Постанова
від 13.09.2013 по справі 805/12492/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2013 року Справа № 805/12492/13-а

приміщення суду за адресою: м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецькій окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чучко В.М., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Донецька Головного управління Міндоходів у Донецькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «СТРОІТЕЛЬ» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Донецька Головного управління Міндоходів у Донецькій області (далі - ДПІ у Ленінському районі м. Донецька, позивач) звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «СТРОІТЕЛЬ» (далі - ТОВ «Будівельна компанія «СТРОІТЕЛЬ», відповідач), обґрунтовуючи свої вимоги неподанням відповідачем до органів державної податкової служби податкової звітності більше року.

У відповідності до ч. 4 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Будівельна компанія «СТРОІТЕЛЬ» зареєстроване виконавчим комітетом Донецької міської ради 23.03.2005 року за № 1 266 102 0000 005922, ідентифікаційний код - 33454486, місцезнаходження: 83062, м. Донецьк, вул. Батумська, буд. 25, кв. 2. Перебуває на податковому обліку в ДПІ у Ленінському районі м. Донецька з 30.03.2005 року за № 4636 (а.с. 6, 8).

Відповідно Довідки від 26.04.2013 року № 394/15-1/33454486, наданою позивачем до матеріалів справи, остання звітність надана позивачем до податкового органу: з податку на додану вартість - за листопад 2010 року від 20.12.2010 року, з податку на прибуток - за 1 квартал 2011 року від 10.05.2011 року. Станом на 2604.2013 року звітності від платника не надходило.

Заборгованість по платежах у державний та місцевий бюджети у відповідача відсутня (а.с. 7).

Згідно з ч. 8 ст. 19 Господарського Кодексу України, усі суб'єкти господарювання зобов'язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом.

Приписами статті 16 Податкового кодексу України (ПКУ) встановлені обов'язки платника податків, зокрема: подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Платник податків зобов'язаний за кожний звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

Згідно з ст. 47 Податкового кодексу України юридичні особи - платники податків, а також їх посадові особи, несуть відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах.

На підставі пп. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання;

Статтею 59 Господарського кодексу України передбачено, що припинення юридичної особи здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду.

Дана норма кореспондується з нормою абз. 5 п. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», в якому встановлено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Беручи до уваги до уваги те, що відповідачем більш ніж протягом року (з 10.05.2011 року) не надавалася податкова звітність до податкового органу, що підтверджується матеріалами справи, доказів надання вказаної звітності станом на день розгляду цього спору відповідачем не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158 - 162, 183-2 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Донецька Головного управління Міндоходів у Донецькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «СТРОІТЕЛЬ» про припинення юридичної особи - задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «СТРОІТЕЛЬ» (ідентифікаційний код - 33454486, місцезнаходження: 83062, м. Донецьк, вул. Батумська, буд. 25, кв. 2).

Постанову виготовлено у нарадчій кімнаті 13 вересня 2013 року.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи. Ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання копії постанови, з подачею копій апеляційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя Чучко В.М.

Дата ухвалення рішення13.09.2013
Оприлюднено18.09.2013
Номер документу33510549
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/12492/13-а

Постанова від 13.09.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Ухвала від 29.08.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні