Постанова
від 12.08.2013 по справі 805/9799/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 серпня 2013 р. Справа №805/9799/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10 годин 30 хвилини

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Циганенка А.І., за участі секретаря судового засідання Бабло В.Е., представника позивача Хмелевської О.В., представника відповідача Вітера В.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" Державного підприємства "Макіїввугілля") про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 в сумі 155831,02 гривень,

В С Т А Н О В И В:

5 липня 2013 року позивач, Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області, звернувся до суду з адміністративним позовом до відповідача, Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" Державного підприємства "Макіїввугілля"), про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період квітень-червень 2013 року в сумі 155831 гривень 02 копійок, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач повинен був щомісяця відшкодувати до 25 числа місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" Державного підприємства "Макіїввугілля"). Станом на день подання позову відповідач має заборгованість з покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2, яка підтверджується відповідними розрахунками за період за період квітень-червень 2013 року в сумі 155831,02 гривень. Позивач просив стягнути з відповідача на свою користь зазначену суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнав, просив суд відмовити в задоволені позову в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Державне підприємство «Макіїввугілля» зареєстровано в якості юридичної особи та внесено до ЄДРПОУ за кодом 32442295.

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області, є органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього пунктом 12 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Положенням про Пенсійний фонд України», затвердженим Указом Президента України від 6 квітня 2011 року №384/2011.

Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" ДП "Макіїввугілля" взятий на облік в Управлінні Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області як платника страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за реєстраційним номером 05-38-01-0022.

Згідно з пункту 1 «Положення про Пенсійний фонд України», затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року N 384/2011 (далі «Положення), Пенсійний фонд України входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення та збору, ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до підпункту 5 пункту 4 Положення Пенсійний фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу головних управлінь Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, управлінь у районах, містах і районах у містах (далі - територіальні органи) щодо стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум єдиного внеску, страхових внесків та інших платежів.

Пунктом 7 Положення встановлено, що Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

Згідно з пунктом 2 Розділу XV «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №1058-IV до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1,2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 6.1 «Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 (далі Інструкція), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частиною 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

За приписами пункту 6.8 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

На виконання вимог розділу 6 Інструкції позивачем були направлені відповідачу повідомлення про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за період квітень-червень 2013 року в сумі 155831 гривень 02 копійок.

Факт витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по пенсіонерах, прізвище, ім'я та по-батькові яких зазначено у розрахунках суми позову, підтверджений доказами, наданими позивачем. Також витрати на виплату та доставку пільгових пенсій підтверджується підписаним та скріпленим печатками сторін актом звірення.

Таким чином, відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», розділу 6 «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, та згідно розрахунків за період квітень-червень 2013 року Державне підприємство "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" Державного підприємства "Макіїввугілля") повинно відшкодувати фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій по Списку №2 в сумі 155831,02 гривень, призначених на пільгових умовах працівникам Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" Державного підприємства "Макіїввугілля").

З урахуванням встановлених обставин у справі суд прийшов до висновку, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" Державного підприємства "Макіїввугілля") про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період квітень-червень 2013 року в сумі 155831,02 гривень підлягають задоволенню.

Питання розподілу судових витрат вирішити у відповідності до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись статтями 2, 8-11, 17-20, 69-72, 86, 94, 158-164, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Шахтоуправління ім. С.М. Кірова" Державного підприємства "Макіїввугілля") (місцезнаходження: 86196, Донецька область, м. Макіївка, смт. Свердлове, вул.. Свободи, 9, код ЄДРПОУ 38519860) на користь Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за період квітень-червень 2013 року в сумі 155831 (сто п'ятдесят п'ять тисяч вісімсот тридцять одна) гривня 02 копійки.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засіданні 12 серпня 2013 року.

Постанова в повному обсязі виготовлена 16 серпня 2013 року.

Постанова набирає законної сили за правилами, встановленими статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду в порядку і строки, встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України, через Донецький окружний адміністративний суд.

Суддя Циганенко А.І.

Дата ухвалення рішення12.08.2013
Оприлюднено27.08.2013
Номер документу33125970
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/9799/13-а

Постанова від 12.08.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Постанова від 12.08.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 29.07.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 10.07.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні