Постанова
від 13.09.2013 по справі 5009/4968/12
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

28.08.2013 р. справа №5009/4968/12

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддівМартюхіної Н.О. Агапова О.Л., Кододової О.В. За участю представників сторін від скаржникане з'явився від боржника не з'явився від кредиторане з'явився розглянувши апеляційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкова служба на ухвалу господарського суду Запорізької області від 25.06.2013 року у справі№5009/4968/12 (суддя Юлдашев О.О.) за заявою боржникаПриватної виробниче-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя пробанкрутство ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 04.01.2013р. за заявою боржника Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя порушена справа про банкрутство №5009/4968/12 з врахуванням особливостей ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Постановою господарського суду Запорізької області від 15.01.2013р. Приватна виробничо-комерційна фірма «Розс», м. Запоріжжя визнана банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії - Канівця Дмитра Сергійовича.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 25.06.2013р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, банкрута - Приватної виробниче-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя ліквідовано та припинено провадження у справі.

Ухвала суду мотивована тим, що за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність припинена, у зв'язку з чим його необхідно ліквідувати, а провадження у справі припинити.

Не погодившись з прийнятою ухвалою суду першої інстанції, Лівобережна міжрайонна державна податкова інспекція м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкова служби подала до Донецького апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Запорізької області від 25.06.2013 року по справі №5009/4968/12.

В підтвердження доводів апелянт посилається на те, що податкова інспекція не може провести перевірку боржника у визначені терміни у зв'язку із порушеннями Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 26.07.2013р. вказана скарга була прийнята до провадження.

В судове засідання не з'явились представники сторін. Відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України про час і місце проведення судового засідання сторін по справі було повідомлено належним чином. Явка сторін у судові засідання апеляційної інстанції не була визнана обов'язковою.

Особливості меж перегляду справи в апеляційній інстанції, передбачені нормами ст. 101 ГПК України, які полягають у тому, що у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього. Нормами частини 2 цієї статті передбачено, що апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судом норм матеріального та процесуального права, судова колегія апеляційної інстанції встановила наступне.

Заява про порушення провадження у справі про банкрутство обґрунтована тим, що 28.11.2012р. загальними зборами учасників Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя прийнято рішення про припинення діяльності фірми шляхом ліквідації та призначення ліквідаційної комісії. 28.11.2012р. на загальних зборах учасників боржника було обрано голову ліквідаційної комісії Канівця Д.С., яким була виявлена недостатність майна фірми для погашення кредиторських вимог у повному обсязі.

28.12.2012р. до господарського суду Запорізької області звернулась Приватна виробничо-комерційна фірма «Розс», м. Запоріжжя із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство в порядку статей 8, 11, 12, 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Постановою господарського суду Запорізької області від 15.01.2013р. Приватна виробничо-комерційна фірма «Розс», м. Запоріжжя визнана банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії - Канівця Д.С.

Переглядаючи ухвалу суду першої інстанції про затвердження звіту ліквідатора, суд апеляційної інстанції, окрім дослідження правомірності здійснення ліквідаційної процедури, повинен надати оцінку обставинам, які стали підставою для порушення даної справи про банкрутство, дослідити правомірність застосування до нього спрощеної процедури банкрутства, у зв'язку з чим апеляційний суд встановив наступне.

Частиною 1 статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, якщо вартості майна боржника-юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника, що ліквідується власником, є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Згідно ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина 3 статті 110 Цивільного кодексу України ).

За приписами частин 3, 5 статті 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Частина шоста цієї ж статті передбачає, що кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Відповідно до ч. 1 ст. 111 ЦК України з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Згідно ч. 3 ст. 60 Господарського кодексу України ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.

До явних (відомих) кредиторів крім тих, що обліковані згідно бухгалтерських даних боржника, на думку колегії суддів, слід відносити усіх потенційних кредиторів в особі державних контролюючих органів, оскільки їх право контролю за повнотою сплати боржником податків, зборів та інших платежів до державного бюджету є явним та відомим для самого боржника.

Із матеріалів справи видно, що 28.11.2012р. загальними зборами учасників Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя було прийнято рішення розпочати ліквідаційну процедуру шляхом припинення юридичної особи, а саме Приватної виробничо-комерційної фірма «Розс», м. Запоріжжя у зв'язку з неможливістю здійснювати господарську діяльність; обрати ліквідаційну комісію Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя у складі однієї особи, а саме: Канівця Дмитра Сергійовича, що проживає за адресою: 52053, м. Дніпропетровська, Дніпропетровський район.ю село Пашена Балка, ву. Советська, буд. 6, кв. 3, та покласти на нього всі повноваження по управлінню справами фірми; встановлено строк заявлення кредиторами своїх вимог до Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя, а саме, вимоги кредиторів надсилаються на адресу ліквідатора у письмовій формі, строк на пред'явлення вимог кредиторів два місяці з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Також, колегією суддів встановлено, що згідно матеріалів справи 13.12.2012року. ліквідаційна комісія для можливості виявлення усіх кредиторів розмістила оголошення про ліквідацію Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя в газеті «Туча».

Згідно ч. 2 ст. 60 Господарського кодексу України орган, який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, встановлює та визначає строки проведення ліквідації , а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію.

Однак судом апеляційної інстанції встановлено, що згідно матеріалів справи строк встановлений на пред'явлення вимог кредиторів був порушений. Згідно штемпелю господарського суду Запорізької області заява про порушення справи про банкрутство була подана 28.12.2012року, тобто вже через місяць після загальних зборів учасників Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя, а також менш ніж через місяць після того як було надруковано оголошення про припинення юридичної особи-боржника Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя

Також, суд апеляційної інстанції звертає увагу на те, що 28.11.2012 року головою ліквідаційної комісії Канівцем Д. С. була надана заява про припинення платника податків Форми № 8-ОПП до Державної податкової інспекції Жовтневого району міста Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби України. Де зазначається, що у зв'язку з припиненням шляхом ліквідації Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя голова ліквідаційної комісії просить надати довідку про відсутність заборгованості по податках і зборах.

Однак колегією суддів встановлено, що Приватна виробничо-комерційна фірма «Розс», м. Запоріжжя 16.12.1994 року була взята на облік в Лівобережну міжрайонну державну податкову інспекцію м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби, тобто саме до цього податкового органа повинна була бути подана заява про припинення платника податків Форми № 8-ОПП.

У зв'язку з вищенаведеним, колегія суддів вважає, що ліквідаційна комісія не здійснила заходів щодо персонального повідомлення у письмовій формі усіх можливих (відомих) кредиторів та з'ясування наявності або відсутності заборгованості перед цими державними органами, а також не було з'ясовано, щодо дійсної наявності майна у банкрута.

Таким чином, приймаючи постанову у справі про банкрутство Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя, суд першої інстанції належно не встановив, що боржником не був дотриманий порядок самоліквідації, передбачений Цивільним, Господарським та Податковим кодексами України.

У випадку невідповідності поданих документів вимогам Закону та відсутності підстав для порушення справи про банкрутство, суд має припинити провадження у справі.

Таким чином, місцевий господарський суд здійснив порушення провадження у справі про банкрутство боржника, не дослідивши всі обставини справи, а за таких обставин здійснене у справі провадження не можна вважати законним з моменту його порушення.

Статтею 103 ГПК України передбачено, що апеляційна інстанція за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати рішення повністю або частково і припинити провадження у справі.

Пунктом 36 постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18.12.2009р. передбачено, що законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора (кредиторів), за заявою якого (яких) було порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Закону (за відсутності інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої статті 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

На підставі викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що від моменту порушення даної справи уся процедура банкрутства проводилася з порушенням вимог чинного законодавства, тому висновки суду першої інстанції про можливість визнання боржника банкрутом згідно ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є помилковими.

За таких обставин ухвала господарського суду Запорізької області від 25.06.2013р. у справі №5009/4968/12 підлягає скасуванню, провадження у справі №5009/4968/12 підлягає припиненню на підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 80, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби на ухвалу господарського суду Запорізької області від 25.06.2013р. у справі №5009/4968/12 - задовольнити.

Ухвалу господарського суду Запорізької області від 25.06.2013р. у справі №5009/4968/12 - скасувати.

Провадження у справі №5009/4968/12 про банкрутство Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя припинити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів.

Копію постанови направити державному реєстратору за місцем знаходженням Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя для внесення до Єдиного державного реєстру відповідного запису про скасування судового рішення про визнання боржника банкрутом та прийняття іншого судового рішення про припинення провадження у справі про банкрутство, та відновлення в Єдиному державному реєстрі стану юридичної особи - Приватної виробничо-комерційної фірми «Розс», м. Запоріжжя (ЄДРПОУ 21854963).

Повний текст постанови підписано 04.09.2013року.

Головуючий суддя Н.О. Мартюхіна

Судді: О.Л. Агапов

О.В. Кододова

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.09.2013
Оприлюднено16.09.2013
Номер документу33451943
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/4968/12

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 13.09.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 16.08.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 24.07.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 15.01.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні