Постанова
від 22.08.2013 по справі 5023/1890/12
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" серпня 2013 р. Справа № 5021/1890/12

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., судді Плахов О.В., Шутенко І.А.

при секретарі Міракові Г.А.

за участю представників сторін:

ОСОБА_1 - представник апелянта ОСОБА_2;

Гавриш Р.П. - представник ТОВ «Укрбелполімер»;

Никоноров Є.В. - представник ТОВ «Белтім»;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу ОСОБА_2 (вх. №2507Х/2-5) на ухвалу господарського суду Харківської області від 15.07.13 р. по справі № 5023/1890/12

за заявою Приватного підприємства "НМ", м. Харків

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИЛА:

В провадженні господарського суду Харківської області перебуває справа № 5023/1890/12 за заявою ПП "НМ", м. Харків, про визнання банкрутом.

Ухвалою господарського суду Харківської області (суддя Дзюба О.В.) від 15.07.2013р. по справі № 5023/1890/12 затверджено наданий суду ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс; затверджено реєстр з непогашеною кредиторською заборгованістю в загальній сумі 4 304 234,80 грн., перед наступними кредиторами

- ПАТ "ВТБ Банк" в сумі 3 047 833,27 грн.;

- Західна МДПІ м. Харкова в сумі 678 517,90 грн.;

- ТОВ "Белтім" в сумі 243 933,16 грн.;

- УПФУ в Жовтневому районі м. Харкова в сумі 6 637,00 грн.;

- ТОВ "Укрполімір" в сумі 327 313,47 грн.

Та визнано вимоги кредиторів, що не задоволенні, у зв'язку з недостатністю активів боржника - погашеними; ліквідовано юридичну особу - Приватне підприємство "НМ", м. Харків, код 22673415 зареєстроване виконавчим комітетом Харківської міської ради від 12.07.1994р., номер запису 14801050001016647 місцезнаходження: 61020, м. Харків, вул. Конотопська,1; провадження у справі № 5023/1890/12 припинено; зобов`язано державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

Колишній власник майна боржника ОСОБА_2 з ухвалою господарського суду від 15.07.2013 р. про затвердження ліквідаційного балансу не погоджується, вважає її незаконною та необґрунтованою, подав апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити в затвердженні ліквідаційного звіту та ліквідаційного балансу та продовжити ліквідаційну процедуру.

В обґрунтування своїх вимог заявник апеляційної скарги зазначає про порушення судом першої інстанції під час розгляду даної справи його процесуальних прав, оскільки його не було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання по даній справі, на якому була прийнята оскаржувана ухвала, внаслідок чого цю ухвалу суд прийняв за його відсутності.

Кредитори та ліквідатор боржника арбітражний керуючий Капустін В.В. відзиву на апеляційну скаргу не надали.

В судове засідання 21.08.2013 р. з'явилися представники кредиторів ТОВ «Укрбелполімер», ТОВ «Белтім», а також представник ОСОБА_2

Представник ОСОБА_2 підтримав позицію, викладену в апеляційній скарзі, просить її задовольнити.

Представники ТОВ «Укрбелполімер», ТОВ «Белтім» апеляційну скаргу ОСОБА_2 підтримали, та просять її задовольнити

Інші кредитори в судове засідання своїх представників не направили. Ліквідатор боржника арбітражний керуючий Капустін В.В. в судове також не з'явився. Судом вжито всіх передбачених законом заходів з метою повідомлення всіх учасників провадження у справі про банкрутство про час та місце розгляду апеляційної скарги.

Неявка в судове засідання представників кредиторів та ліквідатора, на думку колегії суддів, не перешкоджає розгліду апеляційної скарги.

Ліквідатор боржника арбітражний керуючий Капустін В.В. надав суду клопотання в якому просить суд продовжити строк розгляду апеляційної скарги за межами встановленого Законом строку та відкласти її розгляд на інший день в зв'язку з неможливістю його прибуття на дане судове засідання.

Однак вказане клопотання не підлягає задоволенню, оскільки, на підтвердження обставин, викладених в ньому, його заявником не надано жодного належного доказу, а ліквідатору було надано достатньо часу для підтвердження його доводів в судах обох інстанцій. Разом з тим, відповідно до статті 77 ГПК України, господарський суд відкладає справу в межах строків, встановлених статтею 69 цього кодексу, і тільки в разі якщо за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. При цьому обставин, які б перешкоджали розгляду апеляційної скарги в даному судовому засіданні колегія суддів не вбачає.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши надані суду докази та доводи, судова колегія встановила наступне:

Як свідчать матеріали справи, постановою Господарського суду Харківської області від 22 травня 2013 року у даній справі боржника - Приватне підприємство "НМ визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, в порядку ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатором призначено арбітражного керуючого Шафорост Л.І., якого зобов'язано виконати ліквідаційну процедуру.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 08.11.2012 р. по справі № 5023/1890/12 звільнено арбітражного керуючого Шафорост Л.В. від виконання обов'язків ліквідатора Приватного підприємства "НМ"; призначено ліквідатором банкрута - арбітражного керуючого Капустіна В.В.; зобов'язано ліквідатора виконати ліквідаційну процедуру в повному обсязі, надати суду звіт ліквідатора про виконану роботу та всі документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури.

На виконання вимог суду ліквідатором надано суду на затвердження ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс.

Суд першої інстанції оскаржуваною ухвалою від 15.07.2013 р. затвердив наданий суду ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс.

Власні висновки суд першої інстанції мотивував з посиланням на ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та зазначив, що ліквідатор здійснив всі заходи по ліквідації банкрута, та надав документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури.

Викладені вище висновки господарського суду відповідають фактичним обставинам спору та матеріалам справи, їм надана правильна та належна правова оцінка, в зв'язку з чим відсутні підстави для задоволення апеляційної скарги і скасування оскаржуваної ухвали.

Згідно зі статтею 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Як свідчать матеріали справи, на виконання постанови господарського суду, з метою виявлення усіх кредиторів в офіційному друкованому органі газеті "Урядовий кур'єр" № 110 (4754) від 21.06.2012 року опубліковано оголошення про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, а також призначення ліквідатора у справі. В оголошенні визначено строк для заявлення вимог кредиторами - один місяць з дня опублікування оголошення.

Після здійснення зазначеної публікації до ліквідатора та суду з грошовими вимогами до боржника звернулись наступні кредитори:

- ПАТ "ВТБ Банк";

- Західна МДПІ м. Харкова;

- ТОВ "Белтім";

- УПФУ в Жовтневому районі м. Харкова;

- ТОВ "Укрполімір".

Всі заяви кредиторів, що надійшли, розглянуті відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", про що у встановленому порядку повідомлено заявників.

Ліквідатором складено реєстр вимог кредиторів, відповідно до якого:

Вимоги кредитора ПАТ "ВТБ Банк" визнані в сумі 4880386,97 грн. (1 черга);

Вимоги Західної МДПІ м. Харкова Харківської області ДПС визнані в сумі 678517,90 грн. (3 черга) та в сумі 23943,82 грн. (6 черга);

Вимоги ТОВ "Белтім" визнані в сумі 243933,16 грн. (4 черга), та в сумі 27004,84 грн. (6 черга);

Вимоги УПФУ в Жовтневому районі м. Харкова визнані в сумі 6637,00 грн. (3 черга);

Вимоги ТОВ "Укрполімір" визнані в сумі 327313,47 грн. (4 черга) та в сумі 17191,13 грн. (6 черга).

Будь-які інші кредитори з вимогами до банкрута після публікації оголошення до ліквідатора та суду не звертались.

Як вбачається з матеріалів справи, з метою виявлення майна банкрута та формування ліквідаційної маси ліквідатором було надіслано відповідні запити до органів, які згідно з чинним законодавством в обов'язковому порядку реєструють права власності (користування) майном та ним отримані відповіді, а саме:

Згідно довідки територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Харківській області в тер управління електронна база даних про реєстрацію обладнання підвищеної небезпеки відсутня, встановлення факту реєстрації механізмів та устаткування зареєстрованого за ПП "НМ" можливо виключно при наявності реєстраційних номерів цього обладнання.

Згідно з довідкою УДАЇ УМАСУ в Х/о від 06.08.2012 р. транспортні засоби за банкрутом не зареєстровані.

Згідно з довідкою Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, записи щодо суден, власником або судновласником яким є ПП "НМ", відсутні.

Згідно з відповіддю Державної авіаційної служби України від 31.08.2012 року в Державному реєстрі цивільних повітряних суден України за ПП "НМ" повітряних суден не зареєстровано.

Згідно з довідкою Національного депозитарію України від 10.09.2012 року НДУ надає послуги своїм клієнтам на підставі депозитарного договору, договору на обслуговування емісії цінних паперів або договору про кореспондентські відносини. Жодного з зазначених видів договорів з ПП "НМ" НДУ не укладав.

Згідно з довідкою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Згідно з довідкою від 30.08.2012 року в Державному реєстрі випусків цінних паперів Комісії відсутня інформація щодо реєстрації випусків цінних паперів ПП "НМ", ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку не отримувало, інформація щодо виконаних торговцями цінних паперів договорів з цінними паперами, в яких другою договірною стороною виступало ПП "НМ", відсутня.

Відповідно до довідки Харківської обласної митниці, від 16.08.2012 року згідно електронної бази даних учасників ЗЕД, зареєстрованих в зоні діяльності Харківської обласної митниці, ПП "НМ" на обліку в Харківській обласній митниці не перебуває. Згідно наявної електронної бази даних Харківської обласної митниці вказане підприємство не здійснювало митне оформлення в зоні діяльності митниці 2009-2011 роках. Товари вказаного підприємства на митних ліцензійних складах тимчасового зберігання, які функціонують в зоні діяльності митниці, не перебувають.

Згідно з відповіддю Філії "Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг" від 04.10.2012 року за результатами пошуку об'єктів промислової власності, що належать ПП "НМ", не виявлено.

Згідно з довідкою Державної інспекції сільського господарства в Х/о від 22.08.2012 р. сільськогосподарська техніка, самохідні машини та механізми за банкрутом не обліковуються.

Як вже було зазначено вище, ухвалою господарського суду Харківської області від 08 листопада 2013 року арбітражного керуючого Шафорост Л.В. звільнено від виконання обов'язків ліквідатора банкрута та призначено ліквідатором ПП "НМ" арбітражного керуючого Капустіна В.В., якого зобов'язано виконати ліквідаційну процедуру, докази представити суду.

Як вбачається з матеріалів справи, 17.01.2013 р. за актами приймання - передачі арбітражний керуючий Шафорост Л.І. передав, а новий ліквідатор прийняв документацію, цінності, справу, фінансову - бухгалтерську документацію та печатку Приватного підприємства "НМ".

З метою виявлення майна банкрута та формування ліквідаційної маси ліквідатором Капустіним В.В. надіслані запити до відповідних установ та ним отримані відповіді.

Згідно з даними УДАІ ГУМВС України в Харківській області від 25.01.2013 р. транспортні засоби за банкрутом не значаться.

Згідно з даними Державної інспекції сільського господарства в Харківській області від 01.02.2013 р. сільськогосподарська техніка, самохідні машини та механізми за банкрутом не обліковуються.

Згідно з даними Управління Держкомзему у м. Харків від 26.03.2013 року у Державному реєстрі прав відсутні відомості про зареєстровані речові права на нерухоме та їх обтяження щодо банкрута.

З метою виявлення права власності на нерухоме, ліквідатором надіслано запит до КП Харківське МБТІ. Згідно з довідкою КП Харківське МБТІ від 30.01.2013 р. за банкрутом зареєстровано право власності на нежитлові будівлі літ. А-3 площею 1305,9 кв.м., літ. Б-2 площею 1473,6 кв.м., літ. В-1 площею 47,6 кв.м., Г-1 площею 82,5 кв.м., літ.Д-1 площею 18,0 кв.м., літ.Е-1 площею 145,3 кв.м. - на підставі договору купівлі - продажу /р№932/ 20.04.2001 / п/н ХМНО ОСОБА_8; нежитлові будівлі літ.И-1 площею 432,0 кв.м., літ. К-1 площею 11,4 кв.м., літ.З-1 площею 19,7 кв.м, літ. Ж-2 площею 528,4 кв.м. - на підставі договору купівлі - продажу / 10.03.2003/б/н.

Вказане майно знаходилось в іпотеці у ПАТ "ВТБ Банк" на підставі договору іпотеки №15.71-40/08-ДІ01, посвідченого 23.08.2008 р. ПН ХМНО ОСОБА_9 за №2451, укладеного в забезпечення належного виконання ПП "НМ" зобов'язань за кредитним договором №15.71-40/08-СК від 23.07.2008 на суму 2 424 650,00 грн. та за кредитним договором №15.01-40/09-СК від 29.01.2009 на суму 130 000,00 грн.

З метою виявлення у банкрута розрахункових рахунків у банківських установах, ліквідатором направлено запит до Західної МДПІ м. Харкова Харківської області ДПС. Згідно довідки ДПІ від 31.01.2013 року банкрут мав наступні відкриті рахунки: рахунок № 26007010047466 у ПАТ "ВТБ Банк", МФО 321767; рахунок №26008300452 у АТ Банк "Меркурій" у м. Харків, МФО 351663.

Також, на виконання вимог п. 3 Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої Наказом Мінфіну України №69 від 11.08.1994, п. 12 Постанови КМУ від 28.02.2000 №419 "Про затвердження Порядку подання фінансової звітності", а також положень Цивільного та Господарського кодексів України щодо ліквідації юридичної особи ліквідатором проведена інвентаризація усіх активів та зобов'язань ПП "НМ" з перевіркою їх фактичної наявності, складені відповідні інвентаризаційні акти та відомості.

Відповідно до ст. 29 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" майно, на яке звертається стягнення у ліквідаційній процедурі, оцінюється арбітражним керуючим у порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність. У разі продажу майна на аукціоні вартість майна, що визначається шляхом його оцінки, є початковою вартістю. Для здійснення оцінки майна арбітражний керуючий має право залучати на підставі договору суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання з оплатою їх послуг за рахунок коштів, одержаних від виробничої діяльності боржника, визнаного банкрутом, або реалізації його майна, якщо інше не встановлено комітетом кредиторів.

Відповідно до абз.2 ч.1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, яка діє з 19.01.2013 р.) положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Як свідчать матеріали справи, 06.03.2013 р. ліквідатором укладено з Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_10, який діє на підставі Сертифікату суб'єкта оціночної діяльності №12830/11 від 30.12.2011 р., договір №4/03/2013 про оцінку майна. Відповідно до Висновку про вартість майна до звіту №4/03/2013 від 12.03.2013 р. вартість об'єкту оцінки без ПДВ складає 2 707 790,00 грн.

Згідно з ч. 1, ч. 2, ч. 4 ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів. Продажу підлягають всі види майна боржника, призначеного для здійснення господарської діяльності, за винятком прав і обов'язків, які не можуть бути передані іншим особам.

Суб'єктами аукціону є його замовник, організатор та учасники. Замовником є ліквідатор, призначений господарським судом у порядку, встановленому цим Законом. Організатором аукціону є визначена замовником фізична або юридична особа, що має ліцензію на проведення торгів і з якою замовник аукціону уклав договір на проведення аукціону. Організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку, основними критеріями якого вважаються наявність ліцензії, достатній, але не менш як три роки, досвід проведення аукціонів, запропонована найменша сума винагороди. Організатором аукціону не може бути заінтересована особа стосовно боржника, кредиторів та замовника аукціону.

12.03.2013 р. між ліквідатором та Товарною біржею "Універсальний "Торговий двір", було укладено Договір №1203 на організацію та проведення відкритих торгів (аукціону), відповідно до умов якого Виконавець (ТБ "Універсальний "Торговий двір") зобов'язується організувати проведення відкритих торгів (аукціону) по продажу наступного майна: нежитлові будівлі: літ. "А-3", загальною площею 1310,1 кв.м., літ. "Б-2", загальною площею 1456,0 кв.м., літ. "В-1", загальною площею 47,6 кв.м., .літ. "Г-1", загальною площею 82,5 кв.м., літ. "Д-1", загальною площею 18,0 кв.м., літ. "К-1", загальною площею 145,0 кв.м., літ. "И-1", загальною площею 431,7 кв.м. літ. К-1", загальною площею 11,7 кв.м., літ. " 3-1", загальною площею 19,7 кв.м., літ. "Ж-2", загальною площею 527,9 кв.м., що розташовані за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Конотопська, буд. 1.

Матеріали справи містять докази, що ліквідатор повідомив ПАТ "ВТБ Банк", як заставного кредитора про дату, час та місце проведення аукціону з продажу майна банкрута (лист від 25.03.2013 р.).

Проте, аукціон з продажу нерухомого майна банкрута, що призначався на 12.04.2013 р. о 12-45 год. за адресою м. Харків, вул. Маршала Бажанова, 21/23, оф.4 не відбувся, у зв'язку з тим, що 09.04.2013 р. Товарна біржа "Універсальний "Торговий двір" повідомила ліквідатора про неможливість проведення аукціону з продажу нерухомого майна банкрута в зв'язку з відмовою Міністерства юстиції України розміщення на своєму веб-сайті оголошення про проведення аукціону за технічними причинами.

Про зазначені обставини 09.04.2013 року ліквідатором повідомлено ПАТ "ВТБ Банк".

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, що діяла до 19.01.2013 р.) майно банкрута, що є предметом застави, включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для першочергового задоволення вимог заставодержателя.

Листом від 13.05.2013 р. ПАТ ВТБ Банк було погоджено продаж майна на аукціоні, що належить боржнику, а також погоджено початкову вартість майна у розмірі 2 707 790,00 грн.

30.04.2013 р. Товарною біржею "Універсальний "Торговий двір" відповідно до ст.ст. 58, 59 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" на веб-сайті державного органу з питань банкрутства було оприлюднено оголошення про проведення аукціону з продажу наступного майна: нежитлові будівлі: літ. "А-3", загальною площею 1310,1 кв.м., літ. "Б-2", загальною площею 1456,0 кв.м., літ. "В-1", загальною площею 47,6 кв.м., .літ. "Г-1", загальною площею 82,5 кв.м., літ. "Д-1", загальною площею 18,0 кв.м., літ. "К-1", загальною площею 145,0 кв.м., літ. "И-1", загальною площею 431,7 кв.м. літ. К-1", загальною площею 11,7 кв.м., літ. " 3-1", загальною площею 19,7 кв.м., літ. "Ж-2", загальною площею 527,9 кв.м., що розташовані за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Конотопська, буд. 1з можливістю зниження початкової вартості (копія оголошення додається).

Аукціон призначено на 31 травня 2013р. о 12-45 год.

31.05.2013 року проведено аукціон, визначено переможця - ПФ "АЛЕКС-3" в особі директора Гайшук Л.Л. Хід та результати аукціону відображені у протоколі №1 від 31.05.2013 року (в матеріалах справи).

Майно банкрута реалізовано на суму 2 040 704,11 грн.

На підставі протоколу проведення аукціону № 1 від 31.05.2013 року, між ліквідатором та ПФ "АЛЕКС-3", укладено договір №1 купівлі-продажу майна банкрута на аукціоні від 31.05.2013 р. (в матеріалах справи).

Відповідно до ст.75 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передача майна замовником аукціону і прийняття його покупцем здійснюється за передавальним актом, що підписується сторонами і оформлюється відповідно до законодавства. Акт про передання права власності на куплене нерухоме майно разом із протоколом про проведення аукціону не пізніше трьох робочих днів після повної сплати переможцем запропонованої ним ціни передається нотаріусу, а копії акта не пізніше наступного дня разом із відомостями про нотаріуса надсилаються (вручаються) покупцю, замовнику аукціону та продавцю. За невчасне передання акта нотаріусу організатор торгів сплачує покупцю пеню у розмірі 0,5 відсотка на день від ціни продажу за період прострочення. Нотаріус видає покупцю свідоцтво про придбання нерухомого майна на аукціоні в порядку, встановленому законом. Послуги нотаріуса оплачує організатор аукціону.

05.06.2013 р. платіжним дорученням № 948 ПФ "АЛЕКС-3" на розрахунковий рахунок боржника перераховано 1769925,11 грн. в якості сплати за придбане майно згідно Договору № 1 від 31.05.2013 р.

Відповідно до ч. 2 ст. 70 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" гарантійний внесок, сплачений переможцем аукціону, зараховується до ціни, що підлягає сплаті. ПФ "АЛЕКС-3" внесено гарантійний внесок в сумі 270779,00 грн., який зараховано до ціни, що підлягала сплаті.

05.06.2013 р. за актом прийому-передачі, складеного між Відділенням "Харківська регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" та ліквідатором, ліквідатору передані правовстановлюючі документи на нерухоме майно банкрута, що знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Конотопська, 1 .

05.06.2013 р. між ліквідатором та ПФ "АЛЕКС-3" складено Акт приймання - передачі права власності на нерухоме майно до договору №1 купівлі - продажу майна банкрута на аукціоні від 31.05.2013 р.

05.06.2013 р. ОСОБА_12, приватним нотаріусом ХМНО Харківської області, відповідно до ст.75 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та на підставі протоколу про проведені публічні торги та реалізацію майна банкрута від 31.05.2013 р. видано Свідоцтво про право власності ПФ "АЛЕКС-3" на майно, що складається з нежитлових будівель та споруд (копія в матеріалах справи), а саме:

1. Адміністративно - побутовий корпус літера А-3 загальною площею 1310,1кв.м,

2. Ремонтні майстерні та профілакторій літера Б-2 загальною площею 1456,0кв.м,

3. Склад літера В-1 загальною площею 47,6кв.м.,

4. Трансформаторна підстанція літера Г-1 загальною площею 82,5кв.м.,

5. Каналізаційна насосна станція літера Д-1 загальною площею 18,0кв.м.,

6. Очисні спорудження літера Е-1 загальною площею 145,3кв.м.,

7. Майстерня літера "И-1" площею 431,7кв.м.,

8. Склад літера "К-1" площею 11,4 кв.м.,

9. Приміщення підігріву літера "З-1" площею 19,7кв.м.

10. Гараж літера "Ж-2" площею 527,9 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Конотопська, 1.

Відповідно до протоколу про проведена торгів (аукціону) №1 від 31.05.2013 р. кошти в розмірі 204 070,41 грн. зараховуються, в якості оплати послуг Товарної біржі "Універсальний "Торговий двір" та відраховуються з внесеного переможцем на п/р Товарної біржі "Універсальний "Торговий двір" № 26504310082101, Філіал Акціонерного банку "Південний" у м. Харкові, МФО 350761, код ЄДРПОУ 37765113, гарантійного внеску переможця. Ці кошти зараховуються в рахунок сплати вартості за придбане майно.

Залишок коштів сплачених переможцем в якості гарантійного внеску після відрахування послуг Товарної біржі "Універсальний "Торговий двір" (організатора аукціону), а саме 66 708,59 грн., перераховуються організатором аукціону на рахунок ПП "НМ" (код 22673415) рахунок № 26007010047466 банк ПАТ "ВТБ Банк", МФО 321767. Ці кошти зараховуються в рахунок сплати вартості за придбане майно.

05.06.2013 р. згідно з платіжним дорученням № 26 Товарною біржею "Універсальний "Торговий двір" перераховано на розрахунковий рахунок ПП "НМ" грошові кошти в сумі 66708,59 грн., призначення платежу: перерахування залишку гарантійного внеску згідно договору №1203 від 12.04.2013 р. та протоколу №1 від 31.05.2013 р. (докази в матеріалах справи).

Відповідно до ч. 8 ст. 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, що діяла до 19.01.2013 р.) кошти, які надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на основний рахунок боржника. З основного рахунку здійснюються виплати кредиторам у порядку, передбаченому статтею 31 цього Закону.

Також, під час здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором виявлено інше майно банкрута та 04.07.2013 р. ліквідатором укладено з Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_10, який діє на підставі Сертифікату суб'єкта оціночної діяльності №12830/11 від 30.12.2011 р., договір № 3/07/2013 про оцінку майна. Відповідно до Висновку про вартість майна до звіту № 3/07/2013 від 05.07.2013 р. вартість об'єктів оцінки без ПДВ складає:

- підстанція комплектна трансформаторна тип КТП, зав. № 6413 (1973 р.) - 920,00 грн.;

- лічильник "Меркурій" 230 AR-03R (3x220/380 V, зав. № 000324772, 2006 р.) - 490,00 грн.;

- установку конденсаторну УКМ 58-0,4-100-33 1/3 УЗ (№ 0684, 100 кВАр 50 Гц) - 750,00 грн.;

- лічильник СА4У-И 672М № 081735, кабельні лінії 0,4 кВ - 60,00 грн.;

- РП 1250-РП1 АСБ 3x70 мм2 65 м - 890,00 грн.;

- РП 1250-РП2 АСБ 3x70 мм2 69м - 940,00 грн.;

- РП 1250-РП4 (2 кабелі по 89 м, тип АВБбШв 3х50 ) - 800,00 грн.;

- РП 1250-РП11 АВБбШв 3x120 мм2 140 м - 360,00 грн.;

- РП 1250-РП14 АВБбШв 3x70 мм2 98м - 550,00 грн.;

- РП 1250-РП16 АВБбШв 3x70 мм2 28м - 160,00 грн.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, яка діє з 19.01.2013 р.) ліквідатор може здійснювати безпосередній продаж таких активів: основних засобів, балансова залишкова вартість яких не перевищує одну тисячу гривень, а також інших необоротних матеріальних активів, господарських матеріалів, малоцінних та швидкозношуваних предметів, обсяги або вартість яких є недостатніми для проведення аукціону. Ці матеріальні активи реалізуються безпосередньо ліквідатором або на комісійних умовах через організацію роздрібної торгівлі.

05.07.2013 р. ліквідатором з ПФ "АЛЕКС-3" укладені наступні Договори купівлі - продажу вищезазначеного майна:

1. Договір купівлі - продажу №001, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" підстанцію комплектну трансформаторну тип КТП, зав. № 6413 (1973 р.), що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 920,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.203.3 від 08.07.2013 р.

2. Договір купівлі - продажу №002, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" лічильник "Меркурій" 230 AR-03R (3x220/380 V, зав. № 000324772, 2006 р.), що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 490,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.204.1 від 08.07.2013 р.

3. Договір купівлі - продажу №003, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" установку конденсаторну УКМ 58-0,4-100-33 1/3 УЗ (№ 0684, 100 кВАр 50 Гц), що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 750,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.205.1 від 08.07.2013 р.

4. Договір купівлі - продажу №004, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" лічильник СА4У-И 672М № 081735, кабельні лінії 0,4 кВ, що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 60,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.206.1 від 08.07.2013 р.

5. Договір купівлі - продажу №005, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" РП 1250-РП1 АСБ 3x70 мм2 65 м, що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 890,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.207.1 від 08.07.2013 р.

6. Договір купівлі - продажу №006, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" РП 1250-РП2 АСБ 3x70 мм2 69м, що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 940,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.208.1 від 08.07.2013 р.

7. Договір купівлі - продажу №007, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" РП 1250-РП4 (2 кабелі по 89 м, тип АВБбШв 3х50 ), що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 800,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.209.1 від 08.07.2013 р.

8. Договір купівлі - продажу №008, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" РП 1250-РП11 АВБбШв 3x120 мм2 140 м, що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 360,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.210.1 від 08.07.2013 р.

9. Договір купівлі - продажу №009, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" РП 1250-РП14 АВБбШв 3x70 мм2 98м, що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 550,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.211.1 від 08.07.2013 р.

10. Договір купівлі - продажу №010, за умовами якого ПП "НМ", в особі ліквідатора, передав у власність покупця - ПФ "АЛЕКС-3" РП 1250-РП16 АВБбШв 3x70 мм2 28м, що підтверджується актом прийому - передачі майна від 05.07.2013 р., а покупець сплатив 160,00 грн., що підтверджується квитанцією №7295.212.1 від 08.07.2013 р.

Отже, вищевказане майно реалізовано ліквідатором на загальну суму 5 920,00 грн.

Таким чином, в межах ліквідаційної процедури, ліквідатором реалізовано майно банкрута на загальну суму 2 046 624,11 грн., з яких 2 040 704,11 грн. - це кошти, отримані за рахунок продажу майна, яке було предметом застави.

З метою розподілу грошових коштів, отриманих від реалізації майна банкрута, ліквідатором 11.07.2013 року до господарського суду Харківської області подано клопотання про розподіл коштів, що містило у собі прохання затвердити витрати, пов'язані з провадженням у справі про банкрутство ПП "НМ", в загальному розмірі 214070,41 грн., визначити наступний порядок використання грошових коштів у загальній сумі 2 046 624,11 грн., отриманих від реалізації майна банкрута ПП "НМ":

- 204 070,41 грн. - Товарній біржі "Універсальний "Торговий двір" за організацію та проведення аукціону.

- 10 000,00 грн. - Фізичній особі - підприємцю ОСОБА_10 за оцінку майна.

- 1 832 553,70 грн. - часткове задоволення вимог заставодержателя у ПАТ "ВТБ Банк".

Ухвалою господарського суду Харківської області від 11.07.2013 року у справі № 5023/1890/12 задоволено клопотання ліквідатора про затвердження витрат, пов'язаних з провадженням у справі про банкрутство ПП "НМ", в загальному розмірі 214070,41 грн., встановлено порядок використання коштів, отриманих від продажу майна банкрута у розмірі 2046 624,11 грн.

Грошові кошти, отримані від реалізації майна розподілено відповідно до ухвали господарського суду Харківської області від 11.07.2013 року у даній справі, про що суду представлені відповідні докази.

Таким чином, усі майнові активи банкрута, включені ліквідатором до складу ліквідаційної маси, були реалізовані.

Також, ліквідатором з метою виявлення наявності відкритих виконавчих проваджень стосовно банкрута, ліквідатором було надіслано запит до Жовтневого ВДВС ХМУЮ м. Харкова. Відповідно до довідки Жовтневого ВДВС ХМУЮ м. Харкова від 28.02.013 р. № 4939/2 станом на 28.02.2013 р. на виконанні перебуває наступні виконавчі провадження:

- з примусового виконання наказу господарського суду Харківської області по справі № 5023/207/11 від 29.03.2011 р. про стягнення з банкрута на користь ТОВ "Белтім" суми заборгованості в розмірі 270938,00 грн. Станом на 15.07.2013 р. вказане виконавче провадження закінчено, що підтверджується постановою Жовтневого ВДВС ХМУЮ м. Харкова від 15.07.2013 р.;

- з примусового виконання виконавчого напису №1102 від 27.07.2010 р. приватного нотаріусу Київського МНО ОСОБА_13 про стягнення з банкрута на користь ВАТ "ВТБ Банк" суми заборгованості в розмірі 2532805,10 грн. Станом на 15.07.2013 р. вказане виконавче провадження закінчено, що підтверджується постановою Жовтневого ВДВС ХМУЮ м. Харкова від 15.07.2013 р.;

- з примусового виконання наказу господарського суду Харківської області по справі №45/390-10 від 28.02.2011 р. про стягнення з банкрута на користь ТОВ "Укрбелполімір" суми заборгованості в розмірі 344504,60 грн. Станом на 15.07.2013 р. вказане виконавче провадження закінчено, що підтверджується постановою Жовтневого ВДВС ХМУЮ м. Харкова від 15.07.2013 р.

Ліквідатором, в межах здійснення ліквідаційної процедури, не знайдено будь-яких відомостей або документів, на підтвердження існування дебіторської заборгованості боржника.

Відповідно до наявного в матеріалах справи аудиторського висновку Аудиторської фірми "Аргентарій" від 09.04.2012 року. ознак фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства не виявлено.

Згідно з відповідним Актом ліквідатором знищено печатку підприємства.

Документи довгострокового зберігання з особового складу ПП "НМ" передані ліквідатором на зберігання до ТОВ "НВСЦ "Харківський народний архів", що підтверджується довідкою архівної установи про прийняття документів ТОВ "Науково-виробничий сервісний центр "Харківський народний архів" № 63 від 12.07.2013 року.

Розрахункові рахунки боржника в банківських установах АТ Банк "Меркурій" у м.Харків та ПАТ "ВТБ Банк" закриті, про що надано відповідні докази, а саме довідки банків від 15.07.13р.

Про завершення ліквідаційної процедури та стан задоволення кредиторських вимог повідомлено кредиторів та контролюючі органи (ДПІ, Пенсійний фонд, ХМЦЗ ).

Ліквідатором складено реєстр непогашених вимог кредиторів в загальній сумі 4304234,80 грн. та ліквідаційний баланс.

Згідно з п. 6 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги кредиторів не задоволені за недостатністю майна вважаються погашеними.

Згідно з абз. 15 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідація є припинення діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення визнаних судом вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Згідно зі ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Пунктом 2 ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

Враховуючи те, що ліквідатор здійснив всі заходи по ліквідації банкрута, і суду надані документи, які свідчать про завершення ліквідаційної процедури, у тому числі, ліквідаційний баланс та реєстр непогашених вимог кредиторів, і боржника недостатньо активів, які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості, колегія суддів погоджується з висновками господарського суду про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу згідно з оскаржуваною ухвалою.

Заявником апеляційної скарги - ОСОБА_2 не спростовано правомірності висновків, викладених в оскаржуваній ухвалі, з посиланням на матеріали справи, інші докази та вимоги чинного законодавства України.

Посилання ОСОБА_2 на те, що суд під час розгляду даної справи порушив його процесуальні права не повідомивши про час та місце розгляду звіту ліквідатора та прийнявши ухвалу за відсутності його представника колегія суддів вважає безпідставними.

Згідно з п. ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше.

Згідно з п. 1 ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута.

Таким чином, з моменту визнання боржника банкрутом згідно постановою господарського суду Харківської області від 22.05.2012 р. по справі № 5023/1890/12 повноваження ОСОБА_2 щодо управління ПП "НМ", м. Харків припинилися, а функції щодо управління та розпорядження майном ПП "НМ", м. Харків покладено на ліквідатора.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 104 ГПК України порушення або неправильне застосування норм процесуального права можуть бути підставою для скасування або зміни судового рішення лише за умови, якщо це порушення призвело до прийняття неправильного рішення. При цьому, ОСОБА_2, не надав суду жодного доказу того, ухвала господарського суду Сумської області містить неправильні висновки, а судом першої інстанції прийнята незаконна ухвала, що спичинило негативні наслідки для апелянта або інших учасників провадження у справі про банкрутство ПП "НМ".

Таким чином, висновки, викладені в оскаржуваній ухвалі господарського суду відповідають вимогам чинного законодавства та фактичним обставинам справи, а мотиви заявника скарги, з яких вони оспорюються не можуть бути підставою для її скасування.

Керуючись ст. ст. 101, 102, п. 1 ст. 103, ст. 105 ГПК України, судова колегія -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Харківської області від 15.07.13 р. по справі № 5023/1890/12 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена протягом двадцяти днів до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя Здоровко Л.М.

Суддя Плахов О.В.

Суддя Шутенко І.А.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.08.2013
Оприлюднено29.08.2013
Номер документу33175809
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/1890/12

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 01.08.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 11.12.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 11.07.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 27.06.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 12.03.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні