Постанова
від 29.08.2013 по справі 801/7980/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

29 серпня 2013 р. Справа №801/7980/13-а

(18:36) м. Сімферополь

Окружний адміністративний суд АР Крим у складі головуючого судді Шкляр Т.О., за участю секретаря Желудкової О.О., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Ялта АР Крим

до Спеціалізованого санаторія ім. М.О. Семашка

про стягнення,

за участю представників сторін:

від позивача - не з`явився,

від відповідача - не з`явився

Суть спору:

Управління Пенсійного фонду України в м. Ялта АР Крим звернулось до Окружного адміністративного суду АР Крим із адміністративним позовом до Спеціалізованого санаторія ім. М.О. Семашка про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за липень 2013 року у сумі 6776, 34 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем вимог п. 2 Прикінцевих Положень Закону України № 1058 - ІV від 09.07. 2003р. "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. 6 Інструкції про порядок нарахування і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004р. під № 64/8663.

Відповідач письмових заперечень проти позову не надав.

Представники сторін у судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце судового засідання повідомлені належним чином.

З урахуванням вищевикладеного, дослідивши матеріали справи, оцінивши у сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Спеціалізований санаторій ім. М.О. Семашка зареєстровано у якості юридичної особи Виконавчим комітетом Ялтинської міської ради АР Крим 01.06.2000 р. з присвоєнням ідентифікаційного коду юридичної особи 05450268 за адресою місцезнаходження 98680, АР Крим, м. Ялта, смт. Сімеїз, вул. Луговського, буд. 6, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Ялта АР Крим на адресу відповідача було направлено Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б - з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з липня 2013 року, згідно з яким загальна сума до відшкодування у липні 2013 року склала 10 368,18 грн., зокрема по особам:

- ОСОБА_1 - 1342,20 грн. фактичних витрат на виплату пенсії,

- ОСОБА_8 - 926,48 грн. фактичних витрат на виплату пенсії,

- ОСОБА_2 - 1248,51 грн. фактичних витрат на виплату пенсії, 19,48 грн. фактичних витрат на доставку пенсії,

- ОСОБА_3 - 843,78 грн. фактичних витрат на виплату пенсії,

- ОСОБА_4 - 1760,98 грн. фактичних витрат на виплату пенсії,

- ОСОБА_5 - 1325,21 грн. фактичних витрат на виплату пенсії,

- ОСОБА_6 - 844 грн. фактичних витрат на виплату пенсії,

- ОСОБА_7 - 1045,22 грн. фактичних витрат на виплату пенсії.

Вказаний розрахунок було направлено позивачем на адресу Спеціалізованого санаторія ім. М.О. Семашка рекомендованим листом, що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Згідно з розрахунком суми позову та карткою особового рахунку відповідача за період з 01.07.2013 р. по 31.07.2013 р. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 у липні 2013 року підлягає відшкодуванню відповідочем 10 368,18 грн.

Відповідно до розрахунку суми позову відповідачем 16.07.2013 року сплачено у рахунок відшкодування пенсій за списком №2 3591,84 грн.; сума боргу Спеціалізованого санаторія ім. М.О. Семашка за період з 25.07.2013 р. по 31.07.2013 р. з урахуванням сплати складає 6776,34 грн. (10 368,18 грн. - 3591,84 грн).

Згідно з ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.3 КАС України справою адміністративної юрисдикції є переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Згідно з ч. 3 ст. 6 КАС України суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду у випадках, передбачених Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

Пунктом 7 ч.1 ст. 3 КАС України визначено коло суб'єктів владних повноважень, до яких віднесено орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до пунктів 1, 3, 4 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011р. № 384/2011, Пенсійний Фонд України є центральним органом виконавчої влади, основними завданнями якого є, зокрема, керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, забезпечення збору, ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску, інших коштів відповідно до законодавства та здійснення контролю за їх сплатою; забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами актів законодавства про пенсійне забезпечення і законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску; стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум єдиного внеску, страхових внесків та інших платежів; застосовування фінансових санкцій, передбачених законом.

Згідно з пунктом 1.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 р. № 8-2, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 21.05.2002 р. за № 442/6730 управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах є органами Фонду, підвідомчими відповідно головним управлінням Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що разом з цими управліннями утворюють систему органів Фонду.

Відповідно до п.п. 1 п. 2.2 Положення про Управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, останнє, відповідно до покладених на нього завдань, забезпечує додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами актів законодавства про пенсійне забезпечення.

Отже, контроль за правильним нарахуванням, своєчасним та повним перерахуванням та надходженням страхових внесків, інших платежів, здійснюється органами Пенсійного фонду.

Таким чином, Управління Пенсійного фонду України в м. Ялта АР Крим, реалізуючи свої завдання та функції в правовідносинах з фізичними та юридичними особами, виступає як суб'єкт владних повноважень, який здійснює владну компетенцію.

З зазначених підстав, суд приходить до висновку, що спір, який виникає між фізичними, юридичними особами та органами Пенсійного фонду України, у тому числі, стосовно відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є публічно-правовим та має розглядатись в порядку адміністративного судочинства Окружним адміністративним судом.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 5 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІV від 09.07.2003 року (далі - Закон № 1058) всі відносини, які виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування регулюються виключно зазначеним законом, яким також визначаються принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню; організація та порядок здійснення управління в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Згідно з п.1 ч. 1 ст. 14 Закону № 1058 страхувальниками визнаються роботодавці підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Ч. 1 ст. 15 Закону № 1058 визначає, що платниками страхових внесків є страхувальники, зазначені у статті 14 Закону, тобто ті особи, що визначаються Законом №1058 як страхувальники, є одночасно платниками страхових внесків.

Відповідно до ст.8 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII від 05.11.1991р. виплата пенсій здійснюється за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до розділу 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" № 1788-XII.

Згідно з абзацем «а» пункту 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі - Інструкція) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій.

Отже, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІV, в частині пенсій, призначених згідно пунктів «б-з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII.

Відповідно до п.6.2. Інструкції, підприємство зобов'язано відшкодовувати Пенсійному фонду України розмір фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій пропорційно стажу роботи працівника на зазначеному підприємстві.

Відповідно до п. 6.4. Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України № 1058, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно п. 6.8. Інструкції, підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Отже, згідно з розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б - з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та згідно з розрахунком суми позову сума заборгованості відповідача з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б - з»" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" № 1788-XII за липень 2013 р. по особам ОСОБА_1, ОСОБА_8, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 дорівнює 6 776,34 грн.

Відповідачем в порядку ст. 71 КАС України доказів погашення заборгованості у розмірі 6 776,34 грн. станом на дату розгляду справи не надано.

Мають місце правові підстави для задоволення позову.

Згідно з частиною 4 статті 94 КАС України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

В повному обсязі постанову складено 29.08.2013 р.

На підставі викладеного, керуючись статтями 160-163, 167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити.

2.Стягнути з Спеціалізованого санаторія ім. М.О. Семашка (ЄДРПОУ 05450268 за адресою місцезнаходження 98680, АР Крим, м. Ялта, смт. Сімеїз, вул. Луговського, буд. 6) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Ялта АР Крим (ЄДРПОУ 22300300) 6776,34 грн. заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б - з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за липень 2013 року.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Шкляр Т.О.

Дата ухвалення рішення29.08.2013
Оприлюднено09.09.2013
Номер документу33331244
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/7980/13-а

Ухвала від 14.08.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

Постанова від 29.08.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні