Рішення
від 29.05.2013 по справі 355/835/13-ц
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/835/13-ц

Провадження № 2/355/394/13

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2013 року Баришівський районний суд Київської області в складі

головуючого судді Лисюк О.Д.

при секретарі Ющенко Л.А.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за позовом ОСОБА_1 до Коржівської сільської ради Баришівського району Київської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в :

позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом стверджуючи, що на протязі тривалого часу перебувала в дружніх, доброзичливих стосунках зі своєю одинокою сусідкою, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1.

З огляду на похилий вік та на стан здоров'я ОСОБА_2, починаючи з 1999 року до моменту її смерті у 2007 році, позивачка проживала разом з нею однією сім'єю в квартирі АДРЕСА_1, вели спільне домашнє господарство.

ІНФОРМАЦІЯ_4 року у віці 65 років ОСОБА_2 померла. Позивачка понесла всі витрати з її поховання, тому вважала, що прийняла спадщину після її смерті.

Нещодавно, здійснюючи прибирання серед речей домашнього вжитку померлої, ОСОБА_1 випадково знайшла вкладений в книгу Державний акт (серії ЯГ № 240137 від 24.05.2006 року) на право на земельну ділянку (пай), площею 2,2800 га, розташовану на території Коржівської сільської ради Баришівського району Київської області.

При зверненні до нотаріальної контори, їй було відмовлено в оформленні спадкових справ у зв'язку з необхідністю встановлення в судовому порядку факту спільного проживання з ОСОБА_2 не менше як 5 років до часу відкриття спадщини та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Просить суд постановити рішення, яким визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Представник позивача ОСОБА_3, в судове засідання не з'явився. Про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. До суду він надав заяву, в якій просить розгляд справи провести за його відсутності в зв'язку із зайнятістю в іншому суді. Позовні вимоги своєї довірительки ОСОБА_1 підтримує в повному обсязі.

Представник Коржівської сільської ради Баришівського району Київської області в судове засідання не з'явився, надавши письмову заяву, в якій проти позовних вимог не заперечують та просять розгляд справи проводити у відсутність представника сільської ради.

Дослідивши надані письмові матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року, у віці 65 років, померла - ОСОБА_2, про що у книзі реєстрації смертей Відділу реєстрації актів цивільного стану Березанського міського управління юстиції у Київській області внесено відповідний запис за №247.

З нею разом однією сім'єю тривалий час проживала позивачка по справі ОСОБА_1. Оскільки ОСОБА_2. була одинокою жінкою, ОСОБА_1 перебуваючи з нею в доброзичливих дружніх стосунках доглянула її до смерті, здійснила поховання, тому вважала, що вона є єдиною спадкоємицею після її смерті.

В день смерті померлої відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки, площа якої становить 2,2800 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Коржівської сільської ради Баришівського району Київської області.

Належність спадкодавцю зазначеної земельної ділянки підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №240137 від 24.052006 року, виданого головою Баришівської райдержадміністрації, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю та на право постійного користування під №010632100092, кадастровий номер 3220282800:07:033:0691, який позивачка нещодавно, здійснюючи прибирання, серед речей домашнього вжитку померлої ОСОБА_2 випадково виявила. При житті ОСОБА_2 про існування Державного акту на право власності на земельну ділянку ніколи не згадувала.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно з рішенням Береанського міського суду Київської області від 27.032013 року встановлено юридичний факт спільного проживання ОСОБА_1 з померлою ОСОБА_2 однією сім'єю не менше п'яти років до часу відкриття спадщини.

Згідно з ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин суд може визначити йому додатковий строк достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Після звернення позивачки до нотаріальної контори з приводу оформлення спадщини, нотаріусом було відмовлено, в зв'язку із пропуском шестимісячного строку подачі заяви для прийняття спадщини. З огляду на дану обставину, протягом передбаченого законодавством строку, ОСОБА_1 не звергалася до нотаріальної контори з приводу для прийняття спадщини на землю, оскільки не знала про існування зазначеного вище Державного акту на право власності на земельну ділянку.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 року вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Виходячи із вищевказаного, необхідно вважати, що ОСОБА_1 пропустила строк для подання заяви до державного нотаріуса про прийняття спадщини із поважних причин.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за законом.

Встановлене судом підтверджується письмовими матеріалами справи, а саме:

1. копією паспорта ОСОБА_1 серії НОМЕР_1;

2. копією свідоцтва про смерть ОСОБА_2 серії НОМЕР_2;

3. копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №240137 від 24.05.2006 року;

4. копією акту про обстеження житлово-побутових умов будинку АДРЕСА_2 від 07 грудня 2012 року;

5. копією рішення Березанського міського суду Київської області від 27.03.2013 року;

6. іншими матеріалами справи.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. 10,60 ЦПК України, ст. 1264, 1272 ЦК України, суд -

В и р і ш и в :

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, проживаючої в ІНФОРМАЦІЯ_3, додатковий строк достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини на спадкове майно ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року, в межах трьох місяців з моменту вступу даного рішення в законну силу.

На дане рішення апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Баришівського районного суду О. Д. Лисюк

СудБаришівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.05.2013
Оприлюднено25.09.2013
Номер документу33557134
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —355/835/13-ц

Рішення від 29.05.2013

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Ухвала від 15.05.2013

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні