Постанова
від 18.09.2013 по справі 807/2811/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2013 рокум. Ужгород№ 807/2811/13-а

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Луцович М.М.

при секретарі судового засідання Симканич Ю.В.

за участю сторін:

сторони в судове засідання не з'явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Боржава» про стягнення заборгованості в сумі 904,14 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Боржава» про стягнення заборгованості в сумі 904,14 грн.

Свої вимоги позивач мотивує наступним.Ттовариство з обмеженою відповідальністю «Боржава» зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Іршавському районі, як платник страхових внесків, відповідно до статті 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» № 400/97 від 26 червня 1997 року, а з 01 січня 2004 року також як платник страхових внесків відповідно до статті 15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року № 1058 разом з тим, відповідачем допущено виникнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсії в сумі 904,14 грн. перед позивачем, яка станом на день розгляду справи є непогашеною.

Позивач, а саме Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області в судове засідання не з'явився, проте надав суду заяву, якою просив розгляд даної справи провести без участі позивача за наявними у справі матеріалами.

Відповідач в судове засідання не з'явився повторно, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с. 37,40).

Сторони в судове засідання не з'явилися, хоча про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, а відтак у відповідності до ч. 1 ст. 41 КАС України фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

З'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

В судовому засіданні встановлено, що ТОВ «Боржава» є юридичною особою, що підтверджується довідкою про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с.14).

Судом встановлено, що громадянин ОСОБА_1 працював в ТОВ «Боржава» у важких та шкідливих умовах праці, на атестованих робочих місцях, що стверджується довідкою про підтвердження наявного трудового стажу (а.с.27), копією трудової книжки (а.с.24-26), протоколом про призначення пенсії (а.с.22), розрахунком стажу (а.с.23). Вказані обставини дали йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п.п. "в" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Як вбачається з матеріалів справи, управлінням Пенсійного фонду України в Іршавському районі призначено пенсію за віком на пільгових умовах громадянину ОСОБА_1., що підтверджується протоколом призначення пенсії №2147 від 18.12.2009р. р. (а.с.22) та довідкою про нараховану та виплачену суму пенсії (а.с.21).

За період з березня 2013 року по травень 2013 року, згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій ТОВ «Боржава» підлягало відшкодуванню 904,14 грн. (а.с.а.с. 18-20) вказані розрахунки були надіслані відповідачеві рекомендованим листом з повідомленням про вручення (а.с.а.с.43-47).

Згідно з абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» (№ 400/97) для платників збору, визначених пунктом 1 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пункту «в» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за ставкою 100% від об'єкта оподаткування.

Частиною 2 Прикінцевих Положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року встановлено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», який діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до п. "в" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах :сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі. Норми обслуговування для цих цілей встановлюються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 13 частини 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення», на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджені Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 6 пункту 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, що затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Відповідно до наказу Державного комітету зв'язку та інформатизації України, від 22.07.2004, № 166 «Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги» тарифи на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, застосовуються підприємствами (операторами) зв'язку, що надають ці послуги, у відсотках від суми отриманої пенсії: у місті - 0,79%, у селі та смт. - 1,56%.

Станом на час розгляду справи заборгованість відповідачем не погашена і становить 904,,14 грн.

За наведених вище обставин суд приходить до висновку, що права та інтереси позивача порушені та потребують судового захисту, а відтак позовні вимоги слід задовольнити повністю

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями 11, 70, 71, 72, 86, 160-163 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області - задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Боржава» (90140, Закарпатська область, Іршавський район, с. Гребля, 342, код 04864393) на користь управління пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області заборгованість в сумі 904,14 грн. (дев'ятсот чотири грн. 14коп.) грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя М.М. Луцович

Дата ухвалення рішення18.09.2013
Оприлюднено23.09.2013
Номер документу33581071
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2811/13-а

Ухвала від 15.08.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Постанова від 18.09.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Постанова від 18.09.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 15.08.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні