Рішення
від 09.09.2013 по справі 278/4012/13-ц
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 278/4012/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2013 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Грубіяна Є.О., секретаря Максименко М.С., розглянув цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Реєстраційної служби Житомирського районного управління юстиції, Денишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області, Управління Держземагенства у Житомирському районі Житомирської області про визнання права власності на земельну ділянку,--

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся із зазначеною заявою і просив суд винести рішення, яким визнати за ним право власності на земельну ділянку, що розташована на території Денишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

В судове засідання сторони по справі не з'явилися, а направили листи, якими просили слухання справи проводити у їх відсутність. Позивач позов підтримує в повному обсязі. Відповідачі позов повністю визнають. Судом постановлено ухвалу про проведення судового засідання у відсутність сторін.

Суд, дослідивши таке безумовне визнання відповідачем позову, яке в свою чергу не суперечить вимогам закону й не порушує права свободи чи інтереси інших осіб, приходить до переконання про його задоволення.

Судом були встановлені наступні факти і відповідно ним правовідносини. Розпорядженням голови Житомирської РДА на території Денишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області громадянину ОСОБА_1 надано у приватну власність земельну ділянку загальною площею 2,6018 га, що розташована на території Денишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області. В подальшому ОСОБА_1 було видано державний акт на вищевказану земельну ділянку, але оригінал якого було втрачено. При зверненні до Держземагенства, ОСОБА_1 про повторну видачу державного акта, було відмовлено, оскільки з січня 2013 року державні акти не видаються земельним агентством взагалі. І як наслідок, ОСОБА_1 не може отримати свідоцтво про право власності на вищезазначену земельну ділянку, оскільки відсутній правовстановлюючий документ, в зв'язку з чим, він вимушений звернутися до суду.

Викладені факти підтверджуються наданими позивачем доказами, зокрема, копією державного акту виданого на ім'я ОСОБА_1 на спірну земельну ділянку (а.с.8), витяг з Державного земельного кадастру про реєстрацію земельної ділянки на ім'я ОСОБА_1 (а.с.15,16), копією оголошення з газети про втрату державного акту виданого ОСОБА_1, і який вважати недійсним (а.с.10), листом реєстраційної служби про відмову заявнику про відмову у вчинені необхідних дій, а також, на запит суду, надійшла відповідь з реєстраційної служби про відсутність заборон на вказану земельну ділянку (а.с.30,31).

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні (ч. 1 ст. 321 ЦК України). Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ст. 328 ЦК України). Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України). Власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку (ст. 153 ЗК України)

Аналіз вищезазначених норм та обставин справи, приводить до висновку, що ОСОБА_1 є фактичним власником згаданої земельної ділянки, але державний акт їм було втрачено та оформити документи належним чином, не представляється можливим, а також те, що його право на земельну ділянку ніким не оспорюються, дані позовні вимоги підлягають до повного задоволення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, ч. 4 ст. 174, 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, ч. 1 ст. 321, ст. 328, ст. 392 ЦК України, ст. 153 ЗК України, суд,--

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку кадастровий номер 1822082200:01:000:0306, що розташована на території Денишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області, яка належить ОСОБА_1 згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ № 716501 від 13 липня 2011 року.

Рішення суду вступає в законну силу після закінчення строку на апеляційне оскарження. Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Житомирської області через Житомирський районний суд Житомирської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Є.О. Грубіян

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.09.2013
Оприлюднено17.09.2013
Номер документу33420936
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —278/4012/13-ц

Рішення від 09.09.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Ухвала від 23.08.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні