Постанова
від 20.11.2006 по справі 31/327-06-9561а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/327-06-9561А

                   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"20" листопада 2006 р. Справа  № 31/327-06-9561А

За позовом Управління ПФУ у Великомихайлівському районі Одеської області

до відповідача ТОВ „Дружба народів”   

про стягнення 5 473 грн. 45 коп.    

                                         Суддя  Господарського суду

Одеської області Лєсогоров В.М.

Секретар судового засідання

Возна І.М.

Представники:

В засіданні приймали участь:

від позивача: Бутіна К.І. –по довіреності

від відповідача: Лозицький О.В. –по довіреності

СУТЬ СПОРУ: позивач вимагає стягнення з відповідача 5 473 грн. 45 коп. фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

          З відзиву на позов (а.с. 16) убачається, що відповідач позов не визнає з підстав викладених у відзиві.

          Представник позивача в судовому засіданні позов підтримала.

          Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав.

Матеріалами справи встановлено:

          Позивач вимагає стягнення з відповідача фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (надалі пільгові пенсії) призначених та сплачених відповідно до п. „б” –„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” з 01.01.2005 року по 31.12.2005 року в сумі 5 473 грн. 45 коп.

                   Сума яка вимагається до стягнення знайшла своє документальне підтвердженя під час розгляду справи. Зокрема, в якості доказів наявності у відповідача указаної заборгованості по пільговим пенсіям позивач надав господарському суду розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (а.с. 6).

          Відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення” –п. „б” –„з” ст. 13 - На пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими  умовами  праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами  атестації  робочих місць а також в інших передбачених цією статтею випадках. Ст. 8 - Виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного  фонду України. Пенсійний фонд України є самостійною фінансово-банківською системою, не входить до складу державного бюджету України, формується за рахунок коштів, що відраховуються підприємствами і організаціями (в тому числі й тими, що використовують працю громадян за угодами цивільно-правового характеру) на заходи соціального страхування за тарифами, диференційованими залежно від небезпечності, шкідливості, тяжкості робіт та стану інших умов праці, страхових внесків громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, обов'язкових страхових внесків громадян, а також коштів державного бюджету  України. Фінансування витрат на виплату пенсій провадиться по всій території України щомісячно незалежно від надходжень коштів та соціально-економічного стану конкретних  регіонів за рахунок перерозподілу коштів Пенсійного фонду України в межах країни. Ст. 10 - Пенсійне забезпечення відповідно до цього Закону здійснюється органами Пенсійного фонду України.

          Відповідно до Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” –ст. 71 - Бюджет Пенсійного фонду - план утворення і використання цільового страхового  фонду, що формується за рахунок страхових внесків до солідарної системи та надходжень з  інших джерел, визначених цим Законом. Ст. 72 - Джерелами формування коштів Пенсійного фонду є: 1) страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, крім   частини внесків, що спрямовується до Накопичувального фонду; 2) інвестиційний дохід, який  отримується від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного  фонду в майбутніх періодах; 3) кошти державного бюджету та цільових фондів, що перераховуються до Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим Законом; 4) суми від  фінансових санкцій, застосованих відповідно до цього Закону та інших законів до юридичних  та фізичних осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за ці порушення;     5) благодійні внески юридичних та фізичних осіб; 6) добровільні внески; 7) інші надходження відповідно до законодавства. Розділ XV ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ –п. 2 - зберігається  порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій (йдеться про пільгові пенсії), що діяв до набрання чинності цим Законом. Виплата пенсій особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин,  на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом  Міністрів України, та особам, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в"-"е" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", здійснюється до 1 січня 2005 року за  рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рахунок коштів Державного  бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

Відповідно до Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” –ст. 2 –Для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього   Закону, об'єктом  оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Ст. 4 - На обов'язкове державне пенсійне страхування встановлюються ставки збору в таких розмірах: 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону. Ст. 3 - Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України.

Відповідно до Інструкції „Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України” затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 –п. 6.1 - Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - також 100 відсотків фактичних витрат на  виплату і доставку пенсій,  призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. 6.4 - Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих  положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (згідно з додатками 6 та 7), які  надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. 6.8 -Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного  фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку  пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до оглядового лист Вищого господарського суду України  від  05.05.2005 року № 01-8/775 „Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України) –органи Пенсійного фонду мають право звертатися до господарського суду з позовами про стягнення заборгованості по платежам до цього фонду.

Викладені законодавчі акти свідчать про наступне.

Бюджет ПФУ формується за рахунок указаних вище джерел, в тому числі за рахунок коштів які надходять з Державного бюджету України. Територіальні органи ПФУ за рахунок коштів бюджету ПФУ здійснюють виплату пенсій в тому числі пільгових. Юридичні особи зобов'язані сплачувати до ПФУ збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття фактичних витрат на виплату і доставку указаних пільгових пенсій.

Указані та інші законодавчі акти не передбачають правил про те, що відшкодування указаних пільгових пенсій залежить від того з яких джерел надходять до ПФУ грошові кошти на їх виплату.

Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій наданий позивачем є документом на підставі якого виникає зобов'язання по відшкодуванню пільгових пенсій. Відповідно згаданий розрахунок є належним та допустимим доказом щодо виникнення у відповідача зобов'язання по відшкодуванню пільгових пенсій.

Господарський суд роз'яснює відповідачу наступне.

Положення п. 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” щодо виплати пільгових пенсій з 1 січня 2005 року за рахунок коштів Державного бюджету України передбачає лише те, що Державний бюджет України є джерелом надходження коштів до бюджету ПФУ для виплати відповідних пільгових пенсій. Це положення не звільняє від обов'язку сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття фактичних витрат на виплату і доставку указаних пільгових пенсій.

Прикінцеві положення Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” не передбачають будь –яких правил щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття фактичних витрат на виплату і доставку указаних пільгових пенсій.

Слід роз'яснити відповідачу, що він не зобов'язаний сплачувати указаний збір якщо пільгові пенсії будуть виплачуватися не органами ПФУ а іншими організаціями. З цього приводу відповідач не надав доказів того, що заявлені до стягнення пільгові пенсії виплачені не органом ПФУ а іншою організацією.

          На підставі викладеного позов підлягає задоволенню.

Судові витрати у справі відсутні.

          Керуючись ст.ст. 94, 158 –163 КАС України, суд,

                  

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ТОВ „Дружба народів” код 03769008 (Одеська область, В. Михайлівський район, с. Петрівське) на користь Управління ПФУ у Великомихайлівському районі Одеської області код 24531535 (Одеська область, смт. В. Михайлівка, вул. Ватутіна, 43) - 5 473 грн. 45 коп.     

Датою складання постанови відповідно ст. 163 КАС України визначити 24.11.2006 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАС України.

Суддя                                                                         Лєсогоров В.М.

Дата ухвалення рішення20.11.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу335861
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/327-06-9561а

Постанова від 20.11.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лєсогоров В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні