Постанова
від 04.07.2013 по справі 2602/827/12
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 2602/827/12

провадження № 1/753/172/13

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" липня 2013 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

головуючого-судді Щасної Т.В.

з участю прокурора Ігнатенко В.М.

з участю адвокатів : ОСОБА_2,

ОСОБА_3,

ОСОБА_4 ,

при секретарі Бризгаловій А..

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальну справу по обвинуваченню: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Володимир-Волинський , громадянки України , українки , освіта вища , не працюючої , мешкаючої в АДРЕСА_1 , зареєстрованої в АДРЕСА_2 , раніше не судимої , в скоєнні злочинів , передбачених ст..ст.ч.5 , ст..27 ч.2 ст.28 ,ч.1 ст.205, 358 ч.2 КК України ,-

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового слідства встановлено , що ОСОБА_6, кримінальна справа відносно якого направлена до суду за ч.3 ст.27,ч.2ст.28,ч.2 ст.205 , ч.3 ст.212 ,ст..ст.28 ч.2,366 ч.2 КК України з метою безпосереднього здійснення фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, розробив план злочинних дій, який полягав у наступному: за задумом ОСОБА_6, він та невстановлені слідством особи, повинні були створити ряд суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності та організувати схему сприяння підприємствам в мінімізації ними податкових зобов'язань, які підлягають сплаті до бюджету, а саме ухилення від сплати податків та обов'язкових зборів шляхом незаконного перерахування безготівкових коштів у готівку під виглядом легальних фінансово-господарських операцій з придбання товарів та послуг, а також здійснення конвертації коштів.

З метою маскування вказаних незаконних операцій, група бухгалтерів, до складу якої у різний час увійшли: ОСОБА_5, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та ОСОБА_9, під керівництвом ОСОБА_6 повинні були оформляти підроблені реєстраційні документи та бухгалтерські документи від імені засновників та службових осіб „фіктивних" суб'єктів підприємницької діяльності, які документально підтверджували законність перерахування грошових коштів під „нібито" закупівлю товарно-матеріальних цінностей, виконані роботи, або надання послуг, здійснювати контроль за перерахуваннями грошових коштів з використанням системи „Клієнт-Банк по відкритих поточних рахунках суб'єктів підприємницької діяльності зареєстрованих на „підставних" осіб, обробляти первинну документацію по проведеним „нібито" фінансово-господарським операціям з урахуванням всіх клієнтів з подальшим відображенням по бухгалтерському та податковому обліку, згідно встановленої програми „1С Бухгалтерія".

В результаті незаконної діяльності невстановлених осіб, ними було організовано створення (придбання) наступних „фіктивних" суб'єктів підприємницької діяльності: ВАТ „ТБ Олімп" (код 13407200), ПП „Неон" (код 30641864), ТОВ „Сучасне будівництво та архітектура" (код 36011677), ТОВ „Інвест Буд" (код 37318548), ТОВ „Екобудгруп" (код 33776687), ТОВ „Конкон" (код 35996379) та інших.

Зокрема, реалізуючи свій злочинний план, розуміючи, що для його втілення необхідна мережа підприємств, які будуть використані у схемі протиправної діяльності, в цілях її конспірації, в червні 2008 року, ОСОБА_6 запропонував - мешканцю м. Луганська ОСОБА_10, зареєструвати за винагороду на своє ім'я юридичну особу - ТОВ „Конкон" з метою прикриття незаконної діяльності, ставши його засновником та службовою особою. Згідно досягнутої домовленості, ОСОБА_10 повинен був підписати реєстраційні документи ТОВ „Конкон", відкрити поточні рахунки підприємства у різних банківських установах, на які йому вкажуть, тим самим створивши видимість законно зареєстрованого суб'єкта господарювання.

В свою чергу, ОСОБА_10 в червні 2008 року, перебуваючи на території м. Києва, не маючи наміру займатися діяльністю підприємства, пов'язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, діючи з корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_6 за грошову винагороду стати засновником ТОВ „Конкон", усвідомлюючи при цьому, що вказане товариство створюється з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_10, будучи обізнаним про протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника створюваного з метою прикриття незаконної діяльності суб'єкта господарювання ТОВ „Конкон" для прикриття незаконної діяльності, вступив у попередню злочинну змову з ОСОБА_6, ОСОБА_5 та іншим невстановленими слідством особами, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження.

ОСОБА_5, діючи за вказівкою ОСОБА_6, з метою виконання спільного злочинного плану, в червні 2008 року, знаходячись в офісному приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Межигірська, 83 за невстановлених обставин, виготовила Статут ТОВ „Конкон", до якого внесла завідомо неправдиві дані, а саме:

-в Статтю 3 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про мету та предмет діяльності товариства;

-в Статтю 7 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про статутний капітал товариства;

-в Статтю 9 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про органи управління товариств;

-в Статтю 13 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про директора товариства.

Також, ОСОБА_5 підготувала Протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ „Конкон" від 27.06.08, до якого внесла завідомо неправдиві дані про затвердження Статуту ТОВ „Конкон" та призначення директора ТОВ „Конкон".

Після цього, вказані документи, які містили завідомо неправдиві дані, за вказівкою ОСОБА_6, були власноручно підписані ОСОБА_10

В подальшому, 27.06.08 року ОСОБА_10, разом з невстановленою слідством особою прибув до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11, за адресою АДРЕСА_3, де остання, не знаючи про злочинну діяльність ОСОБА_10, засвідчила справжність підпису ОСОБА_10 в статуті ТОВ „Конкон". Після нотаріального посвідчення примірників статуту ТОВ „Конкон", ОСОБА_10 передав їх невстановленим слідством особам, які в свою чергу отримали можливість зареєструвати ТОВ „Конкон" в Дарницькій районній у м. Києві Державній адміністрації.

Так, виконуючи свою роль у реалізації злочинного наміру, ОСОБА_10, за вказівкою ОСОБА_6, разом із невстановленими слідством особами, їздив з ними в органи державної реєстрації та до нотаріуса для оформлення документів, необхідних для створення СПД та відкриття поточних рахунків в банківських установах, постановки СПД на податковий облік, в органах статистики, в Пенсійному Фонді України, Фонді соціального страхування від нещасних випадків, Фонді зайнятості населення, де підписував відповідні реєстраційні документи.

Фактично, юридична адреса підприємства: м. Київ, вул. Колекторна, 40/А у реєстраційних документах була вказана з метою здійснення реєстрації підприємства без фактичного його в подальшому знаходження.

Дарницькою районною у м. Києві Державною адміністрацією 09.07.2008 здійснена державна реєстрація ТОВ „Конкон" за № 10651020000011254 та ТОВ „Конкон" присвоєно ідентифікаційний код ЄДРПОУ 35399080, що в подальшому стало підставою для постановки на облік як платника податків у ДПІ у Дарницькому районі м. Києва, Пенсійному Фонді України, Фонді соціального страхування та Фонді зайнятості населення.

Отримавши печатку ТОВ „Конкон", свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта господарювання та довідку про взяття на облік в органах державної податкової служби, Пенсійного Фонду України, Фонду соціального страхування, які надали змогу відкрити поточні рахунки в банківській установі з наданням ключів доступу до системи „Клієнт-банк" для розпорядження рахунком без відома власника підприємства ОСОБА_10, ОСОБА_6, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, використав в подальшому реквізити вказаного підприємства у протиправній діяльності з мінімізації податкових зобов'язань, які підлягають сплаті до бюджету, шляхом документального оформлення від імені „підставного" директора ОСОБА_10 проведених безтоварних операцій з придбання (продажу) товарно-матеріальних цінностей, надання, виконання (отримання) робіт та послуг.

В подальшому , ОСОБА_5, виконуючи свою роль, за вказівкою ОСОБА_6, прикривала незаконну діяльність ТОВ «Конкон», виготовляючи первинні та звітні документи підприємства , чим створювала видимість здійснення фінансово-господарських операцій СПД.

Реєстрація ТОВ „Конкон" в органах державної влади, надала можливість невстановленим слідством особам здійснювати фінансові операції від імені вказаного підприємства, не будучи при цьому ідентифікованими контролюючими та правоохоронними органами, що надало їм змогу серед інших незаконних дій ухилятися від сплати податків.

Таким чином, в період червня 2008 року, знаходячись у м. Києві, ОСОБА_10, за попередньою змовою з ОСОБА_6, ОСОБА_5 та невстановленими слідством особами, реалізуючи спільний злочинний план, діючи умисно, з корисливих мотивів, створив фіктивне підприємство, шляхом заснування нової юридичної особи - ТОВ „Конкон".

ОСОБА_10 в червні 2008 року, перебуваючи на території м. Києва, не маючи наміру займатися діяльністю підприємства, пов'язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, діючи з корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_6 за грошову винагороду стати засновником ТОВ „Конкон", усвідомлюючи при цьому, що вказане товариство створюється з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_10, будучи обізнаним про протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника створюваного з метою прикриття незаконної діяльності суб'єкта господарювання ТОВ „Конкон" для прикриття незаконної діяльності, вступив у попередню злочинну змову з ОСОБА_6, ОСОБА_5 та іншим невстановленими слідством особами, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження.

ОСОБА_5, діючи за вказівкою ОСОБА_6, з метою виконання спільного злочинного плану, в червні 2008 року, знаходячись в офісному приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Межигірська, 83 за невстановлених обставин, виготовила Статут ТОВ „Конкон", до якого внесла завідомо неправдиві дані, а саме:

-в Статтю 3 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про мету та предмет діяльності товариства;

-в Статтю 7 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про статутний капітал товариства;

-в Статтю 9 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про органи управління товариств;

-в Статтю 13 Статуту внесено завідомо неправдиві данні про директора товариства.

Також, ОСОБА_5, будучи обізнаною про створення СПД з метою прикриття незаконної діяльності , підготувала Протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ „Конкон" від 27.06.08, до якого внесла завідомо неправдиві дані про затвердження Статуту ТОВ „Конкон" та призначення директора ТОВ „Конкон".

ОСОБА_10, достовірно знаючи про те, що в даний документ внесено завідомо неправдиві дані, знаючи, що він фактично ніякої частки до статутного фонду ТОВ „Конкон" не вносив, а також не мав наміру здійснювати діяльність підприємства, зафіксовану в установчих документах, підписав Статут ТОВ „Конкон", як засновник підприємства.

В подальшому, 27.06.08 року ОСОБА_10, разом з невстановленою слідством особою прибув до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11, за адресою АДРЕСА_3, де остання, не знаючи про злочинну діяльність ОСОБА_10, засвідчила справжність підпису ОСОБА_10 в статуті ТОВ „Конкон". Після нотаріального посвідчення примірників статуту ТОВ „Конкон", ОСОБА_10 передав їх невстановленим слідством особам, які в свою чергу отримали можливість зареєструвати ТОВ „Конкон" в Дарницькій районній у м. Києві Державній адміністрації.

Дарницькою районною у м. Києві Державною адміністрацією 09.07.2008 здійснена державна реєстрація ТОВ „Конкон" за № 10651020000011254 та ТОВ „Конкон" присвоєно ідентифікаційний код ЄДРПОУ 35399080.

Таким чином, ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_10 та невстановленими слідством особами підробила Протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ „Конкон" від 27.06.08 та Статут ТОВ „Конкон", який надав право провести реєстрацію ТОВ „Конкон" в Дарницькій районній у м. Києві Державній адміністрації, податковій інспекції Дарницького району та державних цільових фондах.

Органами досудового слідства дії ОСОБА_5 кваліфіковані за ч.5 ст.27, ст. 28 ч. 2, ст.205 ч.1 КК України , оскільки вона своїми умисними діями , за попередньою змовою групою осіб, наданням засобів та знарядь , скоїла пособництво у фіктивному підприємництві , створенні суб'єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) -ТОВ» Конкон» з метою прикриття незаконної діяльності, а також дії ОСОБА_5 правильно кваліфіковані за ст.358 ч.2 КК України , як підроблення документів який видається підприємством та посвідчується приватним нотаріусом, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою,за попередньою змовою групою осіб.

В судовому засіданні захисником ОСОБА_5 заявлено клопотання про закриття кримінальної справи в зв'язку із закінченням строків давності для притягнення до кримінальної відповідальності.

Заслухавши думку прокурора , який не заперечував проти задоволення клопотання , підсудну , яка підтримала клопотання , просила звільнити від кримінальної відповідальності , дослідивши матеріали справи , суд вважає клопотання таким , що підлягає задоволенню виходячи із нижченаведеного .

Злочини, передбачений ч.5 ст.27, ст. 28 ч. 2, ст.205 ч.1 КК України та ст.358 ч.2 КК України є злочинами відповідно невеликої та середньої тяжкості.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України у разі вчинення злочину середньої тяжкості, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п'ять років.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7-1 КПК України провадження в кримінальній справі може бути закрито судом у зв'язку із закінченням строків давності.

Відповідно до ч. 2 ст. 11-1 КПК України суд у судовому засіданні за наявності підстав, передбачених частиною першою ст. 49 КК України, закриває кримінальну справу зв'язку із закінченням строків давності у випадках, коли справа надійшла до суду з обвинувальним висновком.

Враховуючи, що строк давності по даним злочинам закінчився 30 червня 2013 року, наявність передумов та підстав для закриття кримінальної справи на підставі ст.49 КК України , особу ОСОБА_5, її заяву про те, що вона не заперечує проти звільнення її від кримінальної відповідальності у зв'язку із сплином строків давності, суд вважає, що є всі підстави до звільнення підсудної від кримінальної відповідальності та закриття кримінальної справи, в зв»язку із закінченням строків давності.

Керуючись ст.ст. 11-1 КПК України, ст.49 КК України ,суд -

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.5 ст.27, ст. 28 ч. 2, ст.205 ч.1 , 358 ч.2 КК України у зв'язку із закінченням строків давності.

Кримінальну справу відносно ОСОБА_5 за ст. ч.5 ст.27, ст. 28 ч.2, ст.205 ч.1 , 358 ч.2 КК України провадженням закрити у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Міру запобіжного заходу відносно ОСОБА_5 - підписку про невиїзд з постійного місця проживання скасувати.

Речові докази:

- печатку ТОВ „Конкон", вилучену 14.07.2011 під час проведення обшуку за адресою :м. Київ, вул. Констянтинівська, 64, оф.213 (зберігається в СУ ДПС у м. Києві).т.З а.с.221-232 -залишити при матеріалах кримінальної справи .

- грошові чеки ТОВ „Гарант Сервіс -А" по рахунку № 2600100636601, вилучені 14.07.11 в приміщенні ПАТ „Астра Банк", відповідно до яких ОСОБА_14 знімались грошові кошти з вказаного рахунку та які містять завідомо неправдиву інформацію (зберігаються в матеріалах кримінальної справи).т.4 а.с. 153-250-Т.5 а.с. 1-21 -залишити при матеріалах кримінальної справи .

- документи ТОВ „Конкон" по рахунку №26000301616901, вилучені 13.05.10 під час проведення виїмки в Філії АБ „Південний" Зазначені документи доказують факт реєстрації ТОВ „Конкон" та його подальше використання невстановленими особами для прикриття незаконної діяльності .3 цією метою ОСОБА_10 відкрито вказаний рахунок (зберігаються в матеріалах кримінальної справи).т.2 а.с.2-110- залишити при матеріалах кримінальної справи .

-документи податкової звітності ТОВ „Конкон", вилучені 29.04.10 під час проведення виїмки в ДПІ у Дарницькому районі м. Києва. Зазначені документи доказують факт реєстрації ТОВ „Конкон" та його подальше використання невстановленими особами для прикриття незаконної діяльності (зберігаються в матеріалах кримінальної справи).т. 1 а.с. 166-216- залишити при матеріалах кримінальної справи .

-реєстраційні документи ТОВ „Конкон" вилучені 28.04.10 під час проведення виїмки в РДА у Дарницькому районі м. Києва. Зазначені документи доказують факт реєстрації ТОВ „Конкон" та те, що ОСОБА_10 дійсно являється засновником вказаного підприємства(зберігаються в матеріалах кримінальної справи).т.1 а.с.131-165 залишити при матеріалах кримінальної справи .

- справи матеріали отримані в процесі проведення оперативно-технічних заходів з яких знято гриф „таємно". Вказані матеріали містять відеозапис обставин, котрі відбувались в приміщенні оф. 213 та 319 за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 64, які доказують факт причетності ОСОБА_5 до прикриття незаконної діяльності підприємств, зокрема ТОВ „Конкон" (зберігаються в матеріалах кримінальної справи).т.5 а.с.117-132 залишити при матеріалах кримінальної справи .

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом семи діб з моменту її проголошення.

Суддя

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.07.2013
Оприлюднено06.09.2013
Номер документу33328543
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —2602/827/12

Постанова від 04.07.2013

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Постанова від 04.07.2013

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Вирок від 04.07.2013

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні