Постанова
від 13.09.2013 по справі 819/2085/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/2085/13-a

13 вересня 2013 року м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Чепенюк О.В.,

при секретарі судового засідання Мельник А.В.,

за участю представника позивача Рожанської І.Я.,

представника відповідача Брик О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» до відділу державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції про зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» (далі - КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128», позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до відділу державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції (далі - відділ державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського МУЮ, відповідач) про зобов'язання скасувати реєстраційну дію від 19 вересня 2011 року щодо припинення КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» на підставі рішення Тернопільської обласної ради № 792 від 19 листопада 2009 року «Питання аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 19 листопада 2009 року Тернопільською обласною радою прийнято рішення № 792 «Питання аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області» про реорганізацію аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області (в тому числі КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128») шляхом злиття, утворивши на їх майні та коштах комунальне підприємство Тернопільської обласної ради «Тернопільфарм».

На виконання зазначеного рішення позивач 19 вересня 2011 року звернувся до державного реєстратора виконавчого комітету Тернопільської міської ради для проведення реєстраційної дії щодо внесення запису в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128». Державним реєстратором 19 вересня 2011 року проведено вказану реєстраційну дію.

В подальшому рішення Тернопільської обласної ради від 19 листопада 2009 року № 792 «Питання аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області» було частково скасовано. Так, 03 червня 2013 року господарським судом міста Києва прийнято рішення у справі № 910/5712/13 за позовом комунальної організації «Тернопільська обласна аптека № 134» до Тернопільської обласної ради про скасування рішення Тернопільської обласної ради від 19 листопада 2009 року № 792, яким визнано недійсними пункти 1, 2, 3, 5, 6, 7 оскаржуваного рішення як такі, що суперечать законодавству.

На підставі даного рішення господарського суду міста Києва КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» звернулося до відповідача про внесення змін до відомостей про юридичну особу, а саме: просило провести реєстраційну дію щодо відміни (скасування) припинення юридичної особи, у чому позивачу було відмовлено.

Позивач просить зобов'язати відділ державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського МУЮ скасувати реєстраційну дію від 19 вересня 2011 року щодо припинення комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» на підставі рішення Тернопільської обласної ради № 792 від 19 листопада 2009 року «Питання аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області».

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала з підстав, зазначених у позовній заяві, просить позов задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечила проти задоволення позову з мотивів, викладених у письмових запереченнях від 10 вересня 2013 року, пояснивши, що рішенням господарського суду міста Києва від 03 червня 2013 року не зобов'язано державного реєстратора вчиняти дії щодо скасування державної реєстрації припинення юридичної особи. Крім того, відділ державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського МУЮ звернувся до господарського суду міста Києва із заявою про роз'яснення рішення суду від 03 червня 2013 року у справі № 910/5712/13, зокрема, просив роз'яснити чи повинен державний реєстратор внести запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи. Ухвалою господарського суду міста Києва від 14 серпня 2013 року в цій частині заяву про роз'яснення рішення суду залишено без задоволення у зв'язку з тим, що така вимога не була предметом судового розгляду та виходить за межі заявлених позовних вимог.

Відтак, представник відповідача з посиланням на статтю 41 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» вважає відмову у вчиненні реєстраційної дії про скасування державної реєстрації припинення юридичної особи законною та обґрунтованою, просить у задоволенні позовних вимог відмовити.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» 21 січня 1994 року зареєстроване як юридична особа, 12.02.2008 року відомості про юридичну особу включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб від 13 вересня 2013 року (а. с. 44-46). Засновником підприємства є Тернопільська обласна рада.

19 листопада 2009 року Тернопільською обласною радою було прийнято рішення № 792 «Питання аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області» про реорганізацію аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області (в тому числі КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128») шляхом злиття, утворивши на їх майні та коштах комунальне підприємство Тернопільської обласної ради «Тернопільфарм» (а. с. 7-8).

На виконання зазначеного рішення КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» 19 вересня 2011 року звернулося до державного реєстратора виконавчого комітету Тернопільської міської ради для проведення реєстраційної дії щодо внесення запису в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128». Державним реєстратором 19 вересня 2011 року проведено вказану реєстраційну дію за № 16461270003004362.

В подальшому рішення Тернопільської обласної ради від 19 листопада 2009 року № 792 «Питання аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області» було частково скасовано згідно з рішенням господарського суду міста Києва від 03 червня 2013 року у справі № 910/5712/13 за позовом комунальної організації «Тернопільська обласна аптека № 134» до Тернопільської обласної ради про скасування рішення Тернопільської обласної ради від 19 листопада 2009 року № 792, яким визнано недійсними пункти 1, 2, 3, 5, 6, 7 даного рішення як такі, що суперечать законодавству (а. с. 9-18). Рішення суду набрало законної сили 21 червня 2013 року (а. с. 31-32).

26 липня 2013 року відділ державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського МУЮ звернувся до господарського суду міста Києва із заявою про роз'яснення рішення суду від 03 червня 2013 року у справі № 910/5712/13 та просив, зокрема, роз'яснити чи повинен державний реєстратор на підставі даного рішення суду внести запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи. 14 серпня 2013 року господарським судом міста Києва винесено ухвалу, якою заяву відділу державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського МУЮ про роз'яснення рішення суду № 910/5712/13 від 03 червня 2013 року в цій частині залишено без задоволення у зв'язку з тим, що така вимога не була предметом судового розгляду та виходить за межі заявлених позовних вимог (а. с. 31-32).

23 серпня 2013 року КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» звернулося до відповідача про внесення змін до відомостей про юридичну особу, а саме: просило провести реєстраційну дію щодо відміни (скасування) припинення юридичної особи, оскільки рішення засновника про припинення юридичної особи скасоване у судовому порядку (а. с. 19). Листом від 30.08.2013 року № 10/170 начальник реєстраційної служби МУЮ відмовив позивачу у зв'язку з відсутністю правових підстав для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про відміну припинення юридичної особи (а. с. 22).

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців регулює Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року № 755-IV, з змінами і доповненнями (далі - Закон № 755-IV).

Відповідно до частини першої статті 4 Закону № 755-IV державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Частиною першою статті 16 цього ж Закону визначено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Згідно зі статтею 33 Закону № 755-IV юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, без розгляду повинен у день надходження цих документів, внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування про внесення такого запису (частина перша статті 35 Закону № 755-IV).

Як встановлено судом державним реєстратором виконавчого комітету Тернопільської міської ради 19 вересня 2011 року внесено в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис № 16461270003004362 про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128». Підприємство знаходиться в стані припинення, кінцевий запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відсутній.

Разом з тим, з матеріалів справи вбачається, що рішення засновника про припинення юридичної особи КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» було скасоване у судовому порядку, а тому це тягне за собою необхідність скасування реєстраційних дій, які були вчинені на підставі такого рішення.

За таких обставин, враховуючи те, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено тільки запис про рішення засновників про припинення, при цьому державну реєстрацію припинення юридичної особи не проведено, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та правомірними, а позов таким, що підлягає задоволенню шляхом прийняття постанови про зобов'язання відділ державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського МУЮ скасувати реєстраційну дію щодо внесення запису в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 19 вересня 2011 року № 16461270003004362 про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи КП Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128».

Відповідно до частини першої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) на користь позивача слід присудити судовий збір, сплачений згідно з квитанцією № 4895119 від 28 серпня 2013 року, у розмірі 34 грн. 41 коп.

Керуючись статтями 11, 86, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Зобов'язати відділ державних реєстраторів юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції скасувати реєстраційну дію щодо внесення запису в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців від 19 вересня 2011 року № 16461270003004362 про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128».

Стягнути з Державного бюджету України на користь комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна міжлікарняна аптека № 128» (місто Тернопіль, вулиця Клінічна, будинок 1, ідентифікаційний код 21133509) судовий збір у розмірі 34 (тридцять чотири) гривні 41 (сорок одна) копійка.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України (оголошення вступної та резолютивної частини постанови), а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

В повному обсязі постанова складена 18 вересня 2013 року.

Головуючий суддя Чепенюк О.В.

копія вірна

Суддя Чепенюк О.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.09.2013
Оприлюднено18.09.2013
Номер документу33521936
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2085/13-а

Постанова від 13.09.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк О.В.

Ухвала від 03.09.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні