Постанова
від 12.03.2009 по справі 2а-410/09/2/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

12.03.09 Справа №2а-410/09/2/0170

Окружний адміністр ативний суд Автономної Респу бліки Крим у складі головуюч ого судді Яковлєва С.В. , при се кретарі Лісецькій Г.В.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Кредитної спіл ки "Ля Ріба"

до Державної податкової і нспекції у м. Сімферополі АР Крим

про скасування рішення та с понукання до виконання певни х дій

за участю представників:

від позивача - Аблямітов Ю.Я ., керівник, довідка №007112; Мемет ов І.Р., представник, довіреніс ть від 04.01.09;

від відповідача - Тарасенк о О.В., представник, довіреніст ь № 87/10-0 від 23.07.08,

Суть спору: Кредитна спілка «Ля Ріба» (далі позивач) зверн улась до Окружного адміністр ативного суду АР Крим з адмін істративним позовом про скас ування рішення Державної под аткової інспекції у м. Сімфер ополі АР Крим (далі - відпові дач) № 266/15-4 від 02.10.2008 року про відм ову у включенні до Реєстру не прибуткових організацій (уст анов) та зобов' язання прийн яти рішення про включення Кр едитної спілки «Ля Ріба» до Р еєстру неприбуткових органі зацій (установ).

У судовому засіданні, яке ві дбулось 12.03.2009 року, представник и позивача наполягали на зад оволення позовних вимог з пі дстав, наведених у адміністр ативному позові.

Представник відповідача п роти задоволення позовних ви мог заперечував у повному об сязі та пояснив, що рішення пр о відмову у включенні до Реєс тру неприбуткових організац ій (установ) позивача було при йнято у зв' язку з тим, що мета створення, завдання, а також д жерела надходження майна кре дитної спілки вказують на оз наки прибуткової організаці ї, зазначені в Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств», тому рішення № 266/15-4 від 02.10.2008 року, що оскаржуєть ся позивачем, прийнято ДПІ в м . Сімферополі АР Крим на підс таві та в межах чинного закон одавства. На підставі наведе них доводів представник відп овідача просив у задоволенн і позовних вимог відмовити.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши надані доказ и, заслухавши пояснення пред ставників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

Виконавчим комітетом Сі мферопольської міської ради АР Крим Кредитну спілку «Ля Р іба» 10 липня 2008 року зареєстров ано у якості юридичної особи (ЄДРПОУ 35983307).

Статут Кредитної спі лки «Ля Ріба» затверджено пр отоколом № 1 від 17.05.2008 року устан овчих зборів членів спілки т а зареєстровано рішенням ви конавчого комітету Сімфероп ольської міської ради від 10.07.20 08 року.

22 серпня 2008 року позивач звер нувся до ДПІ в м. Сімферополі А Р Крим з заявою за формою 1-РН п ро включення його до Реєстру неприбуткових організацій ( установ).

Проте, рішенням ДПІ в м. Сімф ерополі АР Крим № 266/15-4 від 02.10.2008 ро ку позивачеві було відмовлен о у реєстрацію у якості непри буткової організації з насту пних підстав, наведених у лис ті № 56222/10/154 від 09.10.2008 року.

На думку податкового орган у положення статуту позивача не дозволяють включити його до Реєстру неприбуткових ор ганізацій.

Так, у підпункті 2.1 розділу «М ета створення та завдання кр едитної спілки» Статуту зазн ачено, що метою створення спі лки є задоволення потреб йог о членів у взаємному кредиту ванні та наданні фінансових послуг за рахунок об' єднан их внесків членів спілки. Одн ак, п.п. 5.1 (і) п. 5 «Діяльність кред итної спілки» передбачено пр оведення благодійної діяльн ості, яка не є основною.

У підпункті 18.1 п. 18 «Джерела на дходження майна кредитної сп ілки» Статуту передбачено ф ормування майна кредитної сп ілки за рахунок грошових та і нших майнових пожертв, благо дійних внесків, грантів, безо платної технічної допомоги, від надання інших послуг, інш их надходжень, а також доході в від провадження інших виді в статутної діяльності , що су перечить п.п. 7.11.13 та 7.11.4 п. 17.11 ст. 7 За кону України «Про оподаткува ння прибутку підприємств».

Підпунктом 18.2. п. 18 «Джерела на дходження майна кредитної сп ілки» передбачено володінн я, користування та розпорядж ення майном установи, що пере дбачає продаж, дарування, зда вання в оренду, заставу та інш е і пов' язано з отриманням п рибутку, що не відповідає вим огам п. 7.11 ст. 7 Закону України « Про оподаткування прибутку п ідприємств».

Порядок, підстави створенн я та діяльності кредитної сп ілки передбачено Законом «Пр о кредитні спілки» відповідн о до ч. 1 ст. 1 якого кредитною сп ілкою є неприбуткова організ ація, заснована фізичними ос обами, професійними спілками , їх об'єднаннями на кооперати вних засадах з метою задовол ення потреб її членів у взаєм ному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахуно к об'єднаних грошових внескі в членів кредитної спілки.

Відповідно до ст. 3 зазначен ого Закону кредитна спілка є юридичною особою, має самост ійний баланс, банківські рах унки, які відкриває і викорис товує згідно із законодавств ом у самостійно обраних банк івських установах, а також пе чатку, штамп та бланки із свої м найменуванням, власну симв оліку. Кредитна спілка набув ає статусу юридичної особи з моменту її державної реєстр ації.

Відповідно до ст. 7 Закону Ук раїни «Про кредитні спілки» кредитна спілка діє на основ і статуту, що не суперечить за конодавству України. У стату ті кредитної спілки обов'язк ово зазначаються: найменуван ня кредитної спілки та її юри дична адреса; мета створення і завдання кредитної спілки ; ознака членства у кредитній спілці; порядок утворення та діяльності органів управлін ня кредитної спілки, порядок утворення філій та відділен ь, їх повноваження; права та об ов'язки членів кредитної спі лки; умови і порядок вступу до кредитної спілки, порядок пр ипинення членства; порядок с плати вступних та інших внес ків; джерела надходження і по рядок використання коштів та іншого майна кредитної спіл ки, в тому числі порядок і умов и надання кредитів членам кр едитної спілки, порядок форм ування та використання фонді в, утворюваних спілкою; поряд ок звітності та здійснення к онтролю за діяльністю органі в управління кредитної спілк и; порядок внесення змін і доп овнень до статуту кредитної спілки; порядок припинення д іяльності кредитної спілки т а вирішення майнових питань у зв'язку з її ліквідацією (рео рганізацією); порядок покрит тя можливих збитків кредитно ї спілки; порядок розподілу д оходів кредитної спілки.

Крім цього в ст. 7 Закону зазн ачено, що статут кредитної сп ілки може містити й інші поло ження щодо організаційних, г осподарських та інших питань її діяльності.

Так, статтею 21 Закону визнач ено види господарською діяль ності, яку може здійснювати к редитна спілка, зокрема пров одити благодійну діяльність за рахунок коштів спеціальн о створених для цього фондів .

Відтак, посилання відповід ача на здійснення позивачем благодійної діяльності як на ознаку невідповідності вимо гам законодавства щодо непри буткових організацій є непра вомірним та необґрунтованим .

Крім того, у рішенні ДПІ м. Сі мферополя АР Крим підставою для відмови позивачеві у вкл юченні до Реєстру неприбутко вих організацій (установ) бул о зазначено невідповідність вимогам п. 7.11 ст. 7 Закону Україн и «Про оподаткування прибутк у підприємств» п. 18 «Джерела н адходження майна кредитної с пілки» статуту кредитної спі лки «Ля Ріба».

Проте суд не може з цим пого дитися з наступних підстав.

Пунктом 7.11 ст. 7 Закону Україн и «Про оподаткування прибутк у підприємств» передбачено о податкування неприбуткових установ і організацій, до яки х зокрема відносяться кредит ні спілки (п. «в» п. 7.11 ст. 7 Закону ).

Головною ознакою буд ь-якої кредитної спілки є її н еприбутковість. Наказом Держ авної податкової адміністра ції України N 232 від 11.07.1997, зареєст рованим в Міністерстві юстиц ії України 06.08.1997р. за №291/2095 затвер джене Положення про Реєстр н еприбуткових організацій та установ.

Пунктом 2.1 зазначеного Поло ження передбачено, що до Реєс тру заносяться неприбуткові організації та установи, які згідно із пунктом 7.11 статті 7 З акону звільняються від сплат и податку на прибуток.

На виконання зазначеного п оложення Наказом Державної п одатковою адміністрації Укр аїни № 355 від 03.07.2000 року затвердже но Порядок визначення структ ури неприбуткових установ (о рганізацій). Відповідно до да ного порядку провадиться при своєння неприбутковим орган ізаціям коду.

Відповідно до п. 3.2 Зазначено го порядку при визначенні ст руктури ознаки неприбуткови х установ (організацій) для к редитних спілок необхідно ке руватися такими нормативно-п равовими актами: Законом Укр аїни «Про оподаткування приб утку підприємств», Законом У країни «Про кредитні спілки» іншими нормативно-правовими актами. Згідно з п. 3.2 Порядку к редитній спілці присвоєно к од 0010.

На думку відповідача наявн ість у статуті кредитної спі лки положень про порядок фор мування майна та порядок йог о використання є порушенням п.7.11 ст.7 Закону України «Про оп одаткування прибутку підпри ємств» оскільки зазначене фо рмування майна та порядок йо го використання є господарсь кою діяльністю, відповідно д о п.1.32 ст.1 зазначеного Закону, а відповідно, має на меті отри мання прибутку.

Проте, відповідно до п.1.32 Зак ону України «Про оподаткуван ня прибутку підприємств» гос подарська діяльність - будь-я ка діяльність особи, направл ена на отримання доходу в гро шовій, матеріальній або нема теріальній формах, у разі кол и безпосередня участь такої особи в організації такої ді яльності є регулярною, пості йною та суттєвою.

Таким чином, обов' язковою умовою віднесення діяльност і до господарської є її регул ярний, постійний та суттєвий характер з метою отримання д оходу.

Формування майна кредитно ї спілки, а також його викорис тання не відноситься до госп одарської діяльності оскіль ки не має по-перше, регулярног о, постійного характеру, а по-д руге, не направлено на отрима ння доходу.

Аналіз вищезазначених нор м податкового та іншого зако нодавства, призводить до вис новку, що кредитна спілка є не прибутковою організацією, а співставлення статуту позив ача з ознаками кредитної спі лки - до висновку, що позивач я кий здійснює діяльність відп овідно до Закону України «Пр о кредитні спілки» є неприбу тковою організацію, внаслідо к чого відсутні підстави для відмови у включення його до р еєстру неприбуткових органі зацій. За таких обставин, ріше ння відповідача про відмову у включенні позивача до Реєс тру неприбуткових організац ій не відповідає дійсним обс тавинам справи, у зв' язку з ч им позовні вимоги підлягають задоволенню.

Під час судового засідання , яке відбулось 12.03.2009р., оголошен о вступну та резолютивну час тини постанови.

Постанова оформлена та під писана 17.03.2009 р.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 98, 160-163, 167 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2. Скасувати рішення Держав ної податкової інспекції у м . Сімферополі АР Крим № 266/15-4 від 02.10.2008 року про відмову у включе нні до Реєстру неприбуткових організацій (установ) Кредит ної спілки «Ля Ріба» (95006, АР Кри м, м. Сімферополь, Євпаторійсь ке шосе, 53, оф. 3, ЄДРПОУ 35983307) .

3.Зобов' язати Державну под аткову інспекцію у м. Сімферо полі АР Крим внести до Реєстр у неприбуткових організацій та установ Кредитну спілку « Ля Ріба» (95006, АР Крим, м. Сімфероп оль, Євпаторійське шосе, 53, оф. 3 , ЄДРПОУ 35983307).

4. Стягнути з Державного бюд жету України на користь Кред итної спілки «Ля Ріба» (95006, АР К рим, м. Сімферополь, Євпаторій ське шосе, 53, оф. 3, ЄДРПОУ 35983307) 3,40грн . судового збору.

У разі неподання заяви про апеляційне оскарження, пост анова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголош ення.

Якщо після подачі заяви пр о апеляційне оскарження, апе ляційна скарга не подана, пос танова вступає в законну сил у через 20 днів після подання з аяви про апеляційне оскарже ння.

Постанова може бути оскарж ена в порядку і строки передб ачені ст. 186 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Суддя Яков лєв С.В.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення12.03.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу3308587
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-410/09/2/0170

Постанова від 12.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Яковлєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні