Ухвала
від 18.02.2009 по справі 12/20-09-323
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/20-09-323

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"18" лютого 2009 р.Справа № 12/20-09-323

Позивач:  Прокурор Фрунзівського району Одеської області в інтересах держави в особі Фрунзівської районної державної адміністрації Одеської області;

Відповідач 1:Фрунзівська районна державна адміністрація Одеської області;

Відповідач 2: товариство з обмеженою відповідальністю "БІОЛЕНД-ОДЕСА";

про  визнання недійсним договору оренди та зобов'язання звільнити зайняту земельну ділянку.

          

Суддя Цісельський О.В.

Представники:

Від прокуратури: Афанасьєва І.Г. –посвідчення №127 від 16.08.2007р.

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився.

                 СУТЬ СПОРУ: визнання недійсним договору оренди та зобов'язання звільнити зайняту земельну ділянку.

Відповідно до ст.ст.64,65 господарського процесуального кодексу України господарський суд Одеської області прийняв позовну заяву до розгляду та порушив провадження у справі за     № 12/20-09-323.

В позовній заяві прокурор Фрунзівського району Одеської області в інтересах держави в особі Фрунзівської районної державної адміністрації Одеської області просить визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 10.06.2008 р. укладений між Фрунзівською районною державною адміністрацією Одеської області та товариством з обмеженою відповідальністю «Біоленд-Одеса», та зобов'язати  ТОВ «Біоленд-Одеса»звільнити земельну ділянку загальною площею 403,73 га із земель запасу Василівської сільської ради Фрунзівського району та повернути її за належністю Фрунзівській районній державній адміністрації Одеської області.

Згідно з абз.4 ч.1 ст.2 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд порушує справи за позовними заявами прокурорів та їх заступників, які звертаються до господарського суду в інтересах держави. Частиною 3 зазначеної статті передбачено, що у позовній заяві прокурор самостійно визначає, в чому саме полягає порушення інтересів держави та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Відповідно до ч.2 ст.29 ГПК України у разі прийняття господарським судом позовної заяви, поданої прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача.

Статтею 21 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Пунктом 2 ч.2 ст.54 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позовна заява повинна містити найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційні коди суб'єкта господарської діяльності за їх наявності (для юридичних осіб) або індивідуальні ідентифікаційні номери за їх наявності (для фізичних осіб - платників податків).

Проте, у позовній заяві прокурором в порушення зазначених вимог у якості позивача та відповідача по справі одночасно визначено Фрунзівську районну державну адміністрацію Одеської області.

Отже, суд зробив висновок про те, що прокурором неправильно визначено позивача.

Відповідно до абз. 3 п. 3 Роз'яснення Президії Вищого господарського суду України від 22.05.2002 р. №04-5/570 якщо господарський суд помилково порушив справу за позовом прокурора чи його заступника, в якій неправильно визначено позивача за вимогами про захист інтересів держави, такий позов підлягає залишенню без розгляду відповідно до  п.1 ч. 1 ст.81 ГПК.            

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає, що позов підлягає залишенню без розгляду.

Після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду, позивач має право знову звернутись з ним до господарського суду у загальному порядку.

Керуючись п.1 ст. 81, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов   прокурора Фрунзівського району Одеської області в інтересах держави в особі Фрунзівської районної державної адміністрації Одеської області до Фрунзівської районної державної адміністрації Одеської області та до товариства з обмеженою відповідальністю "БІОЛЕНД-ОДЕСА" про визнання недійсним договору оренди та зобов'язання звільнити зайняту земельну ділянку - залишити без розгляду.

Суддя                                                                                        

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.02.2009
Оприлюднено11.04.2009
Номер документу3331325
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/20-09-323

Ухвала від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні