Ухвала
від 11.09.2013 по справі 404/228/2013-ц,2/404/703/2013
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Кіровоградської області

№ провадження 22-ц/781/2567/13 Головуючий у суді І-ї інстанції Панфілова А.В.

Доповідач Фомічов С. Є.

УХВАЛА

Іменем України

11.09.2013 року колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Кіровоградської області у складі:

головуючого судді - Фомічова С.Є.

суддів - Бубличенко В.П.

Сукач Т.О.

при секретарі - Кечкіні А.С.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 в т.ч. діючого і як голова правління обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Фіаніт», обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив Фіаніт» про визнання недійсними зборів і рішення, скасування протоколу загальних зборів та виключення з реєстраційної справи, за апеляційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 02 липня 2013 року і

В С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_3 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_4 в т.ч. діючого і як голова правління обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив Фіаніт», обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив Фіаніт» про визнання недійсними зборів та рішення зборів обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Фіаніт» від 01 листопада 2010 року, 28 липня 2011 року, та від 20 листопада 2011 року, скасування протоколу № 1 загальних зборів обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Фіаніт» від 01 листопада 2010 року, 28 липня 2011 року та протокол №1\11 загальних зборів від 20 листопада 2011 року та виключити з реєстраційної справи ЖБК «Фіаніт» протоколи № 1 загальних зборів ЖБК «Фіаніт» від 01 листопада 2010 року, 28 липня 2011 року, та від 20 листопада 2011 року. Прийняти рішення, яким відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи ЖБК «Фіаніт» код ЄДРПОУ 35193022.

В обґрунтування своїх вимог зазначала, що вона працювала головою правління обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Фіаніт». Члени кооперативу, власники квартир даного будинку отримували фактичні послуги по утриманню будинку за місцем проживання (вивезення твердих побутових відходів, обслуговування внутрішньодомових систем тепло-водопостачання та водовідведення, дератизація підвалів, обслуговування вентиляційних каналів та інші.), за які зобов'язані своєчасно та в повному обсязі вносити платежі в покриття витрат кооперативу, пов'язаних з експлуатацією жилого будинку та утриманням прибудинкової території.

На даний час в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців кооператив за наданими ОСОБА_4 протоколами від 01 листопада 2010 року, 28 липня 2011 року, та від 20 листопада 2011 року, знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, керівником ЖБК «Фіаніт» значиться ОСОБА_4 (мешканець АДРЕСА_1), якого визначено головою ліквідаційної комісії ЖБК «Фіаніт». Вона не погоджується з цим, оскільки рішення про ліквідацію ЖБК «Фіаніт», про списання боргів перед кооперативом, про відкликання голови правління ОСОБА_3 та членів правління та покладення повноважень голови правління на ОСОБА_4, який не є членом ЖБК «Фіаніт», були прийняті з порушенням статуту ЖБК «Фіаніт» та законодавства.

Рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 02 липня 2013 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 було відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_3 ставиться питання про скасування рішення суду першої інстанції так як на її думку, воно не відповідає дійсним обставинам справи та нормам матеріального та процесуального права. Просила суд апеляційної інстанції скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким задовольнити її позовні вимоги в повному обсязі.

Заслухавши доповідача, пояснення ОСОБА_3, яка підтримала доводи апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційних скарг та в межах позовних вимог, заявлених в суді першої інстанції, відповідно до ст. 303 ЦПК України, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, яким суд виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Колегія суддів вважає, що ухвалене у справі судове рішення відповідає цим нормам та дійсним обставинам справи.

З матеріалів справи вбачається, що мешканці будинку АДРЕСА_1, будучи членами ЖБК «Фіаніт», не отримуючи послуги і будучи невдоволеними роботою ЖБК створили ОСББ. На даний час на підставі рішення господарського суду ЖБК «Фіаніт» 04 липня 2011 року передав будинок АДРЕСА_1 на баланс новоствореного ОСББ «Конєва 15».

Даний факт свідчить про те, що мешканці будинку, будучи членами ЖБК, вирішили створити і створили ОСББ та стали його членами. Зазначений факт підтверджується позивачем.

Відповідно до змісту протоколів оскаржуваних загальних зборів ЖБК «Фіаніт» в них приймали участь більш ніж 50 % членів ЖБК «Фіаніт»:

- у загальних зборах 01 листопада 2010 року приймало участь 82 особи, що складає 69,16 % від загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт»;

- у загальних зборах 28 липня 2011 року приймало участь 73 особи, що складає 60,16 % від загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт»;

- у загальних зборах 20 листопада 2011 року приймало участь 80 осіб, що складає 66,66 % від загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт».

За таких обставин загальні збори членів ЖБК «Фіаніт» були правомочні приймати рішення з порядку денного. При цьому рішення, щодо реорганізації та ліквідації приймались кількістю голосів членів, що складає більше ніж 75 % присутніх на зборах, як того вимагає ст. 15 Закону України «Про кооперацію». Позивач була повідомлена про проведення загальних зборів членів ЖБК «Фіаніт», перебувала на них, а отже її право на участь у вказаних зборах не було порушено.

Частиною 1 ст. 3 ЦПК України визначено, що кожна особа в порядку встановленому цим кодексом може звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За положеннями ст.ст. 10, 11, 60 ЦПК України, які встановлюють принципи змагальності та диспозитивності цивільного процесу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог або заперечень шляхом надання належних і допустимих доказів; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Заява позивача не містить посилання на будь-які докази, обставини, які б підтверджували незаконність проведення загальних зборів членів ЖБК «Фіаніт» або незаконність прийнятих ними рішень.

Вимоги позивача ґрунтуються виключно на її припущеннях та особистому невдоволені прийнятими загальними зборами членів ЖБК «Фіаніт» рішеннями, що саме по собі не може бути підставою для скасування рішень відповідних зборів.

Наведене вказує на те, що висновки суду відповідають обставинам справи, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування рішення суду першої інстанції, колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст.ст. 209, 303, 307, 308, 313-315 ЦПК України, колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Кіровоградської області

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 відхилити.

Рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 02 липня 2013 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає чинності з моменту її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення11.09.2013
Оприлюднено20.09.2013

Судовий реєстр по справі —404/228/2013-ц,2/404/703/2013

Ухвала від 22.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Фомічов С. Є.

Ухвала від 11.09.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Фомічов С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні