Рішення
від 14.08.2013 по справі 263/6326/13-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/6326/13-ц

Провадження № 2/263/2598/2013

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 серпня 2013 року місто Маріуполь

Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Ковтуненко В.О.,

при секретарі Русаковій Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Маріуполя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженої відповідальністю «Капітал-Вест» (далі за текстом ТОВ «Капітал-Вест») про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, третя особа: ОСОБА_2,

В С Т А Н О В И В :

18.06.2013р. позивачка звернувся до суду із позовом до ТОВ «Капітал-Вест» про стягнення суми заборгованості по заробітній платі з серпня по грудень 2012 року в сумі 3100 гривень. В процесі розгляду справи позивачкою було уточнено її позовні вимоги, згідно із якими вона просить стягнути з відповідача нараховану, але не виплачену позивачці заробітну плату станом на грудень 2012 року у розмірі 2540,14 гривень. В обґрунтування своїх вимог позивачка зазначила, що з 01.07.2007 року була прийнята на роботу до ТОВ «Капітал-Вест» бухгалтером. 31.01.2013 року ОСОБА_1 було звільнено з вказаного підприємства за угодою сторін, відповідно до п.1 ст.36 КЗпП України. На день звільнення у ТОВ «Капітал-Вест» залишилась заборгованість з заробітної плати перед позивачкою, розмір якої станом на грудень 2012 року становить 2540,14 гривень. Не дивлячись на неодноразові звернення ОСОБА_1 до директора підприємства з вимогою щодо сплати заборгованості з заробітної плати, що утворилась, до теперішнього часу вказана заборгованість позивачці підприємством не сплачено, крім того відповідач відмовляється надати ОСОБА_1 довідку про наявність заборгованості, у зв'язку з чим вона вимушена звернутись до суду із даним позовом.

В судове засіданні позивачка не з'явилась, але надала суду заяву про розгляд справи в її відсутність, наполягала на задоволенні позовних вимог, відповідно до уточненої позовної заяви.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, але надав суду заяву про розгляд справи в його відсутність, в задоволенні позовних вимог просив відмовити з підстав, викладених у запереченнях відповідача, у зв'язку із їх необґрунтованістю.

Згідно наданих відповідачем заперечень, ТОВ «Капітал-Вест» не визнає позовні вимог ОСОБА_1 з наступних підстав. З 15.04.2013 року ТОВ «Капітал-Вест» знаходиться у стані ліквідації. Документи, які б підтверджували наявність заборгованості ТОВ «Капітал-Вест» перед ОСОБА_1 не були передані директором ОСОБА_2 товариству. З метою встановлення наявності заборгованості по заробітній платі ТОВ «Капітал-Вест» було проведено аналіз звітів до Пенсійного фонду, даних в звітах до податкової інспекції тощо, якими не було виявлено будь-яких відомостей щодо наявності невиплаченої заробітної плати. З огляду на викладене з наявних у відповідача документів не встановлено заборгованість з заробітної плати підприємства перед ОСОБА_1, тому у підприємства не було підстав для видачі позивачці довідки про наявність заборгованості по заробітній платі. Відповідач зауважує, що у переданих ОСОБА_2 документах міститься наказ №1 від 31.01.2013 року, відповідно до якого позивачку було звільнено з займаної нею посади на підставі ст.36 КЗпП України та відсутні довідки про наявність заборгованості із заробітної плати, що, на переконання відповідача, свідчить про відсутність у підприємства перед позивачкою заборгованості по заробітній платі та повний розрахунок з нею при звільненні.

Від третьої особи на адреси суду надійшли письмові пояснення, відповідно до яких остання просить розглянути справу в її відсутність, По суті заявлених позовних вимог ОСОБА_2 зазначає, що в період з 10.10.1996 року по 06.03.2013 року вона займала посаду директора ТОВ «Капітал-Вест». 02.04.2013 року вона передала всю документацію щодо господарської діяльності підприємства та печатку підприємства новому директору підприємства Медяник І.В., відповідно до складеного акту. У тому числі, новому керівництву підприємства були передані відомості щодо нарахування заробітної плати підприємством, де, зокрема, було вказано заборгованість з заробітної плати перед працівниками станом на 01.01.2013 року у розмірі 19238,26 гривень. Вказану заборгованість було відображено і в фінансовому звіті, який було надано підприємством у відділ статистики м. Маріуполя у лютому 2013 року. Зауважила, що при звільненні ОСОБА_1 з ТОВ «Капітал-Вест» 31.01.2013 року заборгованість з заробітної плати перед нею не було погашено.

Відповідно до поданих сторонами заяв суд розглянув справу у їх відсутності.

Фіксація судового процесу технічними засобами не велась у відповідності до ч.2 ст. 197 ЦПК України, у зв'язку із розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Ознайомившись із поясненнями сторін, дослідивши матеріали справи та надані сторонами докази, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Відповідно до трудової книжки ОСОБА_1, остання в період з 01.07.2007 року працювала у ТОВ «Капітал-Вест» на посаді бухгалтера. 31.01.2013 року на підставі наказу №1 ОСОБА_1 було звільнено з займаної нею посади на підставі ст.36 п.1 КЗпП України.

Згідно ст.116 КЗпП України при звільненні робітника виплата всіх сум, належних йому від підприємства, установи, організації, призводиться у день звільнення. Якщо робітник у день звільнення не працював, то вказані суми повинні бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим робітником вимоги про розрахунок.

Відповідно до ч.1 ст.57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують позовні вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Згідно із ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених ст.61 ЦПК України.

В обґрунтування своїх заперечень відповідач посилається на відсутність об'єктивних доказів, що підтверджують наявність заборгованості з виплати заробітної плати ТОВ «Капітал-Вест» перед ОСОБА_1 через не передання попереднім директором ТОВ «Капітал-Вест» ОСОБА_2 відповідних відомостей новому керівництву товариства. Наведена позиція відповідача підтверджується довідкою, виданою ліквідатором ТОВ «Капітал-Вест» від 26.06.2013 року про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати підприємства перед ОСОБА_1

Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на теперішній час ТОВ «Капітал-Вест» знаходиться у стані припинення, головою ліквідаційної комісії призначено Медяника І.В.

В матеріалах даної цивільної справи міститься акт, складений 02.04.2013 року при звільненні ОСОБА_2 з посади директора ТОВ «Капітал-Вест» та призначенні Медяника І.В. директором вказаного підприємства. Так, у наведеному акті міститься інформація про втрату уставних та реєстраційних документів, згідно із якими велась господарська діяльність підприємства та деяких документів бухгалтерського обліку. Серед документів, які було передано новому директору ТОВ «Капітал-Вест», вказаних у акті, наведено, зокрема, відомості про нарахування заробітної плати, зведення нарахувань у фонди. В акті зазначено інформацію про наявність заборгованості з виплати заробітної плати у розмірі 19238,26 гривень.

Враховуючи викладене судом та матеріалами справи підтверджується наявність у підприємства ТОВ «Капітал-Вест» заборгованості перед працівниками підприємства у вказаній сумі.

В матеріалах справи міститься копія колективної заяви від 05.06.2013 року від ОСОБА_1 та інших колишніх працівників ТОВ «Капітал-Вест», адресованої голові ліквідаційної комісії ТОВ «Капітал-Вест», яка містить вимогу щодо виплати заборгованості із заробітної плати у загальному розмірі 19238 гривень.

Наявність у ТОВ «Капітал-Вест» заборгованості з виплати заробітної плати перед ОСОБА_1 на переконання суду підтверджується поясненнями третьої особи ОСОБА_2, колишнього директора ТОВ «Капітал-Вест»; копією розрахункового листка по заробітній платі ОСОБА_1 за грудень 2012 року, згідно із яким розмір суми заробітної плати, належної до сплати становить 2540,14 гривень. Вказану грошову суму зазначено і в графі «заборгованість підприємства на кінець місяця».

Враховуючи викладене суд приходить до висновку про необґрунтованість заперечень представника відповідача щодо відсутності у ТОВ «Капітал-Вест» заборгованості з виплати заробітної плати перед ОСОБА_1 та стягує з відповідача на користь позивачки 2540,14 гривень.

Відповідно до ст.88 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 229,40 гривень.

Керуючись Кодексом законів про працю України, ст. ст. 10, 11, 60, 88, 209, 212-215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженої відповідальністю «Капітал-Вест» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, третя особа: ОСОБА_2, - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженої відповідальністю «Капітал-Вест» (місто Маріуполь, проспект Металургів, 47, Код ЄДРПОУ 20322711) на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1) заборгованість з виплати заробітної плати станом на грудень 2012 року у розмірі 2540 (дві тисячі п'ятсот сорок) гривень 14 копійок.

Стягнути з Товариства з обмеженої відповідальністю «Капітал-Вест» (місто Маріуполь, проспект Металургів, 47, Код ЄДРПОУ 20322711) на користь держави судовий збір у розмірі 229,40 гривень.

На рішення суду сторони можуть подати апеляційну скаргу в Апеляційний суд Донецької області через Жовтневий районний суд м. Маріуполя протягом десяти днів з дня його проголошення. Сторони, які брали участь у справі, але не були присутнім у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.О. Ковтуненко

СудЖовтневий районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення14.08.2013
Оприлюднено30.10.2013
Номер документу33439230
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —263/6326/13-ц

Рішення від 14.08.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 19.06.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 01.07.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 29.07.2013

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні