Постанова
від 10.09.2013 по справі 820/6901/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

10 вересня 2013 р. Справа №820/6901/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нуруллаєва І.С., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Аркада" про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, звернувся до суду з даним адміністративним позовом, в якому просить припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Аркада", код ЄДРПОУ 23320368.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ТОВ фірма "Аркада" перебуває з 27.06.1995 року на обліку в ДПІ у Дзержинського району м. Харкова як платник податків. Підставою припинення юридичної особи ТОВ фірма "Аркада" є наявність запису в Єдиному державному реєстрі про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженням. Згідно витягу з ЄДР, 16.10.2012 року №14801430006007656 було внесено запис про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженням. Позивач просить суд припинити юридичну особу ТОВ "Аркада" у зв'язку з наявністю підстав, передбачених ч.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15 травня 2003 року №755-IV.

Відповідач надав через канцелярію суду заяву, в якій не заперечував проти припинення юридичної особи ТОВ фірма "Аркада", оскільки фінансово - господарську діяльність вона не здійснює, працівників у штаті не перебуває та за фактичним місцезнаходженням фірма дійсно відсутня.

Згідно з п.3 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України дана справа розглядається у порядку скороченого провадження.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою вказаною в ЄДР. 12.08.2013 року.

Відповідно до абз.4 ч.4 ст. 33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Аркада", ідентифікаційний код - 23320368, 02.06.1995 року за №14801430006007656 зареєстровано як юридичну особу Виконавчим комітетом Харківської міської ради за адресою: 61166, м. Харків, пр-т Леніна, буд. № 9. (а.с.8)

Станом на 26.07.2013 року ТОВ фірма "Аркада" значиться в ЄДРПОУ, місцезнаходження - 61022, м. Харків, пр-т Правди, буд. в„–17, кв. 1, дата реєстраційних дій - 16.10.2012р., що підтверджується листом Головного управління статистики у Харківській області від 29.07.2013 року №06/3-17/1392. (а.с.8)

Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Аркада" взято на облік як платник податків в ДПІ у Дзержинського району м. Харкова з 27.06.1995 року за № 6676, що підтверджується довідкою позивача від 16.04.2013 та від 30.07.2013 року (а.с. 9).

Згідно наявного в матеріалах справи витягу платника податків ТОВ фірма "Аркада" не має податкової заборгованості перед бюджетом. (а.с.6)

Згідно довідки позивача від 31.07.2013р. у ТОВ фірма "Аркада" розрахунковий рахунок відсутній. (а.с.10)

Відповідно даних довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців по ТОВ фірма "Аркада" міститься запис реєстраційної дії за №14801430006007656 від 16.10.2012р. про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою. (а.с.14)

Також, згідно довідки позивача від 30.07.2013р. №4057-37/7/18-04-17, згідно бази електронної звітності платник податків ТОВ фірма "Аркада" надав останню податкову декларацію з податку на прибуток 17.01.2013 року. (а.с.7)

Згідно з положеннями п.п.19-1.1.1 п.19-1.1 ст.19-1 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби виконують наступні функції, зокрема, здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та зборів, установлених цим Кодексом; реєструють та ведуть облік платників податків, облік об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, проводять диференціацію платників податків.

П.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби мають право, у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання. Вказана норма кореспондується з приписами п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України, згідно з якими органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

В силу ст.33 Закону України №755-IV юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно з ч.2 ст.38 Закону України №755-IV підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Суд зазначає, що норма вказаної статті не містить імперативного застереження щодо кола осіб, які мають право звернутися до суду з позовом про припинення юридичної особи з наведеної вище підстави.

Таким чином, враховуючи, що дані щодо фактичного місцезнаходження платника податку є необхідною інформацією для виконання наданих Податковим кодексом України повноважень щодо здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та зборів, установлених цим Кодексом; реєстрації та ведення обліку платників податків, обліку об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, проведення диференціації платників податків та інших дій в межах здійснення контролюючої функції, подання позову про припинення юридичної особи у випадку наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням відповідає повноваженням податкового органу.

Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України, місцезнаходження юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи та здійснення управління і обліку.

Статтею 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" визначено, що місцезнаходження юридичної особи - це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Приписами ч.2 ст.17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" встановлено, що в Єдиному державному реєстрі містяться відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, тому цей законодавчий акт в обов'язковому порядку зобов'язує суб'єкта підприємницької діяльності у встановленому порядку надавати до державного реєстратора відомості щодо зміни місцезнаходження з метою внесення цих змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до ч.11 ст.19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей.

Судом встановлено, що відповідач - ТОВ фірма "Аркада" не знаходиться за зареєстрованою адресою, про що свідчить відповідний запис у довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за №14801430006007656 від 16.10.2012р., чим порушив вимоги вищезазначеного чинного законодавства, а тому вимоги позивача, щодо припинення юридичної особи ТОВ фірма "Аркада" обґрунтовані, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" №755-ІV від 15.05.2003 року юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до ст. 51 Господарського Кодексу України підприємницька діяльність припиняється у тому числі на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Статтею 59 Господарського Кодексу України визначаються способи припинення діяльності суб'єкта господарювання (шляхом реорганізації або ліквідації) та підстави припинення діяльності суб'єкта господарювання, зокрема частиною 6 передбачено, що суб'єкт господарювання ліквідується у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ч.2 ст. 104 Цивільного Кодексу України та ч.2. ст.33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 256 КАС України постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Відповідно ч.4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 33, 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" №755-VI від 15.05.2003 року, ст.ст. 94, 158-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Аркада" про припинення юридичної особи - задовольнити у повному обсязі.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Аркада" (61166, м. Харків, пр-т Леніна, буд. № 9, код ЄДРПОУ 23320368), зареєстровану 02.06.1995 року Виконавчим комітетом Харківської міської ради.

Копію постанови після набрання законної сили направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Аркада" - для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами та іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги стороною, або іншою особою, яка брала участь у справі, у десятиденний строк з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя І.С. Нуруллаєв

Дата ухвалення рішення10.09.2013
Оприлюднено11.09.2013
Номер документу33378497
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6901/13-а

Постанова від 10.09.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні