Постанова
від 29.07.2013 по справі 804/8606/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2013 р. Справа № 804/8606/13-а

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Кальника В.В.

при секретарі судового засідання Шкуті А.А.

за участю:

представника третьої особи Гребенюк О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до відповідача 1 Державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Нано Трейд Груп», третя особа - Державна податкова інспекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби, про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

2 липня 2013 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до відповідача 1 Державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Нано Трейд Груп» з позовними вимогами про:

- скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Нано Трейд Груп» щодо зміни місцезнаходження юридичної особи на юридичну адресу: 69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, 21а, які внесено до Єдиного державного реєстру;

- зобов'язання державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровськоїміської ради Комісарчука В.А. внести запис про скасування державної реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю «Нано Трейд Груп» щодо зміни місцезнаходження юридичної особи на юридичну адресу: 69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, 21а.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 24 липня 2013 року до участі у справі в якості третьої особи залучено Державну податкову інспекцію у Кіровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що ТОВ «Нано Трейд Груп» згідно відомостей з ЄДР змінено місцезнаходження на адресу 69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, 21а, проте, відповідач не звертався до ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя за новим місцезнаходженням ні з заявою про взяття на облік, ні за отриманням довідки про взяття на облік платника податків; проведеними заходами встановлено, що відповідач за новою юридичною адресою не знаходиться.

Представник позивача у судове засідання не прибув, направив суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач 1 у судове засідання не прибув, надав інформаційний лист, яким повідомив, що державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у місті Дніпропетровську з 1 липня 2013 проводиться відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції, крім того, державний реєстратор Комісарчук Владислав Анатолійович у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції не працює.

Відповідач 2 у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення якого повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи. Відповідач процесуальним правом на участь у судовому засіданні не скористався, заперечень на позовну заяву не направив.

Представник третьої особи у судовому засіданні проти позову заперечив, просив у задоволенні позовних вимог відмовити. В обґрунтування заперечень зазначено, що з 2014 року платник податків буде переданий на обслуговування до ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська, крім того, до ЄДР внесено рішення щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації, у зв'язку із чим позовні вимоги є необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

Заслухавши пояснення третьої особи, розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Нано Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 37878920) зареєстроване 17 листопада 2011 року, реєстраційний номер 14801020000051732.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №525819 станом на 1 січня 2013 року щодо ТОВ «Нано Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 37878920) наявний запис 1, за яким місцезнаходження юридичної особи: 69123, Запорізька область, місто Запоріжжя, Хортицький район, бульвар Будівельників, будинок 21-А.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №531564 станом на 26 квітня 2013 року щодо ТОВ «Нано Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 37878920) наявний запис 1, за яким місцезнаходження юридичної особи: 49038, Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, Кіровський район, вулиця Ленінградська, будинок 68.

ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області направлено запит від 9 квітня 2013 року за вих. №1908/10/15-013 голові ОСББ «Златосвіт» за адресою бульвар Будівельників, 21-А, кв. 7 про надання інформації щодо розміщення ТОВ «Нано Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 37878920) на території будівлі та наявності укладеного з відповідальною особою договору оренди приміщень.

На вказаний запит ОСББ «Златосвіт» листом від 11 квітня 2013 року №112 повідомило податковий орган про те, що з названими підприємствами договори оренди приміщення ніколи не складалися.

Згідно ідентифікаційних та реєстраційних даних по ТОВ «Нано Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 37878920), наданих ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська, підприємство знаходилось за основним місцем обліку у ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя, та платник податків вибув з реєстрації у зазначеній інспекції у зв'язку із зміною юридичної адреси.

Таким чином, з 2014 року ТОВ «Нано Трейд Груп» знаходитиметься на податковому обліку у ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська.

13 червня 2013 року проведено реєстраційну дію внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації.

Вирішуючи заявлений спір по суті, суд виходить з наступного.

Згідно частини 1 статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15 травня 2003 року №755-IV (далі - Закон №755-IV) державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до частини 1 статті 5 Закону №755-IV державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проводиться державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Згідно частини 1 статті 14 Закону №755-IV передача реєстраційних справ здійснюється в разі, зокрема, зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи-підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи-підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці.

Передача реєстраційних справ в такому випадку здійснюється на підставі державної реєстрації відповідних змін до установчих документів юридичної особи або державної реєстрації зміни місця проживання фізичної особи-підприємця.

Згідно пунктів 16.1.1 та 16.1.11 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи-підприємця.

Пунктом 63.2 статті 63 Податкового кодексу України встановлено, що взяттю на облік або реєстрації в органах державної податкової служби підлягають всі платники податків.

З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Згідно статті 45 Податкового кодексу України податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі державної податкової служби.

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону №755-IV у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Державний реєстратор у строк, що не перевищує двох робочих днів з дати надходження судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням, та в той же день повідомляє органи статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України про внесення такого запису.

Суд зазначає, що лист ОСББ «Златосвіт» від 11 квітня 2013 року №112 не можна вважати доказом щодо відсутності Товариства з обмеженою відповідальністю «Нано Трейд Груп» за адресою: 69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, 21а, оскільки суду не надано доказів щодо реєстрації права власності на вказану будівлю саме за ОСББ та щодо того, що виключно ОСББ уповноважений укладати договори оренди приміщень за вказаною адресою.

Крім того, податковим органом не вжито інших заходів щодо встановлення місцезнаходження підприємства, зокрема, не здійснено перевірку фактичного розташування ТОВ «Нано Трейд Груп» за вказаною адресою, та встановлення факту можливості укладання угод оренди приміщення з іншими власниками приміщень за адресою: 69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, 21а.

Таким чином, висновки ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя щодо відсутності юридичної особи за реєстраційною адресою є передчасними.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необґрунтованість позовних вимог та відсутність підстав для задоволення позову.

Керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до відповідача 1 Державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Нано Трейд Груп», третя особа - Державна податкова інспекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби, про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та зобов'язання вчинити певні дії - відмовити.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складений 05 серпня 2013 року.

Суддя В.В. Кальник

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.07.2013
Оприлюднено30.08.2013
Номер документу33176466
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8606/13-а

Постанова від 29.07.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Ухвала від 18.04.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Федоров М.О.

Постанова від 29.07.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Ухвала від 05.07.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні