Ухвала
від 29.08.2013 по справі 916/2156/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, пр. Шевченка 29.


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"29" серпня 2013 р. Справа № 916/2156/13

За заявою голови ліквідаційної комісії Приватного підприємства (далі - ПП) „Біотехноком - ЛТД" (65014, м. Одеса, Успенська, 15, оф.1. код ЄДРПОУ 36851541) про порушення справи про банкрутство у порядку ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зі змінами в редакції від 22.12.2011р. №4212-У1 (далі - Закон №2343-ХІІ).

Господарський суд Одеської області у складі:

судді - ЗЕЛЕНОВА Г.М.,

секретаря судового засідання - Шаргородського Д.В.;

за участю представників сторін:

від Боржника: Макаренко Є.Є. голова ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" на підставі рішення засновника ПП „Біотехноком - ЛТД" від 06.02.2013 р. № 6, особа посвідчена паспортом.

СУТЬ СПОРУ: 13.08.2013р. голова ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство ПП „Біотехноком - ЛТД", здійснюючи провадження з особливостями, застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником відповідно до ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) у зв'язку із неможливістю погашення кредиторської заборгованості на суму 281769 грн. 60 коп. в процедурі самостійної ліквідації, головою ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" 02.08.2013 р. прийнято рішення про звернення до господарського суду Одеської області із відповідною заявою.

Ухвалою господарського суду від 16.08.2013 р. заяву голови ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" про порушення провадження у справі про банкрутство ПП „Біотехноком - ЛТД" прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду від 22.08.2013 р. за наслідками розгляду заяви голови ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" у підготовчому засіданні порушено провадження у справі про банкрутство ПП „Біотехноком - ЛТД" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні наявні матеріали у справі, заслухавши пояснення голови ліквідаційної комісії, господарський суд встановив, що заява голови ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД", підлягає задоволенню з таких підстав:

06.02.2013 р. засновником ПП „Біотехноком - ЛТД" було прийнято рішення про: припинення діяльності підприємства шляхом його ліквідації; призначення ліквідатором підприємства - Макаренко Євгена Євгеновича; встановлення строку для заявлення претензій кредиторів ПП „Біотехноком - ЛТД" у два місяці з моменту публікації повідомлення про припинення діяльності товариства; складення, після завершення строку для пред'явлення вимог кредиторами, проміжного ліквідаційного балансу ПП „Біотехноком - ЛТД" (рішення № 6 від 06.02.2013 р.).

15.02.2013 р. ліквідатор ПП „Біотехноком - ЛТД" повідомив державного реєстратора про прийняття засновником ПП „Біотехноком - ЛТД" рішення щодо припинення юридичної особи, з метою проведення державним реєстратором реєстраційної дії „Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи", про що свідчить наданий до матеріалів справи опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії.

В офіційному друкованому засобі „Бюлетень державної реєстрації" № 240 (5) від 21.02.2013 р. було надруковано оголошення про ліквідацію ПП „Біотехноком - ЛТД".

Розміщена ліквідатором ПП „Біотехноком - ЛТД" інформація щодо припинення товариства відповідає вимогам чинного законодавства.

Частиною 5 ст. 11 Закону (№2343-ХІІ), передбачено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно з ч.1 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Статтею 105 ЦК України передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язаний негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Частиною 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

21.02.2013 р. голова ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" повідомив ДПІ у Приморському районі м. Одеси про припинення діяльності ПП „Біотехноком - ЛТД" шляхом ліквідації (додаток 8 до Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів) Форма № 8 -ОПП).

За період ліквідаційної процедури на адресу голові ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" надійшла заява від ПП „Аурум 999" з грошовими вимогами до боржника на суму 281769 грн. 60 коп., які виникли на підставі договору № 103/12 поставки металоконструкцій будівельного лісу від 17.08.2012 р.

Заборгованість ПП „Біотехноком - ЛТД" перед ПП „Аурум 999" на суму 281769 грн. 60 коп., головою ліквідаційної комісії визнана у повному обсязі (лист голови ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" від 29.03.2013 р., реєстр вимог кредиторів ПП „Біотехноком - ЛТД" від 02.08.2013 р.).

За результатами проведеної інвентаризації товарно - матеріальних цінностей ПП „Біотехноком - ЛТД" майна у боржника не виявлено, грошові кошти та дебіторська заборгованість - відсутні (акт інвентаризацій та оцінки майна від 02.08.2013 р.).

Згідно з довідками голови ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" у підприємства відсутня заборгованість по заробітній платі, по зобов'язанням щодо сплати податків і зборів, обов'язковим платежам, по відшкодуванню шкоди життю та здоров'ю, виплати авторської винагороди. Окрім того, у ПП „Біотехноком - ЛТД" відсутнє будь - яке рухоме або нерухоме майно, яке належить ПП „Біотехноком - ЛТД" на праві власності, а також майна, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб у боржника не має.

23.08.2013 р. головою ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" було складено аналіз фінансово -господарського стану ПП „Біотехноком - ЛТД" до проміжного ліквідаційного балансу, згідно з яким показники ліквідності свідчать про поточну та загальну неплатоспроможність, наявна відсутність фінансової стійкості, таким чином підприємство не має власних ресурсів для погашення боргів та потребує зовнішнього фінансування, підприємство не має рентабельності та не має економічних важелів для залучення оборотних активів та фінансів ззовні. Подальше функціонування підприємства призведе до збільшення боргів. Погашення наявних кредиторських боргів можливе лише через застосування ліквідаційної процедури.

На підставі аналізу фінансово - господарського стану товариства головою ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" було складено проміжний ліквідаційний баланс ПП „Біотехноком - ЛТД" станом на 02.08.2013 р., який розглянутий та затверджений головою ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" (протокол засідання ліквідаційної комісії про затвердження ліквідаційного балансу щодо ПП „Біотехноком - ЛТД" від 02.08.2013 р.).

У зв'язку з неможливістю самостійно погасити борг перед кредитором, 02.08.2013 р. головою ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" прийнято рішення про звернення до господарського суду Одеської області із заявою про визнання ПП „Біотехноком - ЛТД" банкрутом в порядку статті 95 Закону (№2343-ХІІ).

На підставі ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

З наданих до заяви матеріалів справи вбачається, що голова ліквідаційної комісії звернувся до господарського суду із заявою про банкрутство за правилами ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) в строк, передбачений ч. 4 ст.105 ЦК України.

Таким чином, головою ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" надані докази проведення відповідних дій, як передумови для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до ст.ст. 105,110,111 ЦК України, ст. 60 ГК України та ст. 95 Закону (№ 2343-ХІІ), а заява голови ліквідаційної комісії ПП „Біотехноком - ЛТД" про наявність та безспірність боргу обґрунтована та підтверджена матеріалами справи.

Оскільки вартості майна боржника -юридичної особи ПП „Біотехноком - ЛТД" щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредитора, юридична особа ліквідується у порядку передбаченому ст. 95 Закону (№2343-ХІІ), згідно з якою господарський суд за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом", відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Згідно з пунктом 2 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

У пункті 3 заяви про порушення справи про банкрутство, голова ліквідаційної комісії просить покласти на нього обов'язок ліквідатора боржника, а саме, на Макаренко Євгена Євгеновича.

Розглянувши заяву про порушення справи про банкрутство ПП „Біотехноком - ЛТД", майна якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд дійшов висновку, що боржник неспроможний відновити свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредитора не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, а тому господарський суд вважає за необхідне визнати ПП „Біотехноком - ЛТД" - банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором боржника - Макаренко Євгена Євгеновича (м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 56, корпус 4, кв.3).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 37-46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 60, п.4 ст.205, ст.ст. 209,210,212,213 Господарського кодексу України, ст.ст. 104, 105, 110, 111 Цивільного кодексу України ст. ст. 68, 86 Господарського процесуального кодексу, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом - Приватне підприємство „Біотехноком - ЛТД" (65014, м. Одеса, вул. Успенська,15, офіс,1. Ідентифікаційний код 36851541).

2. Відкрити ліквідаційну процедуру Приватного підприємства „Біотехноком - ЛТД" (65014, м. Одеса, вул. Успенська,15, офіс,1. Ідентифікаційний код 36851541), передбачену ст. ст. 37- 46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3. Призначити ліквідатором Приватного підприємства „Біотехноком - ЛТД" (65014, м. Одеса, вул. Успенська,15, офіс,1. Ідентифікаційний код 36851541) - Макаренко Євгена Євгеновича (м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 56, корпус 4, кв.3).

4. Ліквідатору виконувати повноваження, передбачені ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", несуть солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

6. Ліквідатору надати суду персональний склад членів ліквідаційної комісії для затвердження.

7. Відповідно до п.1 Прикінцевих та перехідних положень, п. 3 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" опублікувати відомості про визнання банкрутом Приватне підприємство „Біотехноком - ЛТД" (65014, м. Одеса, вул. Успенська,15, офіс,1. Ідентифікаційний код 36851541) і відкриття ліквідаційної процедури у офіційних друкованих органах (газети "Голос України" чи "Урядовий кур`єр") у десятиденний строк із дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.

В газетному оголошенні повинні обов'язково міститися реквізити, зазначені в п. 4 ст. 38 Закону (№2343-ХІІ).

Подати до господарського суду примірник газети з надрукованими оголошеннями .

8. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури та після завершення всіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду Одеської області звіт та ліквідаційний баланс на затвердження.

9. Зобов'язати ліквідатора на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

10. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав. У банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

11. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

12. Скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

13. Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом.

14. Вимоги за зобов'язаннями боржника можуть пред'являтися у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом у офіційних друкованих органах. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

15. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

16. Копію постанови надіслати: боржнику, ліквідатору, Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Одеського міського управління юстиції (для внесення до Єдиного державного реєстру запису про визнання Приватне підприємство „Біотехноком - ЛТД" (65014, м. Одеса, вул. Успенська,15, офіс,1. Ідентифікаційний код 36851541) банкрутом та призначення ліквідатором - Макаренко Євгена Євгеновича (м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 56, корпус 4, кв.3), ДПІ у Приморському районі м. Одеси Одеської області ДПС, Другий Приморський відділ ДВС Одеського МУЮ.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Суддя Зеленов Г.М.

Дата ухвалення рішення29.08.2013
Оприлюднено03.09.2013
Номер документу33254225
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зі змінами в редакції від 22.12.2011р. №4212-У1 (далі - Закон №2343-ХІІ). Господарський суд Одеської області у складі: судді - ЗЕЛЕНОВА Г.М., секретаря судового засідання - Шаргородського Д.В.;

Судовий реєстр по справі —916/2156/13

Ухвала від 24.11.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 31.07.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 10.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 26.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 14.01.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 19.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 03.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 28.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні