Рішення
від 12.09.2013 по справі 637/660/13-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.09.2013

637/660/13-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

10 вересня 2013 року Шевченківський районний суд Харківської області

у складі: головуючого - Тордія Е.Н.

за участю секретаря - Гутарєвої В.С.

позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені Шевченківського районного суду Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства «Промінь 05», Шевченківської селищної ради Харківської області, Шевченківської державної нотаріальної контори Харківської області про скасування заборони та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом ,-

ВСТАНОВИВ:

25 червня 2013 року ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду Харківської області вищевказаною з позовною заявою.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав у повному обсязі та прохав суд їх задовольнити пояснив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 його мати ОСОБА_2 на підставі договору купівлі-продажу придбала житловий будинок з господарчими будівлями №22, розташований за адресою АДРЕСА_1. У відповідності до договору купівлі-продажу ОСОБА_2 сплатила 800 рублів, що становила 70% вартості будинку при підписанні договору купівлі-продажу, а решту суми, а саме 282 рублі, повинна була сплатити в період з листопада 1990 року по травень 1991 року через відділення Ощадбанку.

В зв'язку з тим, що вартість будинку була виплачена не повністю і надана розстрочка її платежу, Шевченківським державним нотаріусом Харківської області при посвідченні договору купівлі-продажу було накладено заборону на відчуження будинку до повної виплати його вартості. Договір було зареєстровано відповідно до діючого на той час законодавства в Чугуївському міському бюро технічної інвентаризації Харківської області. Після реєстрації вищезазначеного договору, ОСОБА_2 в зазначений термін виплатила залишок вартості будинку але не звернулась до Шевченківської державної нотаріальної контори для скасування накладеної заборони через похилий вік та стан здоров'я.

Рішенням виконкому Шевченківської селищної ради Харківської області від 9 жовтня 1996 року, ОСОБА_2 було надано дозвіл на приватизацію земельної ділянки.

Згодом підприємство, яке продавало будинок було реорганізоване, а в 2007 році об'явлене банкротом і ліквідоване. Будь - які документи стосовно погашення заборгованості за вищевказаним договором не збереглись.

Частково права підприємства були передані Комунальному підприємству

« Шевченківський Промінь 05», яке згідно статуту ту не правонаступником вищезазначеного підприємства.

11 липня 2003 року ОСОБА_2 зробила заповіт, відповідно до якого все майно, яке їй належатиме на день смерті, перейде у власність позивача.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2, померла. Після смерті матері залишилося спадкове майно у вигляді будинку з господарчими будівлями, розташованого за адресою АДРЕСА_1 але отримати спадщині позивач не може враховуючи ,що на теперішній час існує заборона , яку нотаріус не може зняти так як ,що немає довідки підприємства про погашення боргу. Враховуючи вкладене він змушений звернутися до суду за захистом свого майнового права та просить суд скасувати накладну заборону на відчуження майна та визнати за ним право власності на майно за заповітом після смерті матері.

Представники відповідачів в судове засідання не з'явились надавши суду письмові заяви з клопотанням про розгляд справи у їх відсутності та проти задоволення позову ОСОБА_1 не заперечують.

Суд заслухавши позивача, свідка, дослідивши матеріали справи вважає, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Стаття 16 Цивільного кодексу України передбачає ,що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст.11 Цивільного кодексу України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Стаття 60 ЦПК України передбачає, що кожна сторона зобов'язана довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до Договору купівлі-продажу засвідченого державним нотаріусом Поповой Л.О. Державної нотаріальної контори Шевченківського району Харківської області від 8 листопада 1990 року вбачається, що між ОСОБА_2 та Шевченківським комбінатом комунальних підприємств Харківської області укладено договір з якого витікає, що остання придбала будинок № 22 з надвірними будовами,загальною площею 44.2 кв.м., на присадибній земельній ділянці площею 108 кв.м, яка знаходиться у держфонді, розташований по АДРЕСА_1. Даний договір зареєстрований 20 грудня 1990 року в Чугуївському МБТІ Харківської області, в реєстровій книзі № 9 ,за реєстровим № 884. При укладенні даного договору ОСОБА_2 сплатила 70% вартості будинку. Згідно зобов'язання від 15 листопада 1990 року ,решта суми в розмірі 282 рублі повинна була сплачуватися в рострочку через Ощадбанк.

З інформаційній довідки з Єдиного реєстру заборони відчуження об'єктів нерухомого майна № 4500800 від 6 червня 2013 року ,15 квітня 2006 року Шевченківською державною нотаріальною конторою Харківської області за реєстром обтяження № 3109686 на будинок АДРЕСА_1 було накладено заборону, на підставі укладеного договору купівлі - продажі.

З до довідки (серія АА № 390933 )державної реєстраційної служби (з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), та довідки № 111 реєстраційної служби Шевченківського РУЮ Харківської області від 8 липня 2013 року вбачається, що Комунальне підприємство Шевченківської селищної ради Харківської області «Шевченківське виробниче управління житлово-комунального господарства » (код ЄДРПОУ 03358883,) ліквідоване 29 березня 2007 року на підставі судового рішення «про ліквідацію банкрута» від 21 лютого 2007 року ,інформація про правонаступництво в реєстраційній службі відсутня.

Відповідно до витягу № 337 ,рішенням виконкому Шевченківської селищної ради Харківської області від 9 жовтня 1996 року, ОСОБА_2 передано у приватну власність земельну ділянку площею 0.0747 га, для обслуговування житлового будинку АДРЕСА_1.

Згідно довідок № 27 КП «Шевченківський Промінь-05» Харківської області від 11 червня 2013 року та № 633 Шевченківської селищної ради Харківської області від 3 вересня 2013 року зазначено, що будинок АДРЕСА_1, в комунальній власності підприємства і установи не перебуває і на балансовому обліку не знаходиться.

З довідки №01-57/69 архівного відділу Шевченківської райдержадміністрації Харківскьої області від 5 серпня 2013 року, вбачається , що відомості про сплату або письмові документи про передачу ОСОБА_2 житлового будинку АДРЕСА_1 підприємством "Шевченківське ВУЖКГ" до архівного відділу не надходили.

З інформаційній довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно від 6 червня 2013 року (№ 449970) вбачається , що будинок АДРЕСА_1 зареєстрований як власність за ОСОБА_2

Факт того, що ОСОБА_2 були сплачені кошти у повному обсязі за придбаний будинок в Шевченківському комбінаті комунальних підприємств Харківської області, засвідчила свідок: ОСОБА_4, яка на той період часу працювала на даному підприємстві головним бухгалтером та її обов'язки дозволяли працювати з документацією даного характеру. Остання пояснила ,що ОСОБА_2 дійсно придбала житловий будинок АДРЕСА_1, сплатила 70% його вартості , а також сплатила решту ,це їй відомо тому ,що вони це проводили по бухгалтерии. Враховуючи ,що підприємство ліквідована , а також через те ,що такі документи мають нетривалий термін зберігання ,на теперішній час документально це підтвердити неможливо

Згідно вимог ст.202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

На підставі вимог ст.203 Цивільного Кодексу України зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства. Особа, що вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Таким чином , досліджені в судовому засіданні докази ,дають можливість суду зробити висновок ,що ОСОБА_2 умови договору від 19 листопада 1990 року виконала в повному обсязі , що є підставою для скасування накладеної заборони на відчуження майна.

Відповідно до довідки №239/01-16 Шевченківської державної нотаріальної контори Харківської області від 9 липня 2013 року позивачу відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті матері ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2, так як відповідно до п.п. 4.16 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, на яке накладено заборону, зобов'язаний повідомити кредитора спадкодавця про видачу такого свідоцтва. Оскільки на даний час кредитор «Шевченківське ВУЖКГ» не існує, виконати норми Порядку та видати свідоцтво про право на спаджину на житловий будинок АДРЕСА_1 - не можливо.

На підставі вимог ст.74 Закону України «Про нотаріат» від 02 вересня 1993 року передбачено, що нотаріус , одержавши повідомлення про припинення іпотечного договору, знімає заборону відчуження жилого будинку, квартири та іншого нерухомого майна». Згідно вимог законодавства нотаріус, несе обов'язки державного реєстратора, а тому підставою для скасування реєстрації заборони є тільки рішення суду.

З свідоцтва про народження ( серія НОМЕР_1 виданого повторно Шевченківським РАГС Харківської області від 17 лютого 1966 року) вбачається, що позивач за справою: ОСОБА_1, народився ІНФОРМАЦІЯ_3, його батьками відповідно вказані: баттько - ОСОБА_5, мати - ОСОБА_2

Відповідно до свідоцтва про смерть (серія НОМЕР_2 виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Шевченківського РУЮ Харківської області від 15 травня 2012 року) мати позивача - ОСОБА_2, померла ІНФОРМАЦІЯ_2.

За життя 11 липня 2003 року ОСОБА_2 було складено заповіт, який посвідчено приватним нотаріусом Шевченківського районного нотаріального округа Харківської області ОСОБА_6, за яким остання заповідала у спадок все своє майно, де б таке не було та з чого б воно не складалось, і взагалі все те , що буде їй належати на день її смерті, та на що вона за законом буде мати право,своєму сину -ОСОБА_1.

Стаття 55 Конституції України передбачає кожному право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань

Відповідно ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Право власності є непорушним.

Відносини спадкування регулюються Цивільним кодексом України, який вступив у дію 01 квітня 2004 року.

Відповідно до ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Стаття 1216 Цивільного кодексу України, зазначає ,що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спаддкоємиців).

Відповідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1233 Цивільного кодексу України заповітом є особисте розпорядження особи на випадок своєї смерті.

Враховуючи викладене ,дослідивши надані докази у їх сукупності, надавши їм належну правову оцінку , з метою реалізації конституційних та майнових прав позивача суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 знайшли своє підтвердження в судовому засідання , а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212-215 ЦПК України, ст. ст. 202, 203, 328, 1216, 1218, 1220, 1233, 1235 Цивільного кодексу України, ст. 41 , 55 Конституції України, ст.73 Закону України «Про нотаріат» ,

суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Скасувати заборону накладену 15 квітня 2006 року Шевченківською державною нотаріальною конторою Харківської області за реєстром обтяження № 3109686 на будинок АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на будинок з господарчими будівлями, розташованого на території Шевченківської сільської ради Харківської області за адресою АДРЕСА_1 після смерті матері ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 в порядку спадкування за заповітом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СУДДЯ

Дата ухвалення рішення12.09.2013
Оприлюднено23.09.2013
Номер документу33412274
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування заборони та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —637/660/13-ц

Рішення від 10.09.2013

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 11.07.2013

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Тордія Е. Н.

Рішення від 12.09.2013

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 27.06.2013

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Тордія Е. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні