Рішення
від 11.09.2013 по справі 542/1825/13-ц
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 вересня 2013 року Справа № 542/1825/13-ц

2/542/758/13

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Стрельченко Т.Г.,

при секретарі - Нестеренко О.В..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Призма Україна» до Лопан Надії Олексіївни, Старосанжарської сільської ради Новосанжарського району про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, -

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю «Призма Україна» звернулося до суду з позовом до відповідачів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, посилаючись на те, що вони у липні 2007 року викупили у фізичних осіб майнові паї реформованого сільськогосподарського підприємства Спілки селян «Старосанжарська». 27 липня 2007 року загальними зборами співвласників майнових паїв реформованої Селянської спілки «Старосанжарська» в особі Лопан Н.О. було задоволено заяву ТОВ «Призма України» про видалення товариству майнових паїв в натурі, та було виділено та передано із пайового фонду будівлі сараїв, зокрема і будівлю відгодівельника № 9, що знаходиться за адресою вул. Старосанжарська , 11-Н, с.Старі Санжари, Новосанжарського району . В зв'язку з тим, що право власності на вказану будівлю не зареєстровано, змушені звернутися до суду з вказаним позовом.

Представник позивач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи він повідомлений належним чином. Надав заяву про розгляд справи в його відсутність, позовні вимоги підтримав.

Лопан Н.О. в судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду справи вона повідомлена належним чином. Надала заяву про розгляд справи в її відсутність, проти задоволення заяви не заперечує.

Представник відповідача - Старосанжарської сільської ради в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву від 03.09.2013 року, в якій прохає розглянути справу у його відсутність, проти задоволення позову не заперечує.

Давши оцінку матеріалам справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.2 ст. 197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

У зв'язку з чим, на підставі ст..197 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін, на підставі наявних у справі доказів, без фіксації судового процесу.

Всебічно та повно з'ясувавши обставини справи, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, надавши їм оцінку у сукупності з оголошеними та дослідженими матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, у зв'язку з наступним.

У відповідності зі ст. ст. 10, 11 ЦПК України, суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності, у межах заявлених позовних вимог на підставі доказів, наданих сторонами. Відповідно до ч. 3 ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі статтею 9 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" до пайового фонду майна членів підприємства включається вартість основних виробничих і оборотних фондів, створених за рахунок діяльності підприємства, цінні папери, акції, гроші та відповідна частка від участі в діяльності інших підприємств і організацій.

Пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві. У разі виходу підприємства його члени мають право на пай натурою, грішми або цінними паперами відповідно до розміру та структури пайового фонду або в іншій, за згодою сторін, формі.

Відповідно до "Порядку розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств", який затверджено Наказом Міністерства аграрної політики України за №62 від 14.03.2001 р., який був чинним на момент проведення зборів від 27.07.2007 року (далі - Порядок), визначення конкретного майна для виділення окремому власнику чи групі власників майнових паїв може бути здійснене за рішенням зборів співвласників зокрема за структурою пайового фонду.

Пунктом 8 Порядку, передбачено, що кожен із співвласників має право скористатися своїм майновим паєм в один із таких способів: об'єднати свій майновий пай з паями інших співвласників, отримати майно у натурі у спільну часткову власність та передати його до статутного (пайового) фонду новостворюваної юридичної особи, у тому числі до обслуговуючого кооперативу; об'єднати свій майновий пай з паями інших співвласників, отримати майно у натурі у спільну часткову власність, укласти договір про спільне володіння, користування і розпорядження майном та передати його в оренду; отримати свій майновий пай у натурі індивідуально чи разом із членами своєї сім'ї і використати його на свій розсуд; відчужити пай будь-яким способом в установленому законом порядку.

Скориставшись своїм правом - колишні члени СС "Старосанжарська" - співвласники майнових паїв 27.07.2007 року провели загальні збори.

З наявного в матеріалах справи акту приймання - передачі майна від 07.07.2007 року Співвласник майнових паїв СС «Старосанжарська» передав ТОВ «Призма України» відгодівник № 9 за адресою с. Старі Санжари, вул. Старосанжарська, 11-н . ( а.с.13).

Судом встановлено, що протоколом № 1 зборів співвласників майнових паїв колективного підприємства селянська спілка «Старосанжарська» від 27.07.2007 року виділено в натурі ТОВ «Призма України» зі складу майна віднесеного до пайового фонду СС «Старосанжарська» відгодівник № 9 за адресою с. Старі Санжари, вул. Старосанжарська, 11-н ( а.с.9-12).

Як вбачається з рішення № 56 від 30 серпня 2007 року Старосанжарської сільської ради Новосанжарського району вирішено оформити права приватної власності за ТОВ « Призма України» в с. Старі Санжари на відгодівельник № 9 , загальною площею 1935,8 кв.м. по вул. Старосанжарська, 11-Н. ( а.с.14).

Згідно технічного паспорта на виробничий будинок, вбачається, що в с. Старі Санжари, по вул. Старосанжарська, 11-н, Новосанжарського району, Полтавської області знаходиться від годівник № 9. (а.с.19-24).

Лопан Н.О. рішенням зборів співвласників майнових паїв від 27.07.2007 року призначена уповноваженою особою для представництва інтересів власників майнових паїв СС « Старосанжарська».

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212, 256-259 ЦПК України, ст.ст. 328, 331 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Призма Україна» до Лопан Надії Олексіївни, Старосанжарської сільської ради Новосанжарського району про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна задовольнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Призма Україна» ( код ЄДРПОУ 35267591 ) право власності на будівлю відгодівельника № 9, що знаходиться за адресою с. Старі Санжари, по вул. Старосанжарська, 11-н, Новосанжарського району Полтавської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Полтавської області через Новосанжарський районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя /підпис/

Відповідає оригіналу

Голова Новосанжарського районного суду

Полтавської області Т.Г.Стрельченко

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.09.2013
Оприлюднено16.09.2013
Номер документу33395945
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —542/1825/13-ц

Ухвала від 29.08.2013

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Стрельченко Т. Г.

Рішення від 11.09.2013

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Стрельченко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні