Рішення
від 23.03.2009 по справі 12/51-09-1266
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/51-09-1266

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" березня 2009 р.Справа  № 12/51-09-1266

За позовом: Приватного підприємства "Калісто"

До відповідача: Відкритого акціонерного товариства "Білгород-Дністровський рибокомбінат"  

про визнання права власності

       Суддя Цісельський О.В.

За участю представників:

від позивача:     Кулаковський О.О. –довіреність від 02.03.2009р.

від відповідача: Фірсов Д.О. –довіреність від 04.12.2007р.

                                 

Суть спору: Позивач - Приватне підприємство "Калісто" звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою, в якій просить суд визнати право власності на будівлю складу загальною площею 45,43 м2, яка розташована на земельній ділянці за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Кишинівська, 36-а.

В судовому засіданні представник позивача уточнив позовні вимоги в частині розміру будівлі складу, яка складає 35,7 м2, згідно технічного паспорту від 12.11.2008р., виготовленого КП „Білгород-Дністровське БТІ”.

Відповідач проти позову заперечує, просить суд у позові відмовити.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив.

У Відкритого акціонерного товариства "Білгород-Дністровський рибокомбінат" на праві постійного користування перебуває земельна ділянка, розташована за адресою: м. Білгород-Дністровський, вул. Кишинівська, 36-а, загальною площею 0,6000 га.

15 серпня 2008 року між Приватним підприємством "Калісто" (Сторона 1) та Відкритим акціонерним товариством "Білгород-Дністровський рибокомбінат" (Сторона 2) укладено договір про спільну діяльність б/н.

Відповідно до п.1.1 договору сторони зобов'язуються шляхом об'єднання майна і зусиль діяти для досягнення спільних цілей, а саме шляхом одержання прибутку від надання послуг через будівництво спортивно-оздоровчого комплексу за адресою: м. Білгород-Дністровський, вул. Кишинівська, 36-а.

На підставі п.4.1. договору про спільну діяльність відповідач прийняв на себе зобов'язання у термін, встановлений договором передати Приватному підприємству "Калісто" право користування на земельну ділянку та забезпечити безперешкодний доступ, відповідно до умов договору; у триденний термін після укладення договору передати Приватному підприємству "Калісто" право користування на земельну ділянку; негайно після укладення договору сприяти оформленню Приватним підприємством "Калісто" права власності на земельну ділянку, зазначену у договорі, сприяти позивачу у виконанні ним своїх обов'язків за договором..

В свою чергу, відповідно до п.3.1. договору  Приватне підприємство "Калісто" прийняло на себе зобов'язання здійснити будівництво спортивно-оздоровчого комплексу та додаткових споруд своїми силами і за власний рахунок, вжити заходів щодо наймання відповідного персоналу для надання послуг визначених змістом спільної діяльності, після будівництва спортивно-оздоровчого комплексу надавати відповідні послуги за ринковими цінами громадянам, підприємствам, організаціям, перерахувати увесь прибуток, отриманий від надання спортивно-оздоровчих послуг по договору, за винятком коштів, необхідних для сплати податків, зборів, заробітної плати, інших обов'язкових платежів на рахунок відповідача.

Для забезпечення схоронності будівельних матеріалів та обладнання Приватним підприємством "Калісто" побудовано приміщення складу.

На момент звернення з позовом будівельні роботи завершено, площа спірного приміщення складає 35,7 м2, що вбачається з технічного паспорту, виготовленого КП „Білгород-Дністровське БТІ” 12.11.2008р.

У відповідності до вимог п.п.3. п.3.1. договору на замовлення позивача, проектною організацією ПП „ІВК та Партнери” (ліцензія серії АВ № 369562), виготовлено технічний висновок № 113-03/01/2008, для виготовлення якого проводились роботи по обстеженню технічного стану, огляд, заміри приміщення складу, розташованого за адресою: м. Білгород-Дністровський, вул. Кишинівська, 36-а після проведених будівельних робіт на предмет відповідності діючим нормам ДБН, санітарним, пожежним нормам.

Згідно наявного в матеріалах справи висновку ПП „ІВК та Партнери”, встановлено, що конструктивні елементи будівлі мають достатню несучу здатність, будівля є капітальною, відноситься до першого класу, третьої ступені вогнестійкості, відповідає вимогам СНиП 2.08.01-89 п.1.1;1.22; 1.3.;1.16. та ДБН В.2.2-15-2005 –будівля громадського відповідно ДБН В.2.2-15-2005 нежилого призначення –склад. Проектна організація вважає можливим подальшу експлуатацію у якості складу, загальною площею 35,7 м2, розташованого за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Кишинівська, 36-а.

Однак, Відкритим акціонерним товариством "Білгород-Дністровський рибокомбінат" відмовлено позивачу у сприянні в оформленні права власності на спірний об'єкт нерухомості, не здійснено необхідних дій по сприянню в оформленні за Приватним підприємством "Калісто" права власності на земельну ділянку, розташовану під збудованим позивачем об'єктом нерухомості.

Позовні вимоги направлені на захист права власності на новозбудоване майно.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Статтею 328 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права.

Згідно положень ст. 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Позов про визнання права власності –це позадоговірна вимога власника майна про констатацію перед третіми особами факту приналежності позивачу права власності на майно.

Підставою позову є обставини, що підтверджують наявність у позивача права власності. Необхідною умовою захисту права власності шляхом його визнання служить підтвердження позивачем своїх прав на майно.

З огляду на наявність у матеріалах справи доказів, що підтверджують передачу Відповідачем Позивачу земельної ділянки, на якій проводились будівельні роботи, висновок ліцензійної проектної організації щодо дотримання позивачем будівельних, санітарних та протипожежних норм при проведенні робіт та щодо можливості подальшої експлуатації об'єкта нерухомості, суд приходить до висновку щодо наявності підстав для задоволення позову.

Згідно Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 01.07.2004р. № 1952-ІV, що регулює відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості, до правовстановлюючих документів, якими є судові рішення, відносяться рішення, якими за результатами розгляду справи у позовному провадженні або в порядку окремого провадження у відповідності з положеннями глави 33 Цивільного процесуального кодексу України у резолютивній частині визнано право власності на об'єкт нерухомості за конкретним суб'єктом.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1.Позов  задовольнити.

2.Визнати право власності Приватного підприємства "Калісто" (65011, м. Одеса, провулок Онілової, буд. 14, код 32574266) на будівлю складу літ. А, загальною площею 35,7 м2, яка розташована на земельній ділянці за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Кишинівська, 36-а.

3.Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Білгород-Дністровський рибокомбінат" (67701, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Кишинівська, 36, код 05775119) на користь Приватного підприємства "Калісто" (65011, м. Одеса, провулок Онілової, буд. 14, код 32574266) витрати по сплаті державного мита в сумі 85 (вісімдесят п'ять) грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового  процесу в сумі 118 (сто вісімнадцять)  грн.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Наказ видати порядку ст. 116 ГПК України.

Рішення підписане 25.03.2009р.

Суддя                                                                                       Цісельський О.В.

Дата ухвалення рішення23.03.2009
Оприлюднено11.04.2009
Номер документу3334196
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності       &nbsp

Судовий реєстр по справі —12/51-09-1266

Рішення від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні