Рішення
від 21.08.2013 по справі 421/2448/13-ц
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Справа № 421/2448/13-ц

Провадження № 2/421/644/2013

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2013 року Первомайський міський суд Луганської області в складі головуючого судді Мозолєвої Т.В., розглянувши у відсутність осіб, що беруть участь у справі, цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Первомайської міської ради до ОСОБА_2 про спонукання власника квартири забезпечити збереження житла, -

ВСТАНОВИВ:

Виконавчий комітет Первомайської міської ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про спонукання власника квартири забезпечити збереження житла.

В суді представник позивача Виконавчого комітету Первомайської міської ради уточнив свої позовні вимоги та звернувся з позовом до ОСОБА_2 посилаючись на те, що на балансі комунального підприємства «Житлово-експлуатаційної контори № 2» знаходиться будинок АДРЕСА_1.

29.04.2013 працівниками КП «ЖЕК №2» було складено акт обстеження технічного стану квартири АДРЕСА_1. Згідно до акту в даній квартирі ніхто не мешкає більш ніж 5 років, відсутність вхідних дверей с ознакою вільного доступу у середину квартири, що призвело до збирання у квартирі осіб сумнівної репутації, демонтуванню внутрішньо квартирних мереж обладнання, накопиченню побутового сміття. Мають місце наступні дефекти та ушкодження:

- вікна мають значні пошкодження та до експлуатації не придатні;

- на підлозі відсутнє покриття;

- мережі водопроводу, каналізації, центрального опалення відсутні;

- ванна, умивальник, мийка, унітаз, прилади опалення відсутні; система газопостачання та газова піч також відсутні.

Виходячи із зальних відомостей акту обстеження відомо, що у вказаному будинку передбачені такі види благоустрою, як центральне опалення, холодне водопостачання, водовідведення.

Згідно до висновків комісії невиконання власником комплексу ремонтно-будівельних робіт, які передбачають систематичну і своєчасну підтримку експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій та інженерного обладнання призвели до створення аварійної ситуації у будинку АДРЕСА_1.

Із листа Первомайського МГБТІ від 07.05.2013 № 156 відомо, що право приватної власності за квартирою АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності на житло, видане Первомайським МГБТІ 06.08.1996 р. № 132.

Луганською філією Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» у квітні 2013 року були проведені роботи з технічного огляду будівельних конструкцій будівлі житлового будинку АДРЕСА_1.

У вказаній будівлі 67 квартир (№№ 44м, 40б, 54б, 68м, 87м, 69м, 71м, 86м, 88м, 96б, 104м, 107м, 109м, 1126, 115б, 116б, 118б, 119б, 120б, 121м, 122м, 123м, 124м, 125м, 126м, 127м, 128м, 129м, 130б, 134б, 133б, 136б, 138б, 139б, 140м, 141м, 142м, 143м, 144м, 145м, 146м, 147м, 148м, 149б, 150б) знаходяться у непридатному до експлуатації та в антисанітарному стані. У квартирах немає електричних та інженерних мереж опалення, водопостачання, водовідведення та відсутні віконні та дверні блоки. Через віконні прорізи відбувається попадання атмосферних опадів всередину приміщені, і замочування будівельних конструкцій квартир. Замочування конструкцій квартир відбувається тривалий період часу, що призвело до утворення цвілі, грибка на будівельних конструкціях, розморожування бетонного шару несучих конструкцій та корозії арматури і т.п.

Згідно до висновків фахівців ЛФ ДП НДІБК загальне технічне становище житлового будинку непридатне до нормальної експлуатації без проведення робіт капітального ремонту будівлі. Виникла аварійна ситуація, яка може надалі привести до великої аварії у зв'язку з порушенням правил експлуатації житлових будівель та підвищеним зносом будівельних конструкцій.

Одним з несприятливих факторів, які привели до аварійної ситуації є наявність у житловій будівлі 67 вказаних вище не експлуатованих квартир, що не утримуються належним чином.

Для безпечної експлуатації житлового будинку необхідно провести протиаварійні заходи, один з яких у най коротші строки власникам квартир, які не експлуатуються відновити усі пошкоджені будівельні конструкції та відсутні інженерні та електричні мережі.

До міського голови Бабія Б.В. 05.06.2013 року звертались мешканці будинку АДРЕСА_1 із заявами про допомогу у вирішенні питання щодо нежилих квартир, у число яких увійшла квартира за № 125 вказаного будинку. Із заяви слідує, що дані квартири знаходяться у антисанітарному стані, стіни руйнуються, вікна розбиті, що приводить до руйнування всього будинку.

Згідно ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Але власник не може використовувати право власності в шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні властивості землі (ч. 5 ст. 319 І І,К України).

На підставі ст. 322 ЦК України, власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Своїми діями, які полягають у неналежному утриманні житлового приміщення квартири більш ніж п'ять років, приводить до порушення цілісності конструкцій будинку, що наносить шкоду комунальному майну міста будинку АДРЕСА_1.

Виходячи з розрахунку відновлюваних робіт, наданих Управлінням житлово-комунального господарства та капітального будівництва Первомайської міської ради у Луганській області, загальна вартість таких робіт становить 5 678 гривень.

Просить суд понудити власника квартири № АДРЕСА_1,

м. Первомайська ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, забезпечити збереження житла, виконавши мінімально необхідні ремонтні роботи для попередження передчасного зносу інженерних конструкцій будинку та аварійної ситуації, а саме: відновити мережі водопостачання, водовідведення, центрального опалення, газопостачання та електричні мережі, відновити віконні та дверні блоки; відновити підлогу; відновити, відремонтувати та відштукатурити стіни. Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь

виконавчого комітету Первомайської міської ради Луганської області витрати на оплату

судового збору у розмірі 114, 70 гривень.

Представник позивача ОСОБА_4 в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

В суді встановлено:

Згідно з копією довідки № 511 від 14.06.2013р., житловий будинок АДРЕСА_1 знаходиться на балансі КП «ЖЕК №2» Первомайської міської ради, знаходиться на обслуговуванні з 1985 року по теперішній час.(а.с.5).

Відповідно до листа КП «ПМГБТІ» право приватної власності на квартиру АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності на житло, видане Первомайським МГБТІ 06.08.1996р. №132 (а.с. 6).

Згідно з атом обстеження технічного стану квартири АДРЕСА_1 від 29.04.2013 року, квартира однокімнатна, приватизована, розташована на 7 поверсі. В квартирі зареєстрований ОСОБА_2 В даній квартирі ніхто не живе більше 5 років, двері відсутні, вікна мають значні ушкодження. До експлуатації не пригідні, покриття підлоги відсутнє, мережі водопроводу, каналізації, центрального опалення відсутні. Також відсутні ванна, умивальник, мийка, унітаз, прилади опалення. Система газопостачання і газова піч відсутні. (а.с.7)

Мешканці інших квартир цього будинку дійсно звертались до Первомайського міського голови з заявами про вжиття заходів у зв'язку з аварійним станом квартири № 125, де рушаться стіни, підлога, що загрожує мешканцям інших квартир, поверхів .(а.с.12,13)/

04.04.2013 року Луганською філією Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» у квітні 2013 року були проведені роботи з технічного огляду будівельних конструкцій будівлі житлового будинку АДРЕСА_1 та встановлені такі самі недоліки квартири, як і комісією КП «ЖЕК №2» Первомайської міської ради, та про які повідомляли мешканці будинку, згідно з висновками комісії для запобігання порушення цілісності житлового будинку необхідний терміновий ремонт у зазначеній квартирі з заміною віконних та дверних блоків, відновленням інженерних та електричних мереж, відновленням та штукатуркою стін. (а.с.8-11).

Таким чином, власник житла встановлений, незадовільний стан квартири доведений.

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Відповідно до Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. N 572 зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 р. N 45, власник та наймач (орендар) квартири зобов'язаний: використовувати приміщення житлового будинку за призначенням, забезпечувати збереження житлових і підсобних приміщень та технічного обладнання.

В суді встановлено, що власник зазначених обов'язків не виконував, житло за призначенням не використовував, його збереження не забезпечив, тому позивач правомірно ставить питання про спонукання власника виконати покладені на нього законом обов'язки у примусовому порядку, оскільки квартира розташована у багатоквартирному будинку, який перебуває у комунальній власності, її незадовільний технічний стан ставить під загрозу збереження житла інших громадян.

Роботи, які необхідно виконати, визначені Луганською філією Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» від 04.04.2013року, оскільки до складу комісії, яка склала висновок, входили фахівці, суд вважає за можливе погодитись з наведеним у ньому переліком робіт для термінового ремонту квартири відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 322, 319 ЦК України, ст.ст. 212 -215 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги виконавчого комітету Первомайської міської ради задовольнити.

Зобов'язати ОСОБА_2 у належній йому квартирі за адресою: АДРЕСА_1, забезпечити збереження житла, виконавши наступні дії: відновити мережі водопостачання, водовідведення, центрального опалення, газопостачання та електричні мережі, відновити віконні та дверні блоки; відновити підлогу; відновити, відремонтувати та відштукатурити стіни.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, мешкає за адресою: АДРЕСА_1, на користь Виконавчого комітету Первомайської міської ради, 93200, Луганська обл., м. Первомайськ, вул. Макушкіна, 1а, р/р 35411002001071 банк ГУДКСУ в Луганській області, МФО 804013, код 04051968, суму сплаченого судового збору 114,70 грн. (сто чотирнадцять гривень 70 коп.).

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку на апеляційне оскарження.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному суді Луганської області через Первомайський міський суд Луганської обл. протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії судового рішення.

Суддя Первомайського

міського суду Т.В. Мозолєва

Дата ухвалення рішення21.08.2013
Оприлюднено29.08.2013
Номер документу33153107
СудочинствоЦивільне
Сутьспонукання власника квартири забезпечити збереження житла

Судовий реєстр по справі —421/2448/13-ц

Рішення від 21.08.2013

Цивільне

Первомайський міський суд Луганської області

Мозолєва Т. В.

Ухвала від 25.06.2013

Цивільне

Первомайський міський суд Луганської області

Мозолєва Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні