Постанова
від 06.08.2013 по справі 823/2449/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2013 року справа № 823/2449/13-а

15 год. 20 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Руденко А.В.,

при секретарі - Чемерин І.В.,

за участю:

представника позивача - Постриганя С.Г. (за довіреністю ),

представника відповідача - Запорожець Л.В. (за довіреністю),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Черкаси адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Чигиринському районі Черкаської області до Чигиринської центральної районної лікарні про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Чигиринському районі Черкаської області звернулося до Черкаського окружного адміністративного суду з позовом до Чигиринської центральної районної лікарні, в якому просить стягнути заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах на загальну суму 28 542 грн. 60 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на ті обставини, що відповідач як платник страхових внесків та юридична особа, працівникам якої призначено пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів «б», «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України зобов'язаний щомісячно відшкодовувати Пенсійному фонду України витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Розмір фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій зазначається у розрахунках пенсійних витрат, які надаються позивачем відповідачеві щомісячно. В порушення вказаного обов'язку відповідач не відшкодував позивачеві фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених його працівникам, по списку №2 за період з травня 2011р. по травень 2013 року, на загальну суму 28 542 грн. 60 коп.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, та просив позов задовольнити.

Відповідач проти задоволення позову заперечив, у задоволенні позову просив відмовити повністю. У поданих до суду письмових запереченнях зазначив, що відповідно до п. 7.1. Статуту Чигиринська центральна районна лікарня є комунальним неприбутковим закладом та утримується за рахунок коштів районного бюджету по галузі «Охорона здоров'я». При виконанні кошторисних призначень лікарня дотримується норм Бюджетного кодексу України. Так, згідно з ч. 1 ст. 48 Бюджетного кодексу України розпорядники бюджетних коштів мають право здійснювати платежі минулих років лише в разі взяття їх на облік органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, також відповідно до п. 2.1 Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов'язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисами, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов'язань минулих років, узятих на облік органами казначейства. Оскільки позивач своєчасно не надавав повідомлення на сплату, сума в обсязі 28 542 грн. 60 коп. фактично не є заборгованістю та не зареєстрована в управлінні Державної казначейської служби України у Чигиринському районі Черкаської області, а отже і не підлягає до сплати.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши письмові докази, оцінивши належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо та достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд встановив.

Чигиринська центральна районна лікарня зареєстрована як юридична особа - комунальна організація (установа, заклад) 09.12.1993р. Чигиринською районною державною адміністрацією Черкаської області, ідентифікаційний код 02005289, що підтверджується довідкою АБ № 544421 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Судом встановлено, що на обліку в органах Пенсійного фонду України перебуває ОСОБА_3, якій призначено пільгову пенсію за списком № 2, затвердженим постановою КМУ від 16.01.2003р. № 36 та відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991р. № 1788-Х11 на підставі довідки про уточнюючий характер роботи (а. с. 63).

Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з травня 2011р. по травень 2013 року (а.с. 7-10) позивач поніс витрати на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_3

Вказані розрахунки були направлені відповідачу із супровідним листом від 27.06.2013р. № 2850/03 і повідомленням форми «Ю» № 14 від 07.06.2013р. та вручені 11.06.2013р.

Листом від 01.07.2013р. № 1074/03 відповідач повідомив позивача, що на час планування бюджету на 2013 рік не були заплановані кошти, для виплати пільгової пенсії ОСОБА_3, так як це видатки попередніх років.

Вирішуючи спір, суд виходить з наступного.

Категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, визначені ст. 13 Закону № 1788-ХІІ.

Зокрема, відповідно до п. «б» п. 2 ст. 13 вказаного Закону право на пенсію на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, передбачених списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України і за результатами атестації робочих місць.

Ст. 1, п. 1 ст. 2 та п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997р. № 400 (у подальшому - Закон № 400) передбачають, що суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності є платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (чоловіки - 60 років, жінки - 55 років) за ставкою збору 100 відсотків від вказаних витрат. Ст. 3 вказаного Закону передбачено, що збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному законодавством України.

З 01.04.2004р. набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. № 1058-ІV (у подальшому - Закон № 1058), пунктом 2 Прикінцевих положень якого передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне страхування». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених їх працівникам відповідно до п. «а» та п. «б» ст. 13 Закону № 1788-ХІІ.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. № 64/8663 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (додаток 6 до Інструкції), які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Пунктом 6.8 вказаної Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Оскільки, розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_3, призначених відповідно до п. п. «б» -«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за період з травня 2011р. по травень 2013р. одержані представником відповідача 11.06.2013р., та у строк до 25 червня 2013р. зазначені в них суми позивачу не відшкодовані, вони підлягають стягненню в судовому порядку.

За вказаних обставин суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах на загальну суму 28 542 грн. 60 коп. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Посилання відповідача на норми Бюджетного кодексу України, згідно з якими здійснюється фінансування витрат, запланованих на поточний рік, є безпідставним, так як встановлений порядок фінансування бюджетних установ не визначений чинним законодавством України як підстава для відмови у задоволенні позову. Натомість порядок погашення заборгованості, стягнутої за судовим рішенням, визначається Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів та боржників, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011р. № 845.

Щодо посилань відповідача на ту обставину, що позивачем пропущеного строк звернення до суду, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 99 КАС України для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення передбачених законом вимог.

Відповідно до п.п. 6.4, 6.8 Інструкції 21-1 обов'язок щодо сплати фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій виникає за умови надіслання повідомлення про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Таким чином, підставою для пред'явлення позову про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є несплата у строк до 25 числа поточного місяця сум, визначених у розрахунках.

Чинне законодавства України не містить обмежень щодо періоду, за який розрахунки можуть бути надіслані платнику. Беручи до уваги, що розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій одержані відповідачем 11.06.2013р., строком, з якого у позивача виникли підстави для звернення до суду, є дата з якої сума боргу є простроченою до сплати, тобто 26.06.2013р., у зв'язку з чим строк звернення до суду позивачем не пропущено.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 128, 159, 162, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Чигиринської центральної районної лікарні (20901, Черкаська обл., м. Чигирин, вул. Замкова, 90, ідентифікаційний код 02005289) на користь управління Пенсійного фонду України в Чигиринському районі Черкаської області (20901, Черкаська обл., м. Чигирин, вул. П.Дорошенка, 18, ідентифікаційний код 21366805) заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії ОСОБА_3 за період з травня 2011 року по травень 2013 року в сумі 28542 (двадцять вісім тисяч п'ятсот сорок дві) гривні 60 копійок.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлений 12.08.2013р.

Суддя А.В. Руденко

Дата ухвалення рішення06.08.2013
Оприлюднено22.08.2013
Номер документу33082451
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2449/13-а

Ухвала від 19.11.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Глущенко Я.Б.

Постанова від 06.08.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 17.07.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні