Постанова
від 22.05.2013 по справі 804/5146/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2013 р. Справа № 804/5146/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Турлакової Н.В.

при секретарі Мединській А.О.

за участю:

представник позивача: Рибоченко Ю.Ю.

представника відповідача: Бацула С.І., Баранов С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла позовна заява Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» з позовними вимогами, з урахуванням клопотання про уточнення суми заборгованості, про: стягнення коштів Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» (ЄДРПОУ 36723931) з усіх розрахункових рахунків підприємства, відкритих у банківських установах на суму податкового боргу по платежу: «податок на додану вартість» у розмірі 20 086,19 грн..

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» перебуває на податковому обліку у Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби як платник податків, зборів та обов'язкових платежів та має податковий борг на загальну суму 20 086,19 грн., який станом на 21.05.13р. залишається несплаченим.

Представник позивача у судовому засіданні підримав позовні вимоги та просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні позов визнав, проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши чинне законодавство та матеріали справи, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 01.03.2013р. за №15991611 станом на 01.03.2013р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» зареєстроване 05.02.2010р. Виконавчим комітетом Нікопольської міської ради Дніпропетровської області, та з 08.02.2010р. перебуває на податковому обліку у Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби як платник податків, зборів та обов'язкових платежів, що підтверджується Довідкою про взяття на облік платника податків №93/29-068 від 14.02.2012р..

Згідно корінця податкової вимоги форми «Ю» від 05.11.2012р. №301, Товариству з обмеженою відповідальністю «ДТ «НЗТА» у зв'язку з наявністю узгодженого грошового зобов'язання станом на 02 листопада 2012 року, виставлена податкова вимога на суму 12539,19 грн., яка була отримана особисто директором ТОВ «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» Барановим С.О. 08.11.2012р., копія якої наявна в матеріалах справи.

Відповідно до наявного в матеріалах справи рішення Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби №78 про розстрочення податкового боргу від 30.11.2012р., за розглядом заяви від ТОВ «ТД «НЗТА» про розстрочення податкового боргу, на підставі ст.100 Податкового кодексу України та Закону України «Про державну податкову службу в Україні» відповідачу було надано розстрочення суми податкового боргу зі сплати податку на додану вартість з 30.11.2012р. по 20.12.2012р. у сумі 10 450,92 грн., з яких: основний платіж - 9774,19 грн., штрафні санкції - 643,31 грн., пеня - 33,42 грн..

Також, відповідно до вищезазначеного рішення, між Нікопольською об'єднаною державною податковою інспекцією Дніпропетровської області Державної податкової служби та ТОВ «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» було укладено Договір про розстрочення податкового боргу від 30.11.2012р. №86, за яким платник зобов'язується забезпечити своєчасну сплату розстроченої суми податкового боргу (копія договору наявна в матеріалах справи).

20.12.2012 до Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської ДПС відповідачем була подана податкова декларація з податку на додану вартість за звітній період - листопад 2012 року, копія якої наявна в матеріалах справи, відповідно до якої ТОВ «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» самостійно визначило суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість - 14038 грн.

21.01.2013 до Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської ДПС відповідачем була подана податкова декларація з податку на додану вартість за звітній період - грудень 2012 року, копія якої наявна в матеріалах справи, відповідно до якої ТОВ «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» самостійно визначило суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість - 5831 грн..

20.02.2013 до Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської ДПС відповідачем була подана податкова декларація з податку на додану вартість за звітній період - січень 2013 року, копія якої наявна в матеріалах справи, відповідно до якої ТОВ «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» самостійно визначило суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість - 1590 грн..

Згідно розрахунку податкового боргу по ТОВ «НЗТА» станом на 21.05.2013р. сума узгодженого грошового зобовязання складає 20 086,19 грн., в тому числі: основний платіж - 19800,00 грн., штрафні санкції - 234,21 грн., пеня - 51,98 грн.

Судом також досліджені наступні матеріали справи: заява директора ТОВ «ДП «НЗТА» про зарахування переплаченої суми податку на прибуток в рахунок податкового боргу по податку на додану вартість; копія платіжного доручення №84 від 30.04.2013р. про сплату податку на додану вартість за березень 2013 року та заборгованості за 2012 рік.

Відповідно до ч.1 ст.67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

У відповідності до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п.п.16.1.4 п.16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в установлені строки.

Згідно п.п.20.1.18, 20.1.28 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу.

Статтею 36 Податкового кодексу України передбачено, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом. Виконання податкового обов'язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Згідно пп.41.1.1 п.41.1 ст.41 Податкового кодексу України контролюючим органом є органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно до п.41.5 ст.41 Податкового кодексу України органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Згідно п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.57.3 вказаної статті, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Пунктом 59.1 ст.59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно п.95.1 ст.95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Відповідно до п.п.129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України, після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається: а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Таким чином, з урахуванням викладеного, оскільки відповідач не сплатив в установлені строки заборгованість по самостійно зазначеним зобов'язанням з податку на додану вартість, факту визнання позову відповідачем, суд доходить висновку, що позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» про стягнення заборгованості підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Нікопольський завод трубопровідної арматури» (ЄДРПОУ 36723931) на користь державного бюджету податковий борг по податку на додану вартість в розмірі 20 086,19 (двадцять тисяч вісімдесят шість гривень дев'ятнадцять копійок) з усіх розрахункових рахунків підприємства, відкритих у банківських установах на р/р 31115029700029, код платежу - 14010100, отримувач - Управління ДКС України в м.Нікополь, код отримувача 38033121, банк ГУДКСУ в Дніпропетровській області, МФО 805012.

Постанова суду набирає законної сили та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку, визначеному ст.254 КАС України.

Відповідно до ст.186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови складено 24 травня 2013 року

Суддя Н.В. Турлакова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.05.2013
Оприлюднено05.09.2013
Номер документу33283203
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/5146/13-а

Постанова від 22.05.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Наталія Василівна

Ухвала від 11.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні