Постанова
від 10.09.2013 по справі 5017/3556/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" вересня 2013 р.Справа № 5017/3556/2012 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Лашина В.В.

Суддів: Єрмілова Г.А.

Воронюка О.Л.

При секретарі Гавричкові С.В.

За участю представників сторін:

Арбітражний керуючий - Дарієнко В.Д., посвідчення НОМЕР_1, від 31.05.13;

Від ДП "Одеський морський торговельний порт" - Кульшик К.В., довіреність № 020/7-685, від 25.06.13;

Від ДП "Іллічівський морський торговельний порт" - Моісєєв Д.А., довіреність № 76, від 26.06.13;

Від УПФ України в Приморському районі м.Одеси - Шарапов Ю.В., довіреність № 19918/11, від 24.12.12;

Представники інших учасників процесу в судове засідання не з'явились. Про час, дату та місце розгляду апеляційних скарг овідомлені належним чином.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державного підприємства „Іллічівський морський торгівельний порт"

на ухвалу господарського суду Одеської області від 12 серпня 2013р.

у справі № 5017/3556/2012

За заявою Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси

До боржника Товариства з обмеженою відповідальністю „Смарттрейд"

про банкрутство

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Одеської області від 10.12.2012 року порушено провадження у справі № 5017/3556/2012 за заявою Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „Смарттрейд" банкрутом, в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку з неспроможністю погасити кредиторську заборгованість в сумі 167,88 грн.

Постановою господарського суду Одеської області від 21.01.2013 року визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „Смарттрейд", відкрито відносно Товариства з обмеженою відповідальністю „Смарттрейд" ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено ініціюючого кредитора - Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси в особі Жилюк О.А.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 01.04.2013 року припинено повноваження ліквідатора ТОВ „Смарттрейд" Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси в особі Жилюк О.А., призначено ліквідатором ТОВ „Смарттрейд" арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 12.08. 2013р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю „Смарттрейд" ,ліквідовано та припинено Товариство з обмеженою відповідальністю „Смарттрейд";припинено повноваження ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю „Смарттрейд" Дарієнко В.Д.,вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними, зобов'язано ліквідатора передати фінансово-господарські документи банкрута до архівних організацій для подальшого зберігання згідно законодавства, провадження у справі № 5017/3556/2012-припинено.

Також вказаною ухвалою затверджено оплату послуг арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича в розмірі двох офіційно встановлених мінімальних розмірів заробітної плати щомісячно та затверджено звіт про оплату послуг арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича на суму 5 888 грн. Заяву про стягнення коштів на користь арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича із кредиторів, з урахуванням уточнень від 04.07.2013 року та 12.08.2013 року задоволено частково. Стягнуто на користь арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича заборгованість по оплаті послуг: з Управління Пенсійного Фонду України в Приморському районі м. Одеси у сумі 129,53 грн. з Державного підприємства „Іллічівський морський торговельний порт" у сумі 3 650,56 грн., з Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у сумі 105,99 грн., з Одеського міського центру зайнятості у сумі 117,76 грн., з Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт" у сумі 1 884,16 грн. В решті вимог заяви відмовлено

Не погоджуючись з вказаної ухвалою в п.11, щодо стягнення з Державного підприємства „Іллічівський морський торговельний порт на користь арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича заборгованість по оплаті послуг у сумі 3 650,56 грн., Державне підприємство „Іллічівський морський торговельний порт" просить її скасувати в зазначеній частині, посилаючись на порушення господарським судом норм матеріального права.

В відзиві на апеляційну скаргу арбітражний керуючий Дарієнко В.Д. просить апеляційну скаргу задовольнити частково, а ухвалу змінити, з мотивів викладених у відзиві.

Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси у своєму відзиві на апеляційну скаргу просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, а ухвалу господарського суду без змін.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення присутніх представників сторін, дослідивши матеріали справи та перевіривши правильність застосування господарським судом норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачаєтьсяз матеріалів справи ,зборами кредиторів ТОВ „Смарттрейд" від 28.05.2013 року прийнято рішення затвердити розмір оплати послуг арбітражного керуючого Дарієнка В.Д. в сумі двох мінімальних заробітних плат за період від дати призначення до дати припинення повноважень, клопотати перед господарським судом Одеської області про затвердження ухвалою суду розміру оплати послуг арбітражного керуючого Дарієнко В.Д.

29.05.2013 року ліквідатор ТОВ „Смарттрейд" арбітражний керуючий Дарієнко В.Д. подав до господарського суду Одеської області клопотання про затвердження розміру оплати послуг арбітражного керуючого Дарієнко В.Д. в сумі двох мінімальних заробітних плат від дати призначення до дати припинення повноважень (з 01.04.2013 року по 17.06.2013 року),яке господарським судом задоволено та затверджено розмір оплати послуг в сумі двох мінімальних заробітних плат від дати призначення до дати припинення повноважень відповідно до п. 14 ст. 3-1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

17.06.2013 року ліквідатор надав до господарського суду Одеської області клопотання про затвердження розміру та загальної суми оплати послуг арбітражного керуючого та заяву про стягнення коштів на користь арбітражного керуючого із кредиторів в сумі 5 888,00 грн. До заяви про стягнення коштів на користь арбітражного керуючого із кредиторів додано розрахунок заборгованості за період з 01.04.2013 року по 17.06.2013 року.

12.08.2013 року ліквідатор надав до господарського суду уточнення до звіту про оплату послуг арбітражного керуючого та уточнення до заяви про стягнення коштів на користь арбітражного, згідно якої збільшив грошові вимоги та просить стягнути 10 093,60 грн. за період виконання ним обов'язків ліквідатора з 01.04.2013 року по 12.08.2013 року.

З звітів ліквідатора вбачається що були проведені дії по виявленню активів банкрута, його майна, але останнє не виявлено, розрахунки з кредиторами не провожились, боржник за адресою не знаходиться.

Згідно з статтею 3-1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» надання послуг професійного (ліцензованого) арбітражного керуючого відбувається на платній основі.

Порядок покладення та розподілу витрат на оплату послуг арбітражного керуючого у справі про банкрутство відсутнього боржника нормами ст. 52 Закону про банкрутство не визначений.

При цьому, нормами ч. 14 ст. 31 Закону про банкрутство визначений мінімальний розмір такої винагороди (оплати послуг), що не може складати менше двох мінімальних заробітних плат.

Відповідно до ст. 3-1 Закону оплата послуг, відшкодування витрат арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у зв'язку з виконанням ним своїх обов'язків здійснюються в порядку, встановленому цим Законом, за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, або за рахунок коштів кредиторів чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника.

При цьому, слід зазначити, що відповідно до норм пунктів 11, 12, 13 ст. 31 вказаного закону питання оплати послуг арбітражного керуючого (розмір, порядок оплати, створення фонду для оплати послуг, розподіл відповідних витрат між кредиторами тощо) визначаються за рішенням комітету кредиторів боржника, що затверджується господарським судом.

За відсутністю ж діяльності боржника, невиявленням у нього майна та за відсутністю рішення комітету кредиторів щодо порядку розподілу між кредиторами витрат на оплату послуг ліквідатора у справі про банкрутство та понесених ним витрат у ліквідаційній процедурі, відшкодування вказаних витрат має бути покладено на ініціюючого кредитора, а також, у разі виявлення - і на всіх інших виявлених кредиторів у такій справі - пропорційно визнаних вимог кожного у справі .

Аналогічна правова позиція виражена в постановах Вищого господарського суду від 31.07.2013р справа №920/98/13, від31.07.2013р. справа №12/120-Б-10.

Суд першої інстанції правомірно, дотримуючись принципу пропорційності понесених ліквідатором витрат, розподілив оплату вартості послуг ліквідатора арбітражного керуючого Дарієнко В.Д. між кредиторами..

Доводи ж скаржника щодо обов'язку оплати послуг арбітражного керуючого тільки ініціюючим кредитором, судовою колегією не приймається, оскільки оплата таких послуг за рахунок всіх виявлених кредиторів передбачена законодавством.

Не приймаються судовою колегією до уваги і викладені у відзиві на апеляційну скаргу твердження арбітражного керубючого Дарієнко В.Д. стосовно того,що судом першої інстанції затверджено розмір оплати послуг арбітражного керуючого за період від дати призначення до дати подання ліквідатором ліквідаціного балансу до суду, оскільки ,як правильно встановлено судом першої інстанції, моментом припинення повноважень арбітражного керуючого у справі є момент подання ліквідаціного балансу до господарського суду.

Аналогічної правової позиції дотримується Вищий господарський суд в своїй постанові від 21.03.2013р. по справі №5002-19/6161-2012.

За таких обставин, судова колегія вважає, що оскаржувана ухвала в частині щодо стягнення з Державного підприємства „Іллічівський морський торговельний порт на користь арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича заборгованість по оплаті послуг у сумі 3 650,56 грн. відповідає вимогам закону та достатніх правових підстав для її скасування не вбачається.

Керуючись ст.ст. 101-106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА :

Апеляційну скаргу Державного підприємства „Іллічівський морський торгівельний порт" залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду Одеської області від 12 серпня 2013р. у справі № 5017/3556/2012 в частині, щодо стягнення з Державного підприємства „Іллічівський морський торговельний порт на користь арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича заборгованість по оплаті послуг у сумі 3 650,56 грн., - без змін.

Повний текст постанови складено та підписано 11.09.2013р.

Головуючий суддя В.В. Лашин

Суддя Г.А. Єрмілов

Суддя О.Л. Воронюк

Дата ухвалення рішення10.09.2013
Оприлюднено17.09.2013
Номер документу33494201
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/3556/2012

Постанова від 10.09.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні