Постанова
від 26.03.2009 по справі 2а-3753/09/1/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

26.03.09 Справа №2а-3753/09/1/0170

Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим у складі голову ючої судді Трещової О.Р., при с екретарі Єлжової Н.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Роздольненському рай оні АРК до комунального підп риємства «Омега» про стягнен ня заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До окружного адміністрат ивного Автономної Республік и Крим звернулося з позовом У правління Пенсійного фонду У країни в Роздольненському р айоні АРК до комунального пі дприємства «Омега» про стягн ення заборгованості в сумі 727, 33 гривень.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач має пого джену заборгованість зі спла ти страхових внесків за лист опад 2008 року в сумі 727,33 гривень, я ка на день розгляду справи не погашена.

У судове засідання предста вник позивача не з' явився, п овідомлений належним чином п ро час, дату та місце розгляду справи, представник позивач а надіслав клопотання про ро згляд справи за його відсутн істю.

У судове засідання предста вник відповідача не з' явивс я, повідомлений належним чин ом про час, дату та місце розгл яду справи,про причини неявк и суд не повідомив.

Приймаючи до уваги, що в мат еріалах справи достатньо док азів для з' ясування обстави н по справі, суд вважає можлив им на підставі статті 124 КАС Ук раїни розглядати справу у ві дсутності представника відп овідача та позивача.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази в їх сук упності, суд вважає, що позовн і вимоги підлягають задоволе нню з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 та 2 с татті 5 Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування» № 1058-І V від 09.07.2003 року (далі - Закон) вс і відносини, які виникають мі ж суб' єктами системи загаль нообов' язкового державног о пенсійного страхування ре гулюються виключно зазначен им законом, яким також визнач аються порядок нарахування, обчислення та сплати страхов их внесків, стягнення заборг ованості за цими внесками, ор ганізація та порядок здійсне ння управління в системі заг альнообов' язкового держав ного пенсійного страхування .

Контроль за правильним нар ахуванням, своєчасним та пов ним перерахуванням та надход женням страхових внесків, ін ших платежів, здійснюється о рганами Пенсійного фонду. Ві дповідно до п. 7 частини 1 статт і 64, абзацом 8 частини 3 статті 10 6 Закону орган Пенсійного фон ду має право звертатися до су ду з позовами про стягнення н едоїмки

Згідно з п.1 частини 1 статті 1 4 Закону страхувальниками ви знаються роботодавці - підп риємства, установи, організа ції незалежно від форм власн ості, виду діяльності та госп одарювання, які використовую ть працю фізичних осіб на умо вах трудового договору або н а інших умовах, передбачених законодавством, або за догов орами цивільно-правового хар актеру. Частиною 1 статті 15 Зак ону визначено, що платниками страхових внесків є страхув альники, зазначені у статті 14 Закону.

Судом встановлено, що комун альне підприємство «Омега» ( далі КП «Омега») являється юр идичною особою, зареєстрован ою 22.06.2001 року Роздольненською р айонною державною адміністр ацією згідно з Довідкою з Єди ного державного реєстру підп риємств та організацій Украї ни від 29.01.2008 року № 05.3-5/332.

Судом встановлено, що КП «Ом ега» під час здійснення підп риємницької діяльності вик ористовує працю фізичних осі б на умовах трудового догово ру або на інших умовах, передб ачених законодавством, що пі дтверджується відомостями, з азначеними відповідачем в р озрахунках суми страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання за листопад 2008 року (а.с. 7).

Таким чином, КП «Омега» явля ється страхувальником та пла тником страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування.

Згідно з п.п. 4,6 частини 2 статт і 17 Закону страхувальник зобо в' язаний подавати звітніс ть територіальним органам Пе нсійного фонду у строки, в пор ядку та за формою, встановлен ими Пенсійним фондом; нарахо вувати, обчислювати і сплачу вати в установлені строки та в повному обсязі страхові вн ески. Відповідно до частини 3 с татті 20 Закону територіальні органи Пенсійного фонду маю ть право обчислювати страхов і внески лише на підставі акт ів перевірки правильності на рахування та сплати страхови х внесків, звітності, що подає ться страхувальником, бухгал терських та інших документів , що підтверджують суму зароб ітної плати (доходу), на які на раховуються страхові внески .

Частиною 6 статті 20 Закону вс тановлено, що страхувальники зобов' язані сплачувати стр ахові внески, нараховані за в ідповідний базовий звітний п еріод, не пізніше ніж через 20 к алендарних днів із дня закін чення цього періоду. Базовий період для виду страхувальн ика, до якого відноситься поз ивач, встановлений зазначено ю нормою закону - один кален дарний місяць.

Судом встановлено, що відпо відно до розрахунку суми стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування, що підлягають сплаті за листопад 2008 року, КП «Омега» зобов' язалося спл атити 727,33 гривень.

Відповідно розрахунку сум и позовних вимог по стягненн ю заборгованості страхових в несків на обов' язкове пенсі йне страхування КП «Омега» з азначену суму страхових внес ків не сплатило в повному обс язі.

Таким чином, в порушення п.п . 4,6 частини 2 статті 17, частини 6 с татті 20 Закону відповідач сво єчасно до 20.12.2008 року не сплатив зазначену ним в розрахунку с уму страхових внесків в розм ірі 727,33 гривень.

Частиною 2 статті 106 Закону вс тановлено, що суми страхових внесків, своєчасно не сплаче ні страхувальниками у строки , визначені статтею 20 Закону, в важаються простроченою забо ргованістю із сплати страхов их внесків (далі недоїмка) і ст ягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до частини 3 стат ті 106 Закону територіальні орг ани Пенсійного фонду надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку вимогу про її спл ату. Згідно з абзацом 3 частини 3 статті 106 Закону протягом 10 дн ів із дня її одержання страху вальник зобов' язаний сплат ити суму недоїмки та суму фін ансових санкцій.

На суму недоїмки зі сплати с трахових внесків за листопад 2008 року в розмірі 727,33 гривень Уп равлінням Пенсійного фонду в Роздольненському районі АРК виставлена вимога від 05.01.2009 рок у № ю-28/1с, яка 13.01.2009 року била вруче на відповідачу, що підтвердж ується поштовим повідомленн ям.

Судом встановлено, що в визн ачений абзацем 3 частини 3 ст. 106 Закону 10-денний строк відпові дач встановлені в зазначеній вимозі суми недоїмки зі спла ти страхових внесків не пога сив, у передбаченому Законом порядку зазначені вимоги не оскаржував.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що недоїмка зі спл ати страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування в розм ірі 727,33 гривень розрахована п озивачем вірно, являється по годженою відповідачем та під лягає стягненню з останнього .

Судом встановлено, що згідн о відомостей картки особовог о рахунку страхувальника юри дичної особи, яка має наймани х працівників (32%,4%,42%) та картки о собового рахунку страхуваль ника юридичної особи, яка має найманих працівників (1%-5%) у ві дповідача КП «Омега» зазначе на недоїмка зі сплати страхо вих внесків та фінансових са нкцій на суму 727,33 гривень.

Відповідно до абзацу 6 части ни 6 статті 20 Закону, п. 5.1.6. Інстру кції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и, затвердженої Постановою п равління Пенсійного фонду Ук раїни від 19 грудня 2003 року № 21-1, за реєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 перерахування страхових внесків здійснюється страху вальником одночасно з одержа нням (перерахуванням) коштів на оплату праці, у тому числі в безготівковій або натураль ній формі або з виручки від ре алізації товарів (послуг).

Відповідно до частини 15 ста тті 106 Закону строк давності щ одо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовуєтьс я.

Отже, суд враховує, що відпо відно до частини 12 статті 20 Зак ону страхові внески підлягаю ть сплаті незалежно від фіна нсового стану платника та ма ють пріоритет перед всіма ін шими зобов' язаннями, у тому числі із сплати податків та і нших обов' язкових платежів .

Приймаючи до уваги, що відпо відачем станом на день розгл яду справи заборгованість зі сплати страхових внесків не погашена, позовні вимоги під лягають задоволенню у повном у обсязі.

Згідно з частиною 4 статті 94 К АС України у справах, у яких по зивачем є суб' єкт владних п овноважень, і відповідачем - фізична чи юридична особа, су дові витрати, здійснені пози вачем, з відповідача не стягу ються. Тому судові витрати по справі не підлягають стягне нню з відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 158, 159, 160, 163 КАС Ук раїни,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задо вольнити.

2. Стягнути з комунальн ого підприємства «Омега» (ід ентифікаційний код 31497390) на кор исть Управління Пенсійного ф онду України в Роздольненськ ому районі АРК погоджену заб оргованість за страховими вн есками на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання у розмірі 727,33 гривні.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її пр оголошення, у разі неподання заяви про апеляційне оскарж ення (апеляційної скарги).

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження апеля ційна скарга не подана, поста нова набуває законної сили ч ерез 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Протягом 10 днів з дня прогол ошення постанови до Севастоп ольського апеляційного адмі ністративного суду через Окр ужний адміністративний суд А втономної Республіки Крим мо же бути подана заява про апел яційне оскарження, після под ачі якої, протягом 20 днів може бути подана апеляційна скар га.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться в строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Трещова О.Р.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення26.03.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу3308608
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3753/09/1/0170

Постанова від 26.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні