Рішення
від 03.09.2013 по справі 904/4838/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.09.13р. Справа № 904/4838/13

За позовом Приватного акціонерного товариства "АГРА", м. Дніпропетровськ

до Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

про внесення змін до договору оренди землі

Суддя Ліпинський О.В.

Представники:

від позивача: Макаренко Ю.Ю. дов. від 03.04.2013р.

від відповідача: Герасемчук С.С., дов №4/8-18 від 04.01.2013р. .

СУТЬ СПОРУ:

ПрАТ „АГРА" (надалі Позивач) звернулося з позовом до Дніпропетровської міської ради (надалі Відповідач), в якому просить суд внести зміни до договору оренди землі, укладеного 23.02.2006 року між Позивачем та Відповідачем, посвідченого Літаш І.П., нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу (зареєстрований в реєстрі за № 1280) і зареєстрованого Дніпропетровською регіональною філією Центра державного земельного кадастру в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, про що вчинено відповідний запис від 27.04.2006 № 040610400518, виклавши пункти 2.3 розділу 2 договору, пункти 4.1., 4.4. розділу 4 договору, пункт 5.2. розділу 5 договору у наступній редакції:

Пункт 2.3. розділу 2 договору

"Нормативна грошова оцінка земельної ділянки зазначається у довідці про нормативну грошову оцінку (витягу із технічної документації із землеустрою щодо нормативної грошової оцінки, далі - Витяг). Ці довідки є невід'ємною частиною Договору та є підставою для розрахунку орендної плати за землю.

Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки не потребує внесення змін та доповнень до Договору. Ці зміни відображаються лише у Витягах, які є невід'ємними додатками до Договору".

Пункти 4.1, 4.4 розділу 4 договору:

"п.4.1. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі у розмірі 3 (трьох) відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки."

"п.4.4. Орендна плата вноситься Орендарем у строки, встановлені Податковим кодексом України незалежно від результатів його діяльності на рахунок Орендодавця: Дніпропетровська міська рада, р/р 3321581200004, відкритий у відділенні Держказначейства за місцезнаходженням земельної ділянки в Бабушкінському районі м. Дніпропетровська, код ЄДРПОУ 24245686, МФО 805012 код платежу 13050200."

Пункт 5.2 розділу 5 договору:

"п.5.2. Цільове призначення (категорія) земельної ділянки: "землі житлової та громадської забудови."

Відповідач проти позову заперечує, просить відмовити у задоволені позовних вимог, в обґрунтування своїх заперечень вказує, що позивач намагається порушити виключну компетенцію Дніпропетровської міської ради як органу місцевого самоврядування; - позивач не має підстав для внесення змін до договору оренди землі за відсутності відповідного рішення Дніпропетровської міської ради з цього приводу; - запропонована редакція змін до договору оренди землі не містить конкретного розміру орендної плати, всупереч положенням статті 15 Закону України "Про оренду землі"; - позивач не звертався до Дніпропетровської міської ради з пропозицією внести зміни до договорів оренди землі; - мінімальний розмір річної орендної плати не може бути меншим ніж 4,5% від розміру нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

В судовому засіданні 03.09.2013 року оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення , згідно ст. 85 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

23.12.2005 року Дніпропетровською міською радою було прийнято рішення № 113/32, згідно п. 2 якого затверджено матеріали земельно-кадастрової інвентаризації і передано земельну ділянку площею 0,1471 га (кадастровий номер 1210100000:02:412:0042) у спільну оренду строком на п'ятнадцять років ЗАТ „АГРА" по фактичному розміщенню нежитлових приміщень будівлі багатофункціонального комплексу за адресою: вул.. Ширшова, 7-Б. Визначено орендну плату за користування цією земельною ділянкою у розмірі земельного податку, який обчислюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Пунктом 3зазначеного рішення, встановлено частку користування земельною ділянкою, яка не підлягає окремому відчуженню та виділенню в натурі, ЗАТ „АГРА" у спільному землекористуванні - 77,89% або 0,1146 га, код цільового використання землі (УКЦВЗ) 1.11.6 (інша комерційна діяльність).

На підставі вказаного вище рішення, 23.02.2006 року між Орендодавцем - Дніпропетровською міською радою, та Орендарем - ЗАТ „АГРА", був укладений договір оренди землі, відповідно до пункту 1 якого, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: вул.. Ширшова, 7-Б і зареєстрована в Державному реєстрі земель за кадастровим номером 1210100000:02:412:0042.

Згідно п. 2.1. Договору в оренду передана земельна ділянка загальною площею 0,1471 га, площа частки за яку справляється орендна плата становить 77,89% або 0,1146 га.

Договір укладено строком на п'ятнадцять років (п. 3.1. Договору).

16.10.2008 року Дніпропетровською міською радою прийнято рішення „Про визначення категорії цільового призначення земель", згідно якого, ділянку по вул.. Ширшова, 7-Б (кадастровий номер 1210100000:02:412:0042) віднесено до категорії земель історико-культурного призначення.

07.04.2009 року між сторонами у справі укладено додатковий договір до договору оренди землі від 23.02.2006 року, згідно якого внесені зміни до п. 2.3. розділу 2 договору, розділу 4, та п. 5.2. розділу 5 договору, з визначенням цільового призначення орендованої земельної ділянки, як землі історико-культурного призначення.

Позивач заперечує проти віднесення переданої йому за Договором оренди земельної ділянки до земель історико-культурного призначення, вважає, що земельна ділянка за Договором оренди відноситься до земель житлової та громадської забудови, в зв'язку з чим, просить суд внести відповідні зміни до Договору оренди. Відповідач проти цього заперечує, що і є причиною виникнення спору.

Відповідно до пункту 4.8. Договору, в редакції додаткового договору від 07.04.2009 року, розмір орендної плати переглядається щорічно, або у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; змін у цільовому використання земельної ділянки; змін розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів; зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом.

Частина 2 статті 19 Конституції України зобов'язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно приписів статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Статтею 68 Конституції України встановлено, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України.

Відповідно до статті 18 Земельного кодексу України до земель України належать усі землі в межах її території, в тому числі острови та землі, зайняті водними об'єктами, які за основним цільовим призначенням поділяються на категорії. Категорії мають особливий правовий режим.

Відповідно до положень ст. 20 ЗК України, в редакції чинній на час прийняття рішення про визначення категорії земельної ділянки, переданої в оренду за спірним договором, віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень. Зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природоохоронного та історико-культурного призначення. Зміна цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно пункту 4.3. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 „Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою, зокрема, для визнання недійсними рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування про надання (передачу) земельних ділянок громадянам та юридичним особам, а також визнання недійсними угод щодо відповідних земельних ділянок (стаття 21 ЗК України).

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивачем не надано суду доказів в підтвердження факту визнання недійсним в судовому порядку рішення Дніпропетровської міської ради від 16.10.2008 № 89/37, яким передану Позивачеві земельну ділянку віднесено до категорії земель „Землі історико-культурного призначення".

Окрім того, Позивачем не надано жодних доказів в підтвердження віднесення зазначеної ділянки в установленому законом порядку до будь-якої іншої категорії земель, що виключає правові підстави для внесення змін до спірного договору шляхом зміни цільового призначення орендованої ділянки із земель історико-культурного призначення, саме на землі житлової та громадської забудови.

Відсутність правових підстав для внесення змін до спірного договору в частині зміни цільового призначення орендованої ділянки (п. 5.2. розділу 5 договору), виключає підстави для внесення змін в частині розміру орендної плати (п. 2.3. розділу 2 договору, п 4.1., 4.4. розділу 4 договору), в зв'язку з чим, заявлені позивачем вимоги підлягають відхиленню в повному обсязі.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі слід віднести за рахунок позивача.

Керуючись статтями 32, 33, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Суддя О.В. Ліпинський Повне рішення складено 09.09.2013

Дата ухвалення рішення03.09.2013
Оприлюднено10.09.2013
Номер документу33366263
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4838/13

Рішення від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 19.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 13.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 11.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 21.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні