Рішення
від 16.03.2009 по справі 10/128/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/128/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.03.09                                                                                        Справа №  10/128/09

Суддя   Алейникова Т.Г.

За позовом: Прокурора Орджонікідзевскього  району м. Запоріжжя в інтересах Управління житлового господарства Запорізької міської ради, м. Запоріжжя

До відповідача 1: Товариство з обмеженою відповідальністю НВФ “Нева”,

м. Запоріжжя  

До відповідача 2: КП “ВРЕЖО № 13”, м. Запоріжжя

                                                               

Суддя    Алейникова Т.Г.

Представники:

Від прокуратури: Заболотний І.Є. посв. № 185 від 23.12.04

           Від позивача: Фролов В.В. дов. від 26.01.09

           Від відповідача 1: не з'явився

           Від відповідача 2: Фролов В.В. дов. від 16.01.09

У судовому засіданні 28.01.09 оголошено резолютивну частину рішення.

Розглядається спір   про стягнення з відповідача суми 3 114, 15 грн. заборгованості по орендній платі, штрафу 450,63 грн. за Договором оренди №1213/13 від 25.03.2005 р.,  розірвання Договору оренди №1213/13 від 25.03.2005 р. та зобов'язання позивача передати орендоване приміщення позивача у 10 денний термін за актом приймання-передачі.

Прокурор подав заяву про уточнення  позовних вимог та просить стягнути з відповідача суму 1  815,66 грн. заборгованості по орендній платі.

Відповідач  1 у відзиві зазначив, що систематичних порушень умов Договору не допускав, тому підстав для розірвання Договору немає, суму заборгованості станом на 01.03.09 –1  815,66 грн. визнає у повному обсязі.

Відповідач 2 письмового відзиву не надав.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення позивача, суд встановив:

Прокурором Орджонікідзевського району проведена перевірка діяльності КП "ВРЕЖО №13", щодо виконання законодавства, яке регулює орендні відносини.

Наказом Управління житлового господарства №301 від 13.11.2002 р. КП "ВРЕЖО №13" делеговано право оформлення договорів оренди та контролю за надходженням орендної плати в бюджет міста. В житловому фонді, який знаходиться на балансі КП "ВРЕЖО №13" при перевірці було виявлено порушення закону "Про оренду державного та комунального майна", яке спричинило значну шкоду територіальній громаді, що стало підставою для звернення прокурора до господарського суду з позовом про стягнення заборгованості.

Згідно рішення Виконавчого комітету Запорізької міської ради від 28.02.05 за №62/18 між КП "ВРЕЖО №13" та Товариство з обмеженою відповідальністю «Наукова-виробнича фірма «Нева»(надалі - орендар) 25.03.2005 р. був укладений договір оренди №1213/13 на не житлове приміщення розміром 185.20 м2. терміном на 3 роки за адресою бул. Гвардійський, 24 в м. Запоріжжя.

Відповідно до ст. 19 Закону Орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності, в строки визначені у договорі.

Згідно п.3.2 договору оренди орендна плата здійснюється Орендарем щомісячно не пізніше 20 числа поточного місяця. Розмір орендної плати за договором становила 450,63 грн. за перший місяць.

У п.5.2 договору зазначено, що Орендар зобов'язаний своєчасно та у повному обсязі вносити орендну плату в місцевий бюджет м. Запоріжжя.

Однак, порушуючи вищевказані вимоги Закону «Про оренду державного та комунального майна»та умови договору оренди, орендар не виконує покладені на нього зобов'язання. Так на протязі всієї дії договору оренди, орендна плата не вносилась своєчасно та не в повному обсязі, внаслідок чого заборгованість по орендних платежах склала 2 854,96 грн. (розрахунок заборгованості додається) за період з 21.10.2008 р. по 25.12.2008 р. а також за порушення п. 9.5 штраф у розмірі 1 221,80 грн.

Відповідно до ч. 3 ст.26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", договір може бути достроково розірвано за рішенням суду, арбітражного суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Згідно п.9.1 договору, орендар несе відповідальність за невиконання умов договору.

На органи прокуратури, згідно зі ст. 121 Конституції України, покладений обов'язок представництва інтересів громадян і держави в суді, у випадках, встановлених Законом.

В зв'язку з тим, що державна власність, згідно ст. 31 Закону України "Про власність", поділяється на загальнодержавну і комунальну, яка в даному випадку належить міській громаді м. Запоріжжя як адміністративно-територіальній одиниці і її інтереси порушені в зв'язку з невиконанням орендарем обов'язків по сплаті в місцевий бюджет орендних платежів, власності громади причиняються суттєві збитки, що в цілому зачіпає інтереси держави. Тому прокуратура як орган який наділений правом захисту інтересів держави має право при порушенні інтересів держави, звернутися до суду за їх захистом.

Згідно ч. З ст. 2 Господарського процесуального кодексу України, прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Відповідно до п.2 резолютивної частини рішення Конституційного суду України від 08.04.1999 р. № З-рп/99 під поняттям "орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах потрібно розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади. Таким органом відповідно до ст.ст. 6, 7. 13, 143 Конституції України може виступати орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади. Такий орган фактично є позивачем у справах, порушених за позовною заявою прокурора, і на підставі ч.і ст. 21 Господарського процесуального кодексу України є стороною в господарському процесі, вчиняє процесуальні дії (відповідні функції) згідно зі ст. 22 ГПК України.

В даному випадку органом виконавчої влади виступає Управління житлового господарства Запорізької міської ради. Згідно Положення "Про управління житлового господарства Запорізької міської ради" до повноважень Управління житлового господарства Запорізької міської ради входить:

здійснювати контроль і перевірку за виконанням підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, а також громадянами нормативних актів з питань утримання та ремонту житлового фонду, благоустрою та прибиранню прибудинкових територій; залучати спеціалістів інших структурних підрозділів міської ради та виконавчого комітету, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян для розгляду питань, що належить до його компетенції; отримувати в установленому порядку від інших структурних підрозділів міської ради, виконавчого комітету, підприємств, установ, організацій інформацію, документи та інші матеріали, а від органів державної статистики статистичні дані, необхідні для виконання покладених на нього завдань;

здійснювати управління підприємствами житлового господарства, які належать до комунальної власності міста, координувати роботу підприємств житлового господарства інших форм власності з питань, що належать до його компетенції.

Відповідно до ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності.

Таким чином, органом уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах є Управління житлового господарства Запорізької міської ради.

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про місцеве самоврядування" матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, позабюджетні цільові (в тому числі валютні) та інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл. селищ, районів у містах, а також об'єктами їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Згідно ст. 4 Закону України "Про місцеве самоврядування" одним з основних принципів місцевого самоврядування є державна підтримка та гарантія місцевого самоврядування.

Згідно п.6 ст. 20 та ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокуратурою інтересів держави в суді полягає в здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних і інших дій. спрямованих на захист у суді інтересів держави у випадках, передбачених законом. Для прокурора підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень чи загрози порушень економічних, політичних і інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних чи юридичних осіб, що здійснюються у відносинах між ними і державою.

Прокурор  просить стягнути з відповідача суму 1 815, 66 грн. заборгованості з орендної плати з урахуванням того, що позивачем частково сплачена заборгованість з орендної плати.

Вимоги позивача засновані на законі, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню частково: у частині стягнення суми 1 815, 66 грн. заборгованості з орендної плати.

Згідно ст. 782 ЦК України наймодавець має право відмовитися від Договору найму якщо протягом трьох місяців підряд наймач не вносить плату за користування річчю. Систематичних несплат за Договором оренди не відбувалось, тому прокурор та позивач просять стягнути з відповідача суму 1 815,66 грн. заборгованості з орендної плати.

Державне мито та витрати на ІТЗ судового процесу підлягають стягненню з відповідача на користь державного бюджету України.

                            Керуючись ст. 49, 82, 84   ГПК України,   суд

Вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з   Товариства з обмеженою відповідальністю НВФ “Нева”, 69001 м. Запоріжжя, бул. Гвардійський, 24, кв. 70, ЄДРПОУ 30687453, на користь  КП “ВРЕЖО № 13”, 69032,                       м. Запоріжжя,  пр. Металургів, 11, отримувач: місцевий бюджет Орджонікідзевського району —п/рахунок № 33212871700007 в відділенні державного казначейства Запорізької області МФО 813015, ЄДРПОУ 34677145, код платежу 22080401,  1 815,66 грн. основного боргу. Видати наказ.

Стягнути з   Товариства з обмеженою відповідальністю НВФ “Нева”, 69001 м. Запоріжжя, бул. Гвардійський, 24, кв. 70, ЄДРПОУ 30687453, на користь державного бюджету України 102 грн. витрат по держмиту та 118 грн. витрат на ІТЗ судового процесу.  Видати накази.

Суддя                                                        Алейникова Т.Г.

Рішення підписане 24.03.09

Дата ухвалення рішення16.03.2009
Оприлюднено11.04.2009
Номер документу3331122
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/128/09

Рішення від 16.03.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні