Постанова
від 04.09.2013 по справі 915/1402/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" вересня 2013 р. Справа № 915/1402/13

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області,

суддя Ткаченко О.В.,

з участю ліквідатора Дубровного М.О., протокол загальних зборів від 14.05.2013 р. №9,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "САМШИТ-ОПТ",

54003, вул. Комсомольська, 11/1, м. Миколаїв,

за ознаками ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", -

В С Т А Н О В И В:

Ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю "САМШИТ-ОПТ" (далі - ТОВ "САМШИТ-ОПТ") звернувся до Господарського суду Миколаївської області з заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "САМШИТ-ОПТ" у порядку, визначеному ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з посиланням на те, що власником ТОВ "САМШИТ-ОПТ" прийнято рішення про ліквідацію підприємства, у ході якої виявлено недостатність майна підприємства для задоволення вимог кредиторів. Заявник просить суд про призначення його ліквідатором боржника.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 14.08.2013 р. дана заява прийнята до розгляду та призначено підготовче засідання, а ухвалою суду від 22.08.2013 р. порушено провадження у справі банкрутство ТОВ "САМШИТ-ОПТ".

У судовому засіданні ліквідатор підтримав заяву про банкрутство ТОВ "САМШИТ-ОПТ" та просив суд визнати підприємство банкрутом з підстав, викладених у заяві та відкрити ліквідаційну процедуру, призначити його ліквідатором товариства.

Вислухавши думку ліквідатора, дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі- Закон) визначено, що обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України (ч.2 ст.95 Закону).

Власниками ТОВ "САМШИТ-ОПТ" прийнято рішення від 14.05.2013 р. про ліквідацію підприємства у зв'язку із збитковістю діяльності товариства, неспроможністю погасити існуючу кредиторську заборгованість, недостатність активів підприємства для такого погашення, та за умов скрутного фінансового положення, ліквідатором товариства призначено Дубровного Михайла Олександровича.

23.05.2013 року уповноваженою особою власників подано до державного реєстратора рішення засновників щодо припинення юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи.

На підставі даного рішення державним реєстратором внесено запис про те, що з 23.05.2013 р. ТОВ "САМШИТ-ОПТ" знаходиться в стані припинення за рішенням засновників та встановлено строк для заявлення кредиторами своїх вимог до 27.07.2013 р. (а. с. 5).

У відповідності з вимогами ч.2 ст. 105 ЦК України в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації юридичних та фізичних осіб-підприємців "Бюлетень Державної реєстрації" від 27.05.2013 року за № 249 (14) опубліковано оголошення про припинення підприємницької діяльності ТОВ "САМШИТ-ОПТ".

31.05.2013 р. ліквідатором до Державної податкової інспекції у Центральному районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби подано заяву по формі № 8-ОПП про припинення платника податків.

З метою виявлення заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, а також до всіх відомих кредиторів ліквідатором надіслані до відповідних органів повідомлення про проведення позапланових перевірок підприємства у зв'язку з припиненням його діяльності за рішенням власника (ас.53, 65).

Так, із заявою про визнання кредиторських вимог до ТОВ "САМШИТ-ОПТ" звернулися кредитори: ТОВ "САМШИТ" з вимогами, які виникли за договором поставки сої від 03.01.2011 р. №030111 на суму 80311 грн. 21 коп.; ТОВ "ЕНЕРГІЯ С.В.О." з вимогами, які виникли з поставленої соєвої олії на підставі домовленостей між товариствами та видаткових накладних, в сумі 101200 грн. Дані кредиторські вимоги визнані боржником у відзивах від 14.06.2013 р., від 11.06.2013 р.

Згідно акту Миколаївської обласної виконавчої дирекції Миколаївського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 11.06.2013 р. за результатами проведення позапланової перевірки заборгованість ТОВ "САМШИТ-ОПТ" по розрахунках із Фондом станом на 11.06.2013 р. становить 7315 грн. 56 коп. (ас. 44).

Рішеннями №495, №496 та №2571 від 15.07.2013 р. (а.с.49-51) Управлінням Пенсійного фонду в Центральному районі м. Миколаєва до ТОВ "САМШИТ-ОПТ" застосовані фінансові санкції за неведення в установленому порядку обліку заробітної плати, на які нараховуються страхові внески, відсутність первинних документів про обчислення та сплату страхових внесків, за подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, неналежне ведення бухгалтерської документації на підставі якої нараховуються єдиний внесок, в сумах: 340 грн., в сумі 2040 грн. та в сумі 136 грн. (разом 2516 грн.).

На підставі акту перевірки від 27.12..2011 р. №1275/23-600/36701187 Державною податковою інспекцією у Центральному районі м. Миколаєва винесено податкове повідомлення-рішення, згідно якого до ТОВ "САМШИТ-ОПТ" застосовані штрафні санкції в сумі 348219 грн. 96 коп. за перевищення граничної суми готівкового розрахунку одного підприємства з іншим протягом одного дня з одним або кількома платіжними документами, що призвело до перевищення ліміту каси.

У відповідності з положеннями ст.10 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка. Об'єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов'язковим згідно з законодавством. Згідно пункту 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000р. №419, проведення інвентаризації обов'язкове у разі ліквідації підприємства.

На виконання даних вимог вищезазначеного Закону ліквідатором проведено інвентаризацію активів і зобов'язань юридичної особи, що підтверджено долученим до матеріалів справи інвентаризаційним описом майна станом на 07.06.2013р. №07/06, згідно якого основні засоби, нематеріальні активи, виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція, товари, грошові кошти та інше на підприємстві відсутнє.

За результатами проведеної роботи ліквідатором складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 29.07.2013 року, з якого вбачається, що на балансі підприємства необоротні та оборотні активи, витрати майбутніх періодів, власний капітал, забезпечення наступних витрат і платежів, довгострокові зобов'язання та поточні, доходи майбутніх періодів - відсутні, а згідно довідки ліквідатора дебіторської заборгованості, заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіянню життю та здоров'я, по виплаті заробітної плати та вихідної допомоги працівникам боржника та авторської винагороди немає.

Згідно довідки Банку "Київська Русь" рахунки в даному Банку в національній валюті закрито за заявою клієнта.

У відповідності з даними витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна за підприємством інформація щодо обтяжень рухомого майна відсутня.

Згідно інформації Управління Держземагенства України земельні ділянки за підприємством не обліковуються.

З відповіді на запит ліквідатора Управління державної автомобільної інспекції Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області від 26.06.2013 р. №9/2-1869 вбачається, що за ТОВ "САМШИТ-ОПТ" транспортних засобів не зареєстровано.

Регіональним відділенням по Миколаївській області Фонду державного майна України листом від 18.02.2013 р. № 14-11-00300 повідомлено, що щодо ТОВ "САМШИТ-ОПТ" відсутня інформація стосовно наявності державної частки у статутному капіталі товариства.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Статтею 95 Закону за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого .

Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується банкрутом.

З огляду на викладене, суд визнає, що подані ліквідатором ТОВ "САМШИТ-ОПТ" докази щодо майнового та фінансового стану боржника підтверджують неспроможність ТОВ "САМШИТ-ОПТ" ліквідувати борг перед своїми кредиторами, а тому погашення заборгованості має відбуватися не інакше, як через процедуру ліквідації відповідно до норм Закону.

У судовому засіданні судом з'ясовано позицію щодо кандидатури ліквідатора по даній справі, з приводу чого ліквідатор заявив усне клопотання про призначення його ліквідатором та в судовому засіданні надав відповідну згоду.

Ураховуючи викладене, та що згідно п.3 ст.95 Закону обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого, суд вважає за можливе призначити ліквідатором Дубровного Михайла Олександровича.

Статтями 37, 38, 95 Закону визначено, що господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Відповідно до статті 38 Закону з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; скасовується арешт, накладений на майно боржника, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

Законом України "Про виконавче провадження" передбачено, що визнання господарським судом боржника банкрутом є підставою для закінчення виконавчого провадження (п.7 ч.1 ст. 49 Закону). При цьому виконавчий документ надсилається до господарського суду, який прийняв постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (ч.4 ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження").

Керуючись ст.ст. 37, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців", ст.ст. 4-5, 32, 43, ГПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "САМШИТ-ОПТ", 54003, вул. Комсомольська, 11/1, м. Миколаїв, ідентифікаційний код 36701187, банкрутом.

2. Відкрити відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "САМШИТ-ОПТ", ліквідаційну процедуру.

3. Ліквідатором Товариство з обмеженою відповідальністю "САМШИТ-ОПТ" призначити Дубровного Михайла Олександровича, паспорт ЕО 613585, виданий 05.11.1998 р. Заводським РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області, ідентифікаційний номер 3018819831, місце реєстрації вул. Кр. Майовщиків, 17-б, кв. 7, м. Миколаїв.

4. Зобов'язати ліквідатора банкрута Дубровного М.О.:

- у п'ятиденний строк з дня отримання даної постанови подати до офіційних друкованих органів (газети "Голос України" чи "Урядовий кур'єр") оголошення про визнання банкрутом Приватного підприємства "КАСКАД І КО" та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури з метою виявлення всіх кредиторів, а докази подачі оголошення надати суду.

Оголошення повинно містити відомості, вказані у ч.4 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом": найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора;

- до 04.11.2013 року подати господарському суду відомості про виконану роботу по проведенню ліквідаційної процедури.

5. З моменту прийняття даної постанови припинити підприємницьку діяльність боржника, вважати таким, що настав строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів, інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута, скасувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

6. Постанову надіслати: боржнику, ліквідатору Дубровному Михайлу Олександровичу ( вул. Кр. Майовщиків, 17-б, кв. 7, м. Миколаїв), Державній податковій інспекції у Центральному районі м. Миколаєва Головного управління Міндоходів у Миколаївській області (54029, вул. Потьомкінська, 24, м. Миколаїв), Центральному районному суду м. Миколаєва (54001, вул. Потьомкінська, 49, м. Миколаїв), Центральному відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції (54001, вул. Адміральська, 8, м. Миколаїв); державному реєстратору Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції (54001, вул. Адміральська, 20, м. Миколаїв), Головному управлінню юстиції у Миколаївській області (54020, вул. 8 Березня, 107, м. Миколаїв), Товариству з обмеженою відповідальністю "САМШИТ" (54001, вул. Комсомольська, 11/1, м. Миколаїв), Товариству з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГІЯ С.В.О." (вул. Чистяківська, 2-а, 24/2, м. Київ), Управлінню пенсійного фонду України у Центральному районі м. Миколаєва, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у Центральному районі м. Миколаєва (54001, вул. Потьомкінська, 17, м. Миколаїв).

7. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

8. Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області.

Суддя О.В. Ткаченко

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення04.09.2013
Оприлюднено10.09.2013
Номер документу33352641
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1402/13

Ухвала від 04.11.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 11.10.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 11.10.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Постанова від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 22.08.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 14.08.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні