Рішення
від 05.09.2013 по справі 382/1788/13-ц
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

справа № 382/1788/13-ц

2/382/712/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2013 року Яготинський районний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Бурзель Ю.В.

при секретарі - Луковій Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Яготині Київської області позовну заяву ОСОБА_1 до Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права на завершення приватизації земельної ділянки,

в с т а н о в и в:

У серпні 2013 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про встановлення факту спільного проживання та визнання права на спадкове майно.

Зазначав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла його бабуся - ОСОБА_2 Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить майновий пай колективного сільськогосподарського підприємства "ім. Бондаренка" в с. Богданівка Яготинського району Київської області.

Він як її онук є єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_2

Посилаючись на те, що на час відкриття спадщини він постійно проживав разом із спадкодавцем, однак отримати свідоцтво про право на спадщину за законом він не може, так як на час смерті ОСОБА_2 правовстановлюючого документу на земельну ділянку не отримала, просив встановити факт спільного проживання його та його бабусі ОСОБА_2 на час її смерті, визнати за ним право на земельну ділянку з кадастровим номером 3225580900:01:003:0157, загальною площею 3, 4740 га, що розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

У подальшому уточнив заявлені позовні вимоги і, посилаючись на те, що у його свідоцтві про народження по батькові його батька вказано як ОСОБА_3, а в свідоцтві про народження його батька - ОСОБА_3 просив, крім іншого, також установити факт родинних відносин між ним та ОСОБА_2, а також визнати за ним право на завершення приватизації земельної ділянки з кадастровим номером 3225580900:01:003:0157, загальною площею 3, 4740 га, що розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, та право на отримання свідоцтва про право власності на земельну ділянку за кадастровим номером 3225580900:01:003:0157, загальною площею 3, 4740 га, що розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, на його, ОСОБА_1, ім'я.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином. Однак від представника відповідача до суду надійшла заява про визнання позову, та заява про розгляд справи у відсутність представника відповідача.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши надані докази, дійшов наступних висновків.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить майновий пай колективного сільськогосподарського підприємства "ім. Бондаренка" в с. Богданівка Яготинського району Київської області, що підтверджується свідоцтвом про право власності на майновий пай серія КИ - ХХV № 2 41244.

Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 є її внук - ОСОБА_1, що підтверджується копіями: пенсійного посвідчення НОМЕР_1, виданого на ім'я ОСОБА_3, 1939 року народження, військового квитка, серії НОМЕР_2, виданого на ім'я ОСОБА_3, 1939 року народження, свідоцтва про народження ОСОБА_3, серії НОМЕР_3 виданого 19 грудня 1939 року Дарницьким РАЦС, свідоцтва про народження ОСОБА_1, серії НОМЕР_4 виданого 22 вересня 1966 року виконавчим комітетом Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

На час відкриття спадщини спадкоємець ОСОБА_1 постійно проживав разом із спадкодавцем у АДРЕСА_1 що підтверджується довідкою Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області від 14 серпня 2013 року, а отже спадкоємець ОСОБА_1 прийняв спадщину, так як фактично вступив у володіння та управління спадковим майном.

Як роз'яснено в п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування"відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Згідно до ч. 1 ст. 524 ЦК УРСР спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відновідно до ст. 529 ЦК УРСР онуки і правнуки спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем; вони успадковують порівну в тій частці, яка належала б при спадкоємстві за законом їх померлому родителю.

Відповідно до ст. 549 ЦК УРСР спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

За змістом ст. ст. 1, 7, 9 Закону України від 14 лютого 1992 року «Про колективне сільськогосподарське підприємство» колективне сільськогосподарське підприємство є добровільним об'єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування.

Майно у підприємстві належить на праві спільної часткової власності його членам.

Суб'єктом права власності у підприємстві є підприємство як юридична особа, а його члени - в частині майна, яку вони одержують при виході з підприємства.

Право членів підприємства на пайовий фонд майна залежить від їх трудового внеску.

Пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві. Пай може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.

Крім того згідно із ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Ураховуючи, що по справі зібрано достатньо доказів, визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе задовольнити заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги.

Керуючись ст. ст. 524, 529, 549 ЦК Ураїнської РСР, ст. ст. 60, 174, 212-215, 256 ЦПК України,

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 і ОСОБА_2, а саме, що ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на час смерті останньої.

Визнати за ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки за кадастровим номером 3225580900:01:003:0157, загальною площею 3, 4740 га, що розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, та право отримати свідоцтво про право власності на його ім'я на земельну ділянку за кадастровим номером 3225580900:01:003:0157, загальною площею 3, 4740 га, що розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Київської області через Яготинський районний суд Київської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

СуддяЮ.В. Бурзель

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.09.2013
Оприлюднено24.09.2013
Номер документу33550915
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1788/13-ц

Рішення від 05.09.2013

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Бурзель Ю. В.

Рішення від 05.09.2013

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Бурзель Ю. В.

Ухвала від 21.08.2013

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Бурзель Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні