Ухвала
від 27.08.2013 по справі 805/8239/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Галатіна О.О.

Суддя-доповідач - Яманко В.Г.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2013 року справа №805/8239/13-а

приміщення суду за адресою: 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд колегією суддів у складі: головуючого судді Яманко В. Г., суддів Васильєвої І. А., Казначеєва Е. Г., секретар судового засідання Гонтаренко М. Е., за участі представників відповідача Кузнецової Т. І., Амеліної О. І., Ларікової Г. В., за відсутності відповідача, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 26 червня 2013 року у справі № 805/8239/13-а (суддя Галатіна О. О.) за позовом Горлівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

6 червня 2013 року Горлівська об'єднана державна податкова інспекція Донецької області Державної податкової служби (далі - ОДПІ) звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з позовом (арк. спр. 2) до Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради про припинення юридичної особи. Позов обґрунтовано тим, що за юридичною адресою підприємство не знаходиться, його місцезнаходження невідоме, податкова звітність не подається.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 26 червня 2013 року (арк. спр. 21) позов Горлівської ОДПІ задоволений, припинена юридична особа - Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради.

Відповідач не погодився з судовим рішенням, подав апеляційну скаргу (арк. спр. 25-27), в якій просив визнати дію Горлівської ОДПІ щодо припинення юридичної особи неправомірною, скасувати постанову суду першої інстанції.

В судовому засіданні представники відповідача підтримали апеляційну скаргу.

Горлівська ОДПІ надала через канцелярію суду клопотання про залишення позову без розгляду.

Колегія суддів заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи та апеляційної скарги встановила наступне.

За підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців, відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців, скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Абзацом 5 частини 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» № 755-ІV від 15 травня 2003 року передбачено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно з довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (арк. спр. 28-29), Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради, код ЄДРПОУ 38023582, зареєстрований рішенням виконкому Горлівської міської ради з 28 грудня 2011 року реєстраційний запис № 1 256 102 0000 003513.

За Положенням (арк. спр. 52-57) Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку із своїм найменування, а також штамп із зазначенням свого повного найменування.

З акту Горлівської ОДПІ № 443/15-0 від 15 травня 2013 року (арк. спр. 4) вбачається, що відповідач перебуває на обліку як платник податків в Центрально-Міському відділенні Горлівської ОДПІ з 29 грудня 2011 року (довідка форми № 4-ОПП - арк. спр. 5) та податкова звітність, а саме декларація з податку на прибуток, відповідачем з моменту реєстрації до ОДПІ не подавалася.

В апеляційній скарзі відповідач посилається на те, що наказом начальника відділу охорони здоров'я № 542 від 27 грудня 2011 року (арк. спр. 58) передбачено забезпечення Централізованою бухгалтерією ведення централізованого бухгалтерського обліку Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики. Відповідач стверджує, що до Центрально-міського відділення Горлівської ОДПІ 4 січня 2012 року направлялася з Централізованої бухгалтерії міського відділу охорони здоров'я м. Горлівки інформація про обслуговування Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Централізованою бухгалтерією з підготовкою та поданням до ОДПІ зведених звітів (арк. спр. 30). В судовому засіданні представники відповідача наголосили на тому, що Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики фактично не є самостійним платником податків, не повинен бути взятий на окремий облік платників податків та звітувати до ОДПІ. Відділ охорони здоров'я міської ради підтвердив письмово довідкою від 12 серпня 2013 року (арк. спр. 51) відкриття реєстраційних рахунків для Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики в органах державного казначейства та подання податкових звітів з моменту відкриття центру до дійсного часу у складі звітності Централізованої бухгалтерії.

Горлівська ОДПІ на запит апеляційного суду (арк. спр. 45-47) повідомлено, що 23 липня 2013 року отриманий лист про обслуговування Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Централізованою бухгалтерією міського відділу охорони здоров'я м. Горлівки, у зв'язку з чим в наступний час самостійне надання податкової звітності до органу ДПС не передбачено. Листом від 19 серпня 2013 року (арк. спр. 76) Горлівська ОДПІ підтвердила надання 23 липня 2013 року Інформаційно-аналітичним центром медичної статистики форми № 8-ОПП про зняття з обліку платників податків.

Крім того, в апеляційній скарзі відповідач зазначав, що був позбавлений можливості своєчасно надати до суду першої інстанції документи, подані до суду апеляційної інстанції та відповідні пояснення, оскільки повідомлення про судовий розгляд 26 червня 2013 року був вручений поштою лише 19 липня 2013 року, що підтверджено листом Центру поштового зв'язку № 4 (арк. спр. 67).

За частиною 3 статті 11 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 203 КАС України постанова або ухвала суду першої інстанції скасовується в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається з підстав, встановлених відповідно статтями 155 і 157 цього Кодексу.

Горлівська ОДПІ просить в поданому клопотанні залишити позов без розгляду з огляду на не підтримання його вимог, що за статтею 203 КАС України з урахуванням не з'ясування судом першої інстанції всіх суттєвих обставин справи, не забезпечення права відповідача на участь в судовому розгляді є підставою для скасування постанови суду першої інстанції та залишення позову без розгляду.

Керуючись статтями 200, 205, 206, 211, 254 КАС України, суд апеляційної інстанції, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 26 червня 2013 року задовольнити частково.

Задовольнити клопотання Горлівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області про залишення позову без розгляду.

Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 26 червня 2013 року скасувати.

Залишити без розгляду позов Горлівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики відділу охорони здоров'я міської ради про припинення юридичної особи.

Ухвала набуває законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів з дня складення в повному обсязі.

Ухвала складена в повному обсязі та підписана колегією суддів 27 серпня 2013 року.

Головуючий суддя В.Г.Яманко

Судді Е.Г.Казначеєв

І.А.Васильєва

Дата ухвалення рішення27.08.2013
Оприлюднено29.08.2013
Номер документу33164956
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —805/8239/13-а

Ухвала від 27.08.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Яманко В.Г.

Ухвала від 29.07.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Яманко В.Г.

Ухвала від 27.08.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Яманко В.Г.

Ухвала від 27.08.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Яманко В.Г.

Ухвала від 29.07.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Яманко В.Г.

Постанова від 26.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 10.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні