Рішення
від 30.08.2013 по справі 498/1546/13-ц
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/498/441/13

Справа №498/1546/13-ц р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2013 року смт. Велика Михайлівка

Великомихайлівський районий суд Одеської області в складі: судді - Пономаренко В.Д., при секретарі -Гонтаренко О.В., розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. В обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Благоєве Великомихайлівського району Одеської області, помер дідусь позивача та відповідача - ОСОБА_3, після його смерті відкрилася спадщина у вигляді:

- права власності на нежиле приміщення по АДРЕСА_1.

Заповіт померлим не складався. Позивач до нотаріальної контори у встановлений законом строк із заявою про оформлення спадщини не звертався, в зв'язку з юридичною необізнаністю, та вважав що прийняв спадщину, так як вступила в управління та володіння нерухомим майном. Крім позивача до нотаріальної контори також ніхто не звертався. Позивач звернулася із заявою про оформлення спадщини до нотаріальної контори, але їй було відмовлено у зв'язку з пропущенням строку, та рекомендовано звернутись до суду з позовом про визнання права власності на вище зазначений житловий будинок. Позивач являється спадкоємцем п'ятої черги, інші спадкоємці відсутні.

В судовому засіданні позивач підтримала свої позовні вимоги та просила визнати за нею право власності на спадкове майно.

Відповідач в судовому засіданні позов визнав у повному обсязі та не заперечував проти прийняття спадщини позивачем.

Суд, вислухавши пояснення позивача, відповідача, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст.331 ЦК України, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Згідно ст.392 ЦК України власник може пред'явити позов про визнання його права власності. Якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтею 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, на підставі чого суд вважає, що справа підсудна Великомихайлівському районному суду Одеської області.

У відповідності зі ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до ст. 1258 Цивільного Кодексу України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Позивач відноситься до п'ятої черги на спадкування, відповідач відмовився від прийняття спадщини на користь позивача, інших спадкоємців не має, на підставі чого, суд вважає можливим визнати за позивачем право власності на спадкове майно.

Керуючись ст.ст.8,10, 11, 15, 60, 62, 130, 174, 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.Визнати в порядку спадкування за ОСОБА_1, право власності на нежилу будівлю по АДРЕСА_1, яке згідно технічної документації складається з об'єктів: літ. «А» - Нежила будівля, літ. «А1» - нежилий підвал, літ. «а» - вхід в підвал, літ. «Б» - сарай, літ. «В» - сарай, літ. «Г» - вбиральня, літ. «Д» - душ, №1 - огорожа, «І» - вимощення.

2.Рішення суду після набрання ним законної сили направити до реєстраційної служби по Фрунзівському району Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області, для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-ти денного строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.Д. Пономаренко

Рішення набрало законної сили 11 вересня 2013 року.

Суддя В.Д. Пономаренко

СудВеликомихайлівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.08.2013
Оприлюднено24.10.2013
Номер документу33442583
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —498/1546/13-ц

Рішення від 16.09.2013

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Пономаренко В. Д.

Ухвала від 24.08.2013

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Пономаренко В. Д.

Рішення від 30.08.2013

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Пономаренко В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні