Постанова
від 21.08.2013 по справі 801/7483/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 серпня 2013 р. Справа №801/7483/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого судді - Кисельової О.М., при секретарі - Слабун О.М.,

за участю представника позивача - Дзекунової М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Центру зайнятості Автономної Республіки Крим

до ОСОБА_2

про стягнення витрат на професійне навчання в розмірі 883,37 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду АР Крим надійшов адміністративний позов Центру зайнятості Автономної Республіки Крим до ОСОБА_2 про стягнення витрат на професійне навчання в сумі 883,37 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачу було надано статус безробітної, у зв'язку з чим відповідачу надавалось матеріальне забезпечення по безробіттю. 27.12.2007 року між Центром зайнятості Автономної Республіки Крим та відповідачем було укладено договір про направлення на перепідготовку за рахунок коштів фонду до Професійно - навчального закладу "Навчальний центр державної служби зайнятості за професією, спеціальністю, навчальною програмою "Інформатика (ОКГ, 1С:Б)" зі строком навчання на 2,35 міс.

В зв'язку неповідомленням ОСОБА_2 про її реєстрацію в якості суб'єкта підприємницької діяльності з 20.05.2005 року до неї вжито заходи щодо стягнення незаконно наданої соціальної послуги, а саме вартість навчання в сумі 883,37 грн.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, що зазначені у позові, просила стягнути з відповідача суму заборгованості в розмірі 883,37 грн.

Відповідач у судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду була сповіщена належним чином, будь-яких клопотань на адресу суду не надходило.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши представника позивача та оцінивши доказі по справі в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що на підставі заяви від 30.10.2007 року ОСОБА_2 надано статус безробітної.

27 грудня 2007 року між Центром зайнятості Автономної Республіки Крим та ОСОБА_2 укладено договір №105271207409 про направлення відповідача на перепідготовку за рахунок коштів фонду до Професійно - навчального закладу "Навчальний центр державної служби зайнятості за професією, спеціальністю, навчальною програмою "Інформатика (ОКГ, 1С:Б)" зі строком навчання на 2,35 місяців, з метою сприяння подальшому працевлаштуванню.

Згідно з п. 3.1.2 Договору, у разі припинення навчання без поважних причин або відмови працювати за професією (спеціальністю) набутою в результаті професійного навчання з громадянки стягується загальна сума витрат на професійне навчання, включаючи суму виплаченої матеріальної допомоги за період професійного навчання, витрат на проїзд до місця навчання і назад та витрат на проживання.

Відповідно до ч. 3 ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Таким чином, в порушення вказаної норми Закону відповідач не повідомила центр зайнятості про її реєстрацію в якості суб'єкта підприємницької діяльності.

На адресу відповідача 14.10.2010 року за вих. №2726 Євпаторійським міським центром зайнятості було направлено претензію, якою було запропоновано добровільно повернути кошти, але повідомлення про вручення поштового відправлення повернуто із відміткою - "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до п.7 Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" у разі відмови особи повернути кошти або відмови роботодавця відшкодувати кошти, а також у разі неповернення (невідшкодування) їх у встановлений строк стягнення таких коштів здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.

Можливість вирішення спорів, які виникають у зв'язку зі застосуванням Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" саме у судовому порядку, визначена також статтею 39 зазначеного Закону.

Згідно довідки вартості витрат на професійне навчання ОСОБА_2 №354 від 15.09.2010 року сума, що підлягає поверненню складає 883,37 грн.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню на загальну суму 883 грн. 37 коп.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 АДРЕСА_1) на користь Центру зайнятості Автономної Республіки Крим (р/р 37179300901202 в ГУ ДКСУ в АРК, м. Сімферополь, МФО 824026, ЗКПО 03491168) суму витрат на професійне навчання в розмірі 883,37 грн.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Кисельова О.М.

Дата ухвалення рішення21.08.2013
Оприлюднено10.09.2013
Номер документу33345478
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/7483/13-а

Постанова від 21.08.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кисельова О.М.

Ухвала від 29.07.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кисельова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні