Ухвала
від 04.07.2013 по справі 9101/173280/2012
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" липня 2013 р. справа № 2а/0470/9705/12

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Бишевської Н.А.

суддів: Добродняк І.Ю Семененка Я.В.

за участю секретаря судового засідання: Новоженіна І.Є.,

без представників сторін;

розглянувши у відкритому судовому засіданні

апеляційну скаргу Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби

на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 серпня 2012 р. у справі № 2а/0470/9705/12

за позовом Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Магнус Парк"

про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2012 року Державна податкова інспекція в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби звернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Магнус Парк", в якому просила припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Магнус Парк". Позовні вимоги обґрунтовані відсутністю господарської діяльності відповідача, згідно з податковою декларацією з податку на прибуток за І півріччя 2012 року,в якій зазначені нульові показники, а також, тим що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженням.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 серпня 2012 р. у справі № 2а/0470/9705/12 позов ДПІ в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська до Товариства з обмеженою відповідальністю "Магнус Парк" про припинення юридичної особи - залишено без задоволення.

Постанову суду мотивовано необґрунтованістю позовних вимог та відсутністю правових підстав для припинення юридичної особи. Суд обґрунтовує свій висновок тим, що ТОВ "Магнус Парк" подана до ДПІ в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби податкова звітність, та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відсутні відомості про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Не погодившись з постановою суду, ДПІ в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби подано апеляційну скаргу, згідно якої особа, яка подає апеляційну скаргу просить скасувати постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 серпня 2012 р. у справі № 2а/0470/9705/12, як таку що винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права. Вважає, що судом першої інстанції допущені порушення в частині з'ясування всіх обставин справи, а також дослідження та оцінки наявних доказів. Доводи апеляційної скарги повністю повторюють обґрунтування позову. Скаржник зазначає,що нульові показники в декларації з податку на прибуток, свідчать про відсутність господарської діяльності. Крім того, заявник апеляційної скарги наполягає на тому, що до ЄДР внесено відомості про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Сторони по справі про час і місце апеляційного розгляду справи повідомлені належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення.

До судового засідання не з'явились представники сторін. Жодних клопотань, повідомлень про причини неявки до суду не надходило, підстави відсутності представників сторін суду не повідомлені.

З урахуванням наявних в справі матеріалів, нез'явлення в судове засідання представників сторін не перешкоджає розгляду скарги.

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги, внаслідок наступного.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено матеріалами справи, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Магнус Парк» зареєстровано 28.04.2007 року виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради, товариству присвоєний ідентифікаційний код юридичної особи 35268333.

ТОВ «Магнус Парк» перебуває на обліку у ДПІ у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська як платник податків та інших обов'язкових платежів. За даними позивача заборгованість перед бюджетами у відповідача відсутня, про що свідчить довідка ДПІ у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська від 13.08.2012 року №17812/19-023, видана після внесення до Єдиного державного реєстру інформації щодо відсутності юридичної особи за місцезнаходженням (а.с.4).

Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходженням ТОВ «Магнус Парк» є м. Дніпропетровськ, вул. Військова, буд. 51.

На підставі отриманих відомостей з Єдиного державного реєстру про «внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу» стосовно ТОВ «Магнус Парк» та подання відповідачем декларації з податку на прибуток за 1 півріччя 2012 року з нульовими показниками, податкових орган звернувся до суду з вимогою припинити юридичну особу товариства.

Колегія суддів дослідивши обставини справи, погоджується з висновками суду першої інстанції, що відсутності підстав для задоволення позовних вимог, з наступних підстав.

Відповідно до ст.33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від юридична особа припиняється в результаті передання всього майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийняти у випадках передбачених законом.

Приписами ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» визначено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом;

провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом;

невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону;

неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням;

визнання судом юридичної особи - емітента такою, що відповідає ознакам фіктивності;

неподання акціонерним товариством протягом двох років поспіль Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації, передбаченої законом;

нескликання акціонерним товариством загальних зборів акціонерів протягом двох років поспіль;

неутворення органів акціонерного товариства протягом року з дня реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати приватного розміщення акцій серед засновників акціонерного товариства.

Аналізуючи дану норму, колегія суддів вважає, що законодавцем не визначено безумовної підстави, що тягне за собою обов'язкове припинення юридичної особи. Під час вирішення питання щодо припинення юридичної особи, суд має врахувати всі обставини справи, для прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Матеріали справи свідчать, що ТОВ «Магнус Парк» здійснює підприємницьку діяльність, за наслідками якої подає до податкового органу податкову звітність.

Колегія суддів вважає безпідставними доводи скаржника щодо подання відповідачем податкової звітності з нульовими показниками, в якості доказу відсутності здійснення господарської діяльності, через те, що законодавством не передбачено припинення юридичної особи з підстав подання податкової звітності з нульовими показниками.

Таким чином, колегія суддів доходить висновку, що наявність подання відповідачем звітності до податкового органу та відсутність заборгованості перед бюджетом і фактів порушення правил здійснення господарської діяльності свідчить про існування Товариства як суб'єкта господарювання. В той час як наявність в Єдиному державному реєстрі запису про внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу та подання декларації з податку на прибуток з нульовими показниками не є достатнім і беззаперечним доказом для винесення судового рішення про припинення юридичної особи.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції зроблений правильний висновок про недоведеність позивачем своїх вимог і відмову у задоволенні позову. Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду. Передбачених статтею 202 Кодексу адміністративного судочинства України підстав для скасування постанови суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення не вбачається. Колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції без змін.

Керуючись ст.ст. 196, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 серпня 2012 р. у справі № 2а/0470/9705/12 - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 серпня 2012 р. у справі № 2а/0470/9705/12 - залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та може бути оскаржена відповідно до ст. 212 КАС України.

Головуючий: Н.А. Бишевська

Суддя: І.Ю. Добродняк

Суддя: Я.В. Семененко

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.07.2013
Оприлюднено23.09.2013
Номер документу33605956
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —9101/173280/2012

Ухвала від 04.07.2013

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні