Вирок
від 29.08.2013 по справі 267/3219/13-к
ГІРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

267/3219/13-к 1-кп/267/153/13

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 серпня 2013 року місто Макіївка

Гірницький районний суд міста Макіївки Донецької області

у складі : головуючого - судді Алексєєнко І.П.

при секретарі Хорхордіної О.О.

Сторони кримінального провадження:

Сторона обвинувачення - прокурор Стефанов К.М.

Сторона захисту - обвинувачений ОСОБА_1

- адвокат ОСОБА_2

Потерпіла - ОСОБА_3

Свідки : ОСОБА_4, ОСОБА_5

Розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду міста Макіївки кримінальне провадження № 12013050990000869 від 16.03.2013 року за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, який народився у місті Лєнськ Лєнського району Якутії, громадянина України, з незакінченою вищою освітою, не одруженого, працюючого вантажником бухгалтерії ( склад ) ПАТ «Макіївкагаз», в силу ст. 89 КК України не судимого, зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1,

у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 121 ч.2 КК України,

в с т а н о в и в :

02 березня 2013 року о 12 годині ОСОБА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, знаходячись біля під'їзду № 1 будинку АДРЕСА_2, в ході сварки з ОСОБА_6, що виникла на грунті особистих неприязнених відносин, з метою спричинення йому тілесних ушкоджень, руками повалив ОСОБА_6 на землю та навмисно наніс йому безліч ударів руками і ногами по голові, чим спричинив потерпілому ОСОБА_6 закриту черепно-мозкову травму з обширним крововиливом правої частини обличчя, з крововиливом під тверду мозкову оболонку зліва, з розлитим крововиливом під м'якими мозковими оболонками лівих потиличної, тем'яної та скроневої долей, набряк головного мозку , очаги гострої емфіземи, набряк та долькову зливну гнійну пневмонію в легенях, які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент їх заподіяння, внаслідок чого із-за вказаної закритої черепно-мозкової травми з крововиливами під твердою, м'якими мозковими оболонками , яка ускладнилась набряком легенів, гнійною пневмонією, набряком головного мозку, ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_5, знаходячись в реанімаційному відділенні КМУ КРЛ № 1 міста Макіївки.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_1 вину визнав частково і пояснив, що він дійсно 02 березня 2013 року о 12 годині знаходився біля під'їзду будинку АДРЕСА_2, куди вони підійшли з ОСОБА_5 та спілкувалися із ОСОБА_7 і ОСОБА_8, які сиділи на лавці, там також знаходився і ОСОБА_4 З під'їзду вийшов ОСОБА_6, якого він раніше бачив, бо він ходив у гості до їх сусідки на ім'я ОСОБА_7. ОСОБА_6 був у стані сп'яніння і все обличчя в нього було в гематомах , синього кольору зліва. Коли ОСОБА_6 проходив повз нього, то штовхнув його ліктем і між ними виникла сварка, так як ОСОБА_6 висловився на нього нецензурною лайкою, він розлютився і схопив руками ОСОБА_6 за куртку і повалив на землю. Йому здалося, що ОСОБА_6 вдарився головою. Він наніс ОСОБА_6 два удари кулаком в голову, той захищався руками, він ще наніс удар йому в голову ногою, потім ударив ногою в область грудної клітини, ще бив ногами , але куди не пам'ятає. В цей момент його відтягли від ОСОБА_6 ОСОБА_4 та ОСОБА_5. Останній став піднімати з землі ОСОБА_6, вони удвох посадили його на лавку і ОСОБА_6 питав з ким він бився і за що, тобто він був живий і адекватний. Вони його залишили і пішли додому. Він навіть і не знав, що ОСОБА_6 забрала «Швидка допомога» і що він був у комі в лікарні в реанімаційному відділенні. Тільки 18 березня 2013 року його затримали робітники міліції і повідомили, що ОСОБА_6 помер від черепно-мозкової травми. Він не хотів спричиняти ОСОБА_6 тяжкі тілесні ушкодження і не бажав його смерті, так сталося, про що він шкодує.

На підтвердження встановлених судом обставин і доведеності вини обвинуваченого ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 121 ч.2 КК України, судом досліджені наступні докази.

Потерпіла ОСОБА_3 показала, що її син ОСОБА_6 проживав з нею за адресою: АДРЕСА_3. Йому було встановлено 3 групу інвалідності. Крім сина в неї є ще двоє дорослих дочок. В 20-х числах лютого 2013 року її сина ОСОБА_6 хтось побив і він знаходився на стаціонарному лікуванні в нейрохірургічному відділенні КМУ КРЛ № 1 до 01 березня 2013 року. Після чого він знаходився за місцем мешкання, крім синців на обличчі в нього нічого не було і він не скаржився на будь-які болі та в міліцію з цього приводу він також не звертався. 01 березня 2013 року ввечері вона поїхала за місцем мешкання її чоловіка ОСОБА_9, який дуже хворіє і вона за ним доглядає. 02 березня 2013 року їй подзвонили з міліції на мобільний телефон і повідомили, що її син ОСОБА_6 знаходиться у комі в реанімаційному відділенні КМУ КРЛ № 1 м. Макіївки і що його побили біля під'їзду будинку АДРЕСА_2. В сина там живуть друзі і він часто ходив у цей будинок, він інколи випивав спиртні напої, але ніколи нікого не ображав. ІНФОРМАЦІЯ_5 її син помер у лікарні , не приходячи в себе. Вона попросила дочку дізнатися як все сталося і за що її сина і хто побив. Дочка ОСОБА_10 дізналася зі слів мешканців будинку, що 02 березня 2013 року у денний час її сина ОСОБА_6 побив ОСОБА_1, який його бив і кулаками і ногами по голові, коли син впав на землю. Так і незрозуміло, за що він його так жорстоко побив і позбавив її сина, її надію і опору на старості років.

Свідок ОСОБА_4 показав, що 02 березня 2013 року у 12 годині він знаходився біля під'їзду свого будинку АДРЕСА_2, де на лавці сиділи жінка ОСОБА_7 та її співмешканець ОСОБА_8, які жили у сусідньому під'їзді, вони спілкувалися, коли до них підійшов ОСОБА_1 із сусіднього будинку та ОСОБА_5, вони випивали пиво і спілкувалися. В цей час з під'їзду будинку вийшов чоловік на ім'я ОСОБА_6, як він тепер знає його прізвище ОСОБА_6, який був у стані алкогольного сп'яніння і в нього було побите обличчя, червона гематома зліва. ОСОБА_6 щось сказав нецензурно в адресу ОСОБА_1, а той не стерпів і вдарив його кулаком в обличчя двічі двома руками. ОСОБА_7 і ОСОБА_8 відразу ж пішли додому. ОСОБА_6 впав на землю, спочатку присів на коліна, потім впав. ОСОБА_1 продовжував наносити удари по ОСОБА_6, але чим і куди він не бачив, так як підбіг до них і відтягнув ОСОБА_1 від ОСОБА_6 ОСОБА_5 і ОСОБА_1 підняли ОСОБА_6 і посадили на лавку, а він пішов на ринок, щоб купити спиртні напої, коли приблизно через 15 хвилин він повернувся, то побачив біля під'їзду машину швидкої допомоги і бачив як ОСОБА_6 забрали у лікарню.

Свідок ОСОБА_5 показав, що 02 березня 2013 року в 12 годині вони з ОСОБА_1 , жінкою ОСОБА_7 і її співмешканцем ОСОБА_8, та ОСОБА_4 спілкувалися біля під'їзду № 1 будинку АДРЕСА_2, коли з під'їзду цього будинку вийшов ОСОБА_6 Він знав, що ОСОБА_6 ходив у гості до ОСОБА_10 і бачив його неодноразово. ОСОБА_6 підійшов до них і став висловлюватися нецензурно, бо був у стані сп'яніння. ОСОБА_1 сказав, щоб він відійшов від них і не заважав, а той щось висловився нецензурно на його адресу і став вже відходити, та ОСОБА_1 рукою вдарив його в обличчя і той впав на землю, а ОСОБА_1 став наносити йому удари по голові та тулубу руками та ногами , наніс 3-4 удари і тут вони з ОСОБА_4 відтягли ОСОБА_1 від ОСОБА_6 Останнього вони вдвох з ОСОБА_1 посадили на лавку, він ще спитав хто його побив, ОСОБА_6 вже був з гематомою на обличчі як вийшов з під'їзду. Ні крові , ні будь-яких інших пошкоджень він на ньому не бачив. Спитав, як він , ОСОБА_6 відповів, що нормально і вони з ОСОБА_1 пішли додому. ОСОБА_7 з ОСОБА_8 відразу ж пішли додому як тільки почався скандал. Через 15-20 хвилин він разом із приятелем ОСОБА_14 пішли до лавки де залишався ОСОБА_6, але він його побачив поблизу на землі і ОСОБА_6 вже хрипів і був у безпорадному стані. Він підклав йому під голову куртку, а сам побіг до під'їзду, подзвонив у домофон і жінка з 9 поверху по телефону викликала швидку допомогу, лікарі забрали ОСОБА_6 до лікарні. Потім він дізнався, що ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_5, перебуваючи у комі.

Згідно висновку судово-медичної експертизи № 423 від 16.03.2013 року - 12.04.2013 року, на підставі даних судово-медичного дослідження трупу ОСОБА_6, 1969 року народження, виявлені слідуючи пошкодження: крововиливи під тверду мозкову оболонку зліва, розлитий крововилив під м'яку мозкову оболонку лівих потиличної, тем'яної та скроневої долей. Крім того, виявлено набряк головного мозку, очами гострої емфіземи , набряк і дольова зливна гнійна пневмонія в легенях, сліди хірургічних операцій - резакціонна трепанація черепу, ревізія після операційних поранень, удалення тампонів, катеризація правої підключичної жили, нижня трахеотомія.

Згідно даним історії хвороби № 3792 при надходженні ОСОБА_6 02.03.2013 року в стаціонар були виявлені в області правої половини обличчя общирний крововилив. При проведенні операції 02.03.2013 року виявлена гостра субдуральна гематома загальним об'ємом до 200 мл. Ці пошкодження виникли від дії тупого предмету ( предметів ) незадовго до надходження на стаціонар 02.03.2013 року, мають ознаки тяжких тілесних пошкоджень.

Причиною смерті ОСОБА_6 явилася закрита черепно-мозкова травма, яка могла виникнути незадовго до надходження його в стаціонар 02.03.2013 року, з крововиливами під твердою, м'якими мозковими оболонками , яка ускладнилась набряком легенів, гнійною пневмонією, набряком головного мозку. Тобто, між даними пошкодженнями і причиною смерті ОСОБА_6 є прямий причинний зв'язок.

Згідно даних виписного епікризу історії хвороби № 3223/155 у ОСОБА_6 при надходженні його в стаціонар 22.02.2013 року були виявлені забиття, крововиливи м'яких тканин всієї половини обличчя, правої лобно-скроневої області. При огляді окуліста відмічені субконьюктивальні крововиливи обох очей. В ході клінічного обстеження виявлено струс головного мозку. При проведенні АКТ головного мозку видимої очагової патології не було виявлено. Дані медичних документів свідчать, що ці тілесні ушкодження ОСОБА_6 могли бути отримані в строк 20.02.2013 року від дії тупих предметів і віднесені до легких тілесних пошкоджень, що потягли за собою короткочасний розлад здоров'я. ( а.п. 49-52 )

Згідно додаткового висновку експерта № 15 від 19.04.2013 року, локалізація пошкоджень, які стали причиною смерті ОСОБА_6, свідчить про те, що вони могли виникнути у строк 02.03.2013 року, найбільш вірогідно внаслідок нанесення удару (ударів) ногою, тобто вони могли виникнути як за обставин, на які вказує ОСОБА_5, так і за обставин , на які вказує ОСОБА_1 Характер цих ушкоджень не дає ніяких підстав вважати, що вони могли виникнути при падінні з вертикального положення на опірну асфальтовану поверхню площину. Не виключена можливість, що деякий час після отримання зазначених ушкоджень ОСОБА_6 міг самостійно пересуватися, але ці тілесні ушкодження через будь-який час повинні були супроводжуватися втратою свідомості.

( а.п 53-55 )

Таким чином, аналізуючи всі докази у їх сукупності, суд приходить до висновку про доведеність вини ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 121 ч. 2 КК України, як умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, що спричинило смерть потерпілого.

Призначаючи покарання ОСОБА_1 за кримінальне правопорушення, передбачене ст. 121 ч. 2 КК України, суд враховує ступень тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до вимог ст. 12 КК України, є тяжким злочином; особу винного, який в силу ст. 89 КК України, не має судимості, він працює вантажником бухгалтерії ( складу ) приватного акціонерного товариства «Макіївкагаз», що підтверджується трудовою книжкою ( а.с. 72-78 ). За місцем роботи ОСОБА_1, характеризується виключно з позитивної сторони, він нагороджений грамотою за добросовісний труд, високий професіоналізм ( а.с. 79-81 )

За місцем мешкання ОСОБА_1 також характеризується позитивно, проживає із співмешканкою і з матір'ю ОСОБА_12, яка є пенсіонеркою, ветераном праці, за станом здоров'я перебуває на обліку в КМУ «ЦПМСП № 2» м. Макіївки з приводу гіпертонічної хвороби, остеохондрозу шийного відділу хребту та інших захворювань ( а.п. 70, а.с. 83-88 )

ОСОБА_1 щиро покаявся у вчиненні вказаного кримінального правопорушення, що є обставиною, яка пом'якшує його покарання.

Відповідно до приписів ст.66 КК України, суд враховує як обставину, що пом'якшує покарання обвинуваченого ОСОБА_1, знаходження у нього на утриманні неповнолітньої дитини - сина ОСОБА_13, ІНФОРМАЦІЯ_4, батьком якого він є і це підтверджується копією свідоцтва про народження дитини ( а.с. 82 )

Обставиною, які обтяжує покарання ОСОБА_1 , є вчинення ним кримінального правопорушення у стані алкогольного сп'яніння.

З урахуванням всіх обставин, суд приходить до висновку, що необхідне і достатнє покарання ОСОБА_1 для його виправлення та попередження вчинення нових кримінальних правопорушень, слід призначити у вигляді позбавлення волі на певний строк в межах санкції статті 121 ч.2 КК України, а саме в межах мінімального строку покарання за цією нормою закону.

Заявлений прокурором в інтересах держави в особі лікувального закладу - КМУ КРЛ № 1 міста Макіївки цивільний позов про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, а саме на лікування у відділенні анестезіології ОСОБА_6 з 02.03.2013 року по 16.03.2013 року , є обґрунтованим, підтверджений довідкою про витрати на його утримання у лікарні і медикаменти з фонду лікарні , в загальному розмірі 4652,09 гривень ( а.с. 4-5 ) , а тому, відповідно до ст. 1206 ЦК України та ст. 128 ч.3 КПК України, цей позов підлягає задоволенню і стягненню з ОСОБА_1

Заявлений по вказаному кримінальному провадженню цивільний позов потерпілою ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди, понесеною нею на придбання медикаментів на лікування її сина ОСОБА_6 у лікарні на загальну суму 10194,65 гривень та понесені нею розходи на поховання сина у розмірі 2674 гривень, а загальна сума матеріальної шкоди 12 868 гривень 65 копійок, є також обґрунтованим, підтверджений наданими копіями чеків ( а.с. 41-50 ) та визнаний у повному обсязі обвинуваченим ОСОБА_1, а тому підлягає задоволенню.

Цивільний позов ОСОБА_3 про відшкодування моральної шкоди у розмірі 100 000 гривень підлягає частковому задоволенню виходячи з наступного:

Згідно ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає, зокрема, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів.

Як встановлено судом, обвинувачений ОСОБА_1 протиправно заподіяв сину потерпілої ОСОБА_3- ОСОБА_6 тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили його смерть.

Відповідно до приписів ст. 1167 ч.1 ЦК України, моральна шкода , завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Частиною 2 статті 1168 ЦК України, передбачено, що моральна шкода, завдана смертю фізичної особи, відшкодовується її чоловікові ( дружині ), батькам (усиновлювачам ), а також особам, які проживали з нею однією сім'єю.

Тяжкість втрати близької людини - сина потерпілої завдало їй душевних страждань, змінився її уклад життя, вона, як людина похилого віку, мати, яка поховала свою дитину, зазнала людського горя, що, безумовно, спричинило їй моральну шкоду.

Проте, визначаючи розмір грошового відшкодування моральної шкоди потерпілій, суд враховуючи характер вчиненого кримінального правопорушення, глибину фізичних та душевних страждань потерпілої та вимоги розумності і справедливості, вважає за необхідне стягнути з обвинуваченого в рахунок відшкодування моральної шкоди потерпілій 50 000 гривень, задовольнивши її вимоги частково.

На підставі викладеного,

керуючись ст.ст. 368-371, 373-374 КПК України, суд

з а с у д и в :

ОСОБА_1 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 121 ч.2 КК України і призначити йому покарання за вказаною нормою закону у вигляді позбавлення волі строком на сім років.

Строк відбування покарання ОСОБА_1 відраховувати з моменту його затримання, тобто 18 березня 2013 року ( 19 година 40 хвилин ).

Запобіжний захід ОСОБА_1 у вигляді тримання під вартою у Донецькому СІЗО УДПтС України в Донецькій області залишити без змін до набрання вироком суду законної сили.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі фінансового управління виконкому Макіївської міської ради в рахунок відшкодування витрат лікувального закладу - КМУ КРЛ № 1 міста Макіївки на лікування особи, яка потерпіла від злочину, 4652 ( чотири тисячі шістсот п'ятдесят дві) гривень 09 копійок з перерахуванням на поточний рахунок № 25421402300 в АК ТВБВ Донгорбанку міста Донецька , МФО 334970, код ЄДРПОУ 02312962, код виду платежу 24060300.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 в рахунок відшкодування матеріальної шкоди на лікування та поховання померлого сина ОСОБА_6 - 12868 ( дванадцять тисяч вісімсот шістдесят вісім ) гривень 65 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 в рахунок відшкодування моральної шкоди у зв'язку зі смертю сина ОСОБА_6 - 50 000 ( п'ятдесят тисяч ) гривень.

Апеляційна скарга на вирок суду може бути подана до Апеляційного суду Донецької області через Гірницький районний суд міста Макіївки протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а ОСОБА_1, який перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення йому копії вироку суду.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.08.2013
Оприлюднено04.09.2013
Номер документу33178444
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —267/3219/13-к

Вирок від 29.08.2013

Кримінальне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Алексєєнко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні