Постанова
від 12.12.2006 по справі 501/20-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

501/20-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"12" грудня 2006 р.                                                                   Справа № 501/20-06

        Господарський суд Київської області  у складі        (зал судових засідань №222)

судді  Я.Л. Іваненко  

секретар  І.О. Карпунов

розглянув матеріали адміністративної  справи       

За позовомБроварської об'єднаної державної податкової інспекції в Київській області, м.Бровари

доСпоживчого товариства „Амбар”, с. Требухів

третя особа Броварська районна державна адміністрація, м. Бровари

про припинення юридичної особи

В засіданні приймали участь:

від позивачаКрупка Б.Г., довіреність №26 від 09.11.2006р.

від відповідачане з'явився

третя особа не з'явився

суть спору:

          До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Броварської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Бровари (далі-позивач) до Споживчого товариства „Амбар”, с. Требухів (далі –відповідач),  за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Броварської районної державної адміністрації про припинення юридичної особи.

Ухвалою господарського суду від 27.11.2006р. про відкриття провадження в адміністративній справі розгляд справи було призначено на 12.12.2006р.

Представник позивача в позовній заяві та усних поясненнях, наданих у судовому засіданні, в обґрунтування заявлених позовних вимог посилається на Закон України “Про державну податкову службу в Україні”, на порушення відповідачем законодавства України про оподаткування, та просить припинити юридичну особу та скасувати її державну реєстрацію. Позовні вимоги підтримав, вважає їх обґрунтованими і правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.

Відповідач, повідомлений про місце, час і дату судового засідання ухвалою та повісткою суду, які направлялись йому за адресою, вказаною в позовній заяві, в судове засідання  12.12.2006р. свого представника не направив.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився.

Відповідно до  ч.2 ст.128 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони, або третьої особи не є перешкодою для розгляду справи.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, судом встановлено наступне.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні”, органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою про скасування державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності –юридичних, фізичних осіб.

Як вбачається з матеріалів справи, Споживче товариство „Амбар” зареєстроване Броварською районною державною адміністрацією 24.01.2002р., про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за  №04054820ю0010286.

          Згідно Інструкції „Про порядок обліку платників податків” затвердженої наказом ДПА України від 19.02.1998 р. № 80 (далі –Інструкція) платник податків - це юридична або фізична особа, на яку згідно із законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі). Відповідно до вимог зазначеної Інструкції при взятті на облік платника податків відділом ДПІ, у якому зареєстрована юридична особа, відкривається облікова справа платника податків, яка формується із звітних документів, які подаються платником у період його діяльності.

Підпунктом 2 п. 1 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991 р. № 1251-ХІІ на платників податків і зборів (обов'язкових платежів) покладено обов'язок подавати  до  державних  податкових   органів   та   інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до вимог п. 8.6. Інструкції, керівнику органу державної податкової служби надано право у випадку неподання платником податків протягом року в орган державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, за відсутності у платника податків заборгованості перед бюджетом, звертатися до господарського суду із заявою (позовом) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Згідно довідки Броварської міжрайонної державної податкової інспекції від 31.10.2006р. №11727/19-10/910, яка знаходиться в матеріалах справи, відповідач станом на 30.10.2006р. не має податкової заборгованості по платежах до бюджету.

Відповідно до довідки Броварської міжрайонної державної податкової інспекції від 27.07.2006р.  №5998  податкова звітність до Броварської МДПІ відповідачем не подавалась з 2 кварталу 2002р .

Крім того, згідно з актом №224/15-1/1163 від 27.07.2006р. про встановлення місцезнаходження підприємства відповідач за адресою, вказаною у свідоцтві про державну реєстрацію, не знаходиться.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач порушує встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності (підпункт 2 п. 1 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування”).

Відповідно до ч. 1 ст. 238 Господарського кодексу України, за  порушення  встановлених  законодавчими  актами  правил здійснення господарської діяльності  до  суб'єктів  господарювання можуть  бути  застосовані  уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції,   тобто   заходи  організаційно-правового  або  майнового характеру,  спрямовані  на  припинення   правопорушення   суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Частиною 2 зазначеної статті передбачено, що види   адміністративно-господарських   санкцій,  умови  та порядок  їх  застосування  визначаються   цим   Кодексом.

Скасування державної реєстрації, як один із видів адміністративно-господарської   санкції передбачено ч. 1 ст. 247 ГК України та застосовується у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам.

При цьому скасування державної реєстрації суб'єктів господарювання проводиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації  даного суб'єкту господарювання відповідно до ст.59 ГК України.

Згідно із ч. 6, 7 ст. 59 ГК України суб'єкт господарювання ліквідується, зокрема, у разі скасування його державної реєстрації у випадках передбачених законом. Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з  державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Такий запис вноситься після затвердження  ліквідаційного балансу відповідно до  вимог ГК України.

Скасування державної реєстрації у разі неподання протягом року звітності, передбачено ст. ст. 38, 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”.

Згідно ч. 3 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державний  реєстратор  повинен   не   пізніше   наступного робочого  дня  з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи,  що не пов'язано з банкрутством юридичної  особи, внести  до  Єдиного  державного  реєстру запис щодо цього судового рішення та  повідомити  органи  статистики,  державної  податкової служби,  Пенсійного фонду України,  фондів соціального страхування та юридичну особу,  щодо якої було прийнято  судове  рішення,  про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Проаналізувавши зазначені норми чинного законодавства та всебічно розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про правомірність заявлених позивачем позовних вимог.

За таких обставин, позовні вимоги щодо припинення відповідача та скасування його державної реєстрації судом визнаються обґрунтованими та правомірними, а тому підлягають задоволенню.

          Зважаючи на вищенаведене та керуючись  ст.ст. 17, 94, 98, 160, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд Київської області, –

постановив:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Скасувати державну реєстрацію та припинити юридичну особу – Споживче товариство „Амбар” (07454, Київська обл., Броварський р-н, с. Требухів, вул. Гоголівська, 2, код ЄДРПОУ 31876095)

3. Копію постанови надіслати сторонам по справі.

Державному реєстратору копію постанови надіслати після набрання нею законної сили.  

Постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня її проголошення, якщо заява про апеляційне оскарження постанови не буде подана. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана, в двадцятиденний строк після надання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                                 Іваненко Я.Л.

Дата складення постанови у повному обсязі 21.12.06р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.12.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу331781
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —501/20-06

Постанова від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Іваненко Я.Л.

Ухвала від 27.11.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Іваненко Я.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні