Постанова
від 28.08.2013 по справі 2-а-2437/09/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2013 рокум. Ужгород№ 2-а-2437/09/0770

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І

при секретарі судового засідання - Шмідзен І.Ю.

за участю: представники сторін в судове засідання не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області до Колективного підприємства "Завод побутової хімії" про стягнення заборгованості у сумі 6313,83 грн., в уточненому (зменшеному) предметі позову, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 28 серпня 2013 року проголошено вступну та резолютивну частини Постанови. Постанова в повному обсязі складена 30 серпня 2013 року.

Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області (далі - позивач, УПФУ в Іршавському районі) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Колективного підприємства "Завод побутової хімії" (далі - відповідач, КП "Завод побутової хімії"), яким просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 10226,36 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

02.11.2009 року УПФУ в Іршавському районі подано клопотання про збільшення позовних вимог та просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 13913,83 грн.

28.08.2013 року представником за довіреністю (довіреність додана до заяви) до суду подано клопотання про зменшення позовних вимогу зв'язку з частковою сплатою відповідачем суми заборгованості та просить стягнути 6313,83 грн. Також, поданою заявою уточнені (зменшені) позовні вимоги підтримав з мотивів, наведених у позовній заяві, просить позов задовольнити та розгляд справи провести за відсутності представника позивача та у відповідності до ст. 122 КАС України, справу розглянуто за відсутності представника позивача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Відповідач заперечення проти позову суду не надав, явку представника в судові засідання 16.07.2013 року та 28.08.2013 року не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив, хоча повідомлявся судом про дату, час і місце розгляду даної справи (що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення рекомендованих поштових відправлень на адресу КП "Завод побутової хімії"). Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справу розглянуто за відсутності представника відповідача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення уточненого (зменшеного) адміністративного позову, виходячи з наступного:

КП "Завод побутової хімії" (код ЄДРПОУ 02969828) зареєстроване в УПФУ в Іршавському районі як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року, та з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року.

УПФУ в Іршавському районі призначило пенсію за віком на пільгових умовах громадянці ОСОБА_1 відповідно до п. "б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Підставою призначення пенсії за віком на пільгових умовах вказаній громадянці те, що вона працювала в шкідливих умовах праці повний робочий день на атестованих робочих місцях за професією, яка включена до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 11.03.1994 за № 162 (втратила чинність згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2003 року за № 36, та даною Постановою КМ затверджено Списки №1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах). Вказані обставини надали право громадянці ОСОБА_1 на призначення пенсії за віком на пільгових умовах згідно п. "б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, матеріалами з пенсійної справи, копією трудової книжки, довідкою підприємства про пільговий стаж, розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, направленими відповідачеві розрахунками витрат на виплату і доставку пенсій за 2007-2009 роки, доказами отримання пільгової пенсії громадянкою ОСОБА_1 (завірено Центром поштового зв'язку УДППЗ "Укрпошта").

Згідно абзацу 4 п.1 ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року за № 400/97-ВР, для платників збору об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього Закону.

У відповідності до Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 1 грудня 2005 р. за № 1451/11731) при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків

Відповідно до ч. 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року, зберігається порядок покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. "в" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Крім сум виплачених пенсій відшкодуванню підлягають також витрати на їх доставку, які згідно із змінами до граничних тарифів на основні послуги зв'язку згідно з наказом Держкомзв'язку та інформації України від 22.07.2004 року за № 166, становлять для міста 0,79 відсотків та для села 1,56 відсотків.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за N 64/8663, далі - Інструкція № 21-1), якою, зокрема, передбачено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

УПФУ в Іршавському районі проведено виплату пільгової пенсії та витрат на її доставку за період з серпня по грудень 2007 року, 2008 рік та січня по березень 2009 року громадянці ОСОБА_1, згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які позивачем було надіслано відповідачу, відшкодуванню відповідачем підлягає сума 10226,36 грн. (в тому числі, витрати на доставку пільгових пенсій у сумі 167,82 грн.).

КП "Завод побутової хімії" в добровільному порядку не здійснено відшкодування УПФУ в Іршавському районі сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах, у зв'язку з чим, враховуючи часткову сплату заборгованості у розмірі 7600,00 грн., заборгованість відповідача перед позивачем по відшкодуванню таких витрат становить 6313,83 грн., та дана сума заявлена до стягнення в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено заборгованість відповідача у сумі 6313,83 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області до Колективного підприємства "Завод побутової хімії" про стягнення заборгованості у сумі 6313,83 грн., в уточненому (зменшеному) предметі позову - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Колективного підприємства "Завод побутової хімії" (Закарпатська область, Іршавський район, м. Іршава, вул. Гагаріна, 125 код 02969828) на користь управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі (Закарпатська область, м. Іршава, площа Народна, 2 код 20449666) заборгованість у сумі 6313,83 грн. (шість тисяч триста тринадцять гривень вісімдесят три копійки) по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

3. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя С.І. Рейті

Дата ухвалення рішення28.08.2013
Оприлюднено30.08.2013
Номер документу33190986
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2437/09/0770

Ухвала від 09.03.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 28.08.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 28.08.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 09.07.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 05.07.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні