Рішення
від 12.09.2013 по справі 925/1267/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2013 року Справа № 925/1267/13

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М. з секретарем судового засідання Буднік А.М., за участю представників сторін:

від позивача: Кузьмінський О.О. - за ордером;

від відповідачів: Карий В.М. від інспекції сільського господарства;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за

позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство"

до Канівської районної ради, Прохорівської сільської ради, Державної інспекції сільського господарства у Черкаській області

про визнання права постійного користування земельною ділянкою

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" права постійного користування земельною ділянкою в розмірі 25,2724 га, розташованої в адмінмежах Прохорівської сільської ради Канівського району Черкаської області, на якій розташовані належні йому об'єкти нерухомості, що посвідчується Державним актом на право постійного користування землею серії ІІ-ЧР № 000139, виданим Канівською районною Радою народних депутатів Канівського району Черкаської області відповідно до рішення сесії від 16 червня 1999 року № 5-17 серії та зареєстрованим за № 7-35 в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просить суд їх задовольнити.

Ухвалою від 22.08.2013 року до участі у справі в якості третього відповідача було залучено Державну інспекцію сільського господарства, якою складено припис про зобов'язання позивача переоформити право користування земельною ділянкою після зміни організаційно-правової форми попередника позивача.

Представники відповідачів - Канівської районної ради та Прохорівської сільської ради, в засідання жодного разу не з'явилися, направленими суду клопотаннями просять розгляд справи провести за відсутності своїх представників та повідомляють про відсутність претензій до землекористування позивача.

Представник відповідача - Державної інспекції сільського господарства у Черкаській області проти задоволення позовних вимог не заперечив.

Суд вважає за можливе розгляд справи провести за відсутності представників відповідачів - Канівської районної ради та Прохорівської сільської ради в порядку ст. 75 ГПК України за наявними матеріалами у справі.

У відповідності до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Заслухавши доводи та пояснення представників сторін, дослідивши наявні в справі матеріали, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з наступного:

01 грудня 1999 року відкрите акціонерне товариство "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство", зареєстроване 14 вересня 1998 року Золотоніською районною державною адміністрацією Черкаської області, код ЄДРПОУ 05516381, отримало Державний акт на право постійного користування землею серії ІІ-ЧР № 000139, який був виданий Канівською районною Радою народних депутатів Канівського району Черкаської області відповідно до рішення сесії 16 червня 1999 року № 5-17, та був зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 7-35 (а.с. 10-11).

Відповідно до Державного акту землекористувачу відкритому акціонерному товариству "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" надавалося у постійне користування для розміщення основних будівель та споруд 25,2724 гектарів землі в межах згідно з планом землекористування.

Доказів про скасування даного акту чи визнання його недійсним у справу не подано.

На підставі рішення Загальних зборів акціонерів та рішення Установчих зборів учасників товариства від 14 травня 2009 року відкрите акціонерне товариство "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" було реорганізовано в товариство з обмеженою відповідальністю "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство". Копія статуту позивача знаходиться у справі.

Відповідно до п. 6 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2005 року № 499, як правонаступник відкритого акціонерного товариства , позивач має той же самий ідентифікаційний код 05516381, під яким було зареєстроване відкрите акціонерне товариство "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство".

Дані обставини учасниками процесу не заперечуються.

Відповідно до п. 3 Статуту позивача (а.с. 15-17), товариство з обмеженою відповідальністю "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" є правонаступником усіх прав та обов'язків відкритого акціонерного товариства "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство", зареєстрованого 14 вересня 1998 року Золотоніською державною адміністрацією Черкаської області за реєстраційним номером 10051200000000042, ідентифікаційний код 05516381, відповідно до процедури реорганізації згідно з чинним законодавством України.

З доводів представника позивача вбачається, що товариство з обмеженою відповідальністю "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" на даний час належним чином користується вищевказаною земельною ділянкою та виконує свій обов'язок по сплаті земельного податку (а.с. 18).

Відповідно до припису Державної інспекції сільського господарства № 00049 від 22 січня 2013 року (а.с.19-20) вбачається, що інспекція вважає, ніби позивачем не дотримано вимог земельного законодавства, зокрема положень ст. ст. 92,125,126 Земельного кодексу України, а саме не переоформлено в зв'язку з зміною організаційно-правової форми право користування земельною ділянкою та приписано усунути порушення відповідно до чинного законодавства, з чого і виник спір.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Відповідно до ст. 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до ст. 92, 125 Земельного Кодексу України визначено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Відповідно до ст.126 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.

Позивачем заявлено позов до відповідачів Канівської районної ради, Прохорівської сільської ради, на території яких знаходиться земельна ділянка, що перебуває у користуванні позивача і які згідно ЗК України уповноважені вимагати у користувачів земельних ділянок переоформлення їх прав постійного користування на відносини власності чи оренди, що перебуває у користуванні позивача, а Державну інспекцію сільського господарства у Черкаській області судом було залучено як особу, яка заперечує правомірність користування позивачем земельною ділянкою на підставі державного акту на право постійного користування землею, виданого на ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство", про що складено припис від 22.01.2013 року № 000049 (ас. 19).

Суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного:

У відповідності ло ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом, зокрема, визнання прав.

Наявний у позивача державний акт на право постійного користування землею серія ІІ-ЧР № 000139 від 01.12.1999 року (а.с. 10-13) є належним доказом виникнення у попередника позивача ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" права користування землею.

Припинення діяльності ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" внаслідок зміни його організаційно-правової форми не припиняє у правонаступника даного підприємства, яким є позивач по справі, права користування тою земельною ділянкою, на яку було видано вказаний державний акт на право постійного користування землею.

При цьому суд виходить із положень ст. 141 ЗК України про те, що підставами припинення права користування земельною ділянкою є:

а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою;

б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом;

в) припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій;

г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам;

ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;

д) систематична несплата земельного податку або орендної плати;

е) набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці;

є) використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини.

Даний перелік є вичерпним і жодна із вказаних у ст. 141 ЗК України підстав не стосується позивача у справі та не припиняє право користування на землю, яке перейшло до позивача, як до правонаступника ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство".

Доказів про те, що ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" мало державну форму власності --- у справу не подано.

Незважаючи на те, що згідно норм чинного ЗК України позивач як суб'єкт не державної та не комунальної форми власності, не може мати земельну ділянку на праві постійного користування (ст. 92 ЗУ України), він не втрачає вказане право стосовно земельної ділянки, яка перейшла у його володіння як до правонаступника.

При цьому суд виходить з такого:

У відповідності до п. 6 Перехідних положень ЗК України від 2001 року, громадяни та юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Дану норму пункту 6 Розділу X Земельного Кодексу України щодо зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого, організаційного та фінансового забезпечення визнано таким, що не відповідає України (є неконституційним) згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.09.2005 року N 5-рп/2005.

На підставі викладеного, Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою в розмірі 25,2724 га, розташованої в адмінмежах Прохорівської сільської ради Канівського району Черкаської області, серії ІІ-ЧР № 000139, виданим Канівською районною Радою народних депутатів Канівського району Черкаської області відповідно до рішення сесії від 16 червня 1999 року № 5-17 серії та зареєстрованим за № 7-35 в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею для позивача є належним правовим документом, що засвідчує його діюче право користування землею, як правонаступника ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" і не потребує в даний час переоформлення цього права.

Обраний позивачем спосіб захисту права, яке не визнається з боку третіх осіб, є належним, позов підлягає до задоволення.

Заявою від 12.09.2013 року позивач просить судові витрати за результатами вирішення спору на відповідачів не покладати, що є правом сторони та враховується судом.

Судові витрати примусовому стягненню з відповідачів не підлягають.

Керуючись ст. 49,82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" (19720, Черкаська область, Золотоніський район, селище Гладківщина, код ЄДРПОУ 05516381) право постійного користування земельною ділянкою в розмірі 25,2724 га, розташованої в адмінмежах Прохорівської сільської ради Канівського району Черкаської області, на якій розташовані належні йому об'єкти нерухомості, що посвідчується Державним актом на право постійного користування землею серії ІІ-ЧР № 000139, виданим Канівською районною Радою народних депутатів Канівського району Черкаської області відповідно до рішення сесії від 16 червня 1999 року № 5-17 серії та зареєстрованим за № 7-35 в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

Суддя Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення12.09.2013
Оприлюднено13.09.2013
Номер документу33430840
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1267/13

Рішення від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 02.09.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 22.08.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні