р.                                                           Справа № 2/196-АП-06

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Скобєлкіна С.В. при секретарі Тереховій І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Прокурора Генічеського району Херсонської області в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Генічеському районі Херсонської області, м.Генічеськ Херсонської області

до Малого госпрозрахункового підприємства комунального обслуговування населення  "Сількомунгосп", Херсонська область Генічеський район с. Новодмитрівка  

про стягнення 1032,29 грн.

за участю прокурора  Павленка І.

представників сторін:  

від позивача: Афанасьєва Ж.Л. доручення № 3 від 01.06.2006 року;

від відповідача: не прибув.

в с т а н о в и в:

Прокурор Генічеського району Херсонської області діючи від імені держави, звернувся до суду з позовом в інтересах відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Генічеському районі Херсонської області до малого госпрозрахункового підприємства комунального обслуговування населення  "Сількомунгосп" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків за період з 01.01.2003 року по 01.04.2006 року в сумі 1032,29 грн.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача підтримали позовні вимоги у повному обсязі, з посиланням на матеріали справи та надані розрахунки.

Відповідач або його представник до суду не прибули, про причини неприбуття суд не повідомили, хоча про час та місце слухання справи були повідомлені належним чином.

Відповідач отримав позовну заяву та ухвалу суду від 23.06.2006 року про відкриття провадження в адміністративній справі, про що свідчить надана з описом вкладення копія поштової квитанції № 9960 від 19.06.2006 року та судове повідомлення № 1063557 від 27.06.2006 року.

Крім того, відповідач не виконав вимоги суду викладені в ухвалі від 23.06.2006 року, яким явка представників сторін в судове засідання визнана обов'язковою, а мале госпрозрахункове підприємство комунального обслуговування населення  "Сількомунгосп" зобов'язано надати суду відзив на позов, реєстраційні документи, докази сплати боргу або обґрунтування причин його несплати.

Згідно положень ст.ст.10, 11 Кодексу адміністративного судочинства України, правосуддя в адміністративному процесі здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Розгляд і вирішення справ в адміністративному процесі здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними  своїх доказів і у доведені  їх переконливості.

Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Призначаючи розгляд справи на 06.07.2006 року, суд надавав можливість сторонам, в тому числі і відповідачу, підготувати та подати всі необхідні документи для вирішення спору по суті, безпосередньо прийняти участь в судовому  засіданні.

Відповідач не прибув, наданими йому правами не скористався.

З урахуванням викладеного, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності відповідача, на підставі матеріалів і доказів, що знаходяться у справі і надані позивачем.

Розглянувши матеріали справи та надані докази, заслухавши представника позивача, дослідивши правовідносини сторін і умови договору між ними, суд вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, статтею 121 п.2 Конституції України, ст.60 КАС України передбачено, що прокуратура забезпечує представництво держави в суді із зазначенням органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" страхування від нещасного випадку здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків - некомерційною самоврядною організацією, що діє на підставі статуту.

Згідно ст. 45 зазначеного Закону роботодавець (страхувальник) зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і згідно ст. 52 цього ж Закону несе відповідальність за несвоєчасну сплату страхових внесків.

Відповідно до положення про відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Генічеському районі Херсонської області, затвердженого наказом управління виконавчої дирекції Фонду у Херсонській області № 102 від 27.05.2002 року, відділення  Генічеського району Херсонської області є робочим органом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, яке утворилося відповідно до ст. 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" здійснює соціальне страхування нещасних випадків на виробництві на території Генічеського району, є підзвітним управлінню виконавчої дирекції Фонду у Херсонській області.

Ненадходження коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань перешкоджає своєчасному фінансуванню витрат по відшкодуванню матеріальної та моральної шкоди потерпілим, а також реалізації державної політики у сфері страхування від нещасних випадків на виробництві, чи прямо порушуються інтереси держави.

В прокуратуру Генічеського району звернулося відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Генічеському районі Херсонської області, з проханням стягнути цивільно-правовими засобами заборгованість по сплаті страхових внесків до Фонду з МГП "Сількомунгосп".

МГП "Сількомунгосп" відповідно до ст.5 Закону № 1105 являється страхувальником (реєстраційний № 2107000193) та зобов'язане згідно з п.2 ч.2 ст.47 вищевказаного Закону своєчасно та повністю сплачувати страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків в порядку, встановленому п. 12 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачення страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Фонду від 20.04.2001 року № 12, однак зобов'язання  перед Фондом не виконує. Так, за період часу з 01.01.2003 року по 01.04.2006 року, воно повинно було сплатити 911,26 грн.

22.12.2005 року Генічеським відділенням ВД ФСНВ проводилась перевірка правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків. За несвоєчасне перерахування страхових внесків. За несвоєчасне перерахування страхових внесків за період з 01.01.2003 року по 22.12.2005 року, нарахування пеня у сумі 121,03 грн.

У зв'язку з чим заборгованість по страхових внесків станом на 01.04.2006 року становить 1032,29  грн.

Звернення до суду викликано збільшенням заборгованості та бездіяльністю адміністрації відповідача щодо погашення заборгованості по платежах на обов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві, що заважає виконувати державну функцію соціального страхування громадян України

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 45, 52 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", ст.ст.158-163 КАС України, суд -

постановив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з малого госпрозрахункового підприємства комунального обслуговування населення  "Сількомунгосп", 75566, Херсонська область, Генічеський район, с. Новодмитрівка, вул. Шевченко, 26, код ЄДРПОУ 31013219, р/рах. 260007120, 26006878 в АППБ "Аваль", МФО 352509 на користь держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Генічеському районі Херсонської області, 75500, Херсонська область, м. Генічеськ, пр. Миру, 39, код ЄДРПОУ 25900532 р/рах. 37176001000324 УДК Генічеська МФО 852010,  911,26 грн. (дев'ятсот одинадцять гривень 26 коп.) основного боргу та 121,03 грн. (сто двадцять одна гривна 03 коп.) пені.

Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили.  

3. Роз"яснити сторонам, що дана постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не буде подано. Якщо буде подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не буде подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи. Заява про апеляційне оскарження постанови суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі        складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  С.В.Скобєлкін

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.07.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу33067
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/196-ап-06

Постанова від 06.07.2006

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні