Постанова
від 27.08.2012 по справі 2а-4042/12/1470
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Миколаївський окружний адміністративний суд вул. Заводська, 11, м. Миколаїв, 54001 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв

27 серпня 2012 року Справа № 2а-4042/12/1470

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Мельника О. М.

за участю секретаря судового засідання Зощака В.В. розглянувши адміністративну справу

за позовомДержавної податкової інспекції у Ленінському районі м.Миколаєва Миколаївської області державної податкової служби, вул. Гмирьова, 1/1, м.Миколаїв, 54028

доОСОБА_1, АДРЕСА_4 Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" вул. Гмирьова, 14 кв. 8, м. Миколаїв, 54028

провизнання установчих документів недійсними, припинення юридичної особи, В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з адміністративним позовом про визнання установчих документів ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" недійсними з моменту перереєстрації на ОСОБА_1 та припинення юридичної особи ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП".

Позовні вимоги обґрунтував тим, що перереєстровано у органах державної реєстрації на підставну особу, що не мала наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження, отже з дати перереєстрації реєстраційні документи, а також свідоцтво про реєстрацію підприємства як платника податку на додану вартість є недійсними.

Відповідачі правом, передбаченим ст.49 Кодексу адміністративного судочинства України, щодо надання письмових заперечень проти позову та доказів, що підтверджують заперечення проти позову не скористалися. Судова повістка, повернута суду з відміткою "адресат вибув".

Відповідно до ст. 35 ч. 11 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд, встановив наступне.

ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" зареєстровано, як суб'єкт підприємницької діяльності реєстраційно-ліцензійною палатою виконавчого комітету Миколаївської міської Ради 08.11.10 р., реєстраційний № 15221020000020541, юридична адреса: 54028, м. Миколаїв, вул. Гмирьова, 14 кв. 8. ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" взято на облік як платник податків ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва 09.11.10 року за № 1753/2341422.

Як вбачається з копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, з 04.04.2012 року (№ рішення 15221070004020541) власником та керівником ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" є громадянин України ОСОБА_1, паспорт серія НОМЕР_1, виданий Очаківським МВВМ УМВС України в Миколаївський області.

З пояснень ОСОБА_1 вбачається, що назва підприємства ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" йому не відома, фінансово-господарських та адміністративно-розпорядчих функцій на вказаному підприємстві він виконував, жодних фінансових чи інших документів, як засновник та посадова особа підприємства, не складав і не підписував з моменту реєстрації, довіреностей не підписував. Таким чином, ОСОБА_1, який згідно установчих документів є власником та керівником ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП", ніякого відношення до фінансово-господарської діяльності даного підприємства не мав.

Вивчивши доводи позову, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України, підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно із ст. 56 Господарського кодексу України, суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу.

Згідно ст.80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Статтею 55-1 Господарського кодексу України встановлено, що реєстрація юридичної у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження є підставою для звернення до суду про припинення юридичної особи, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними.

Підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 ст. 20 ПК України передбачено право органів державної податкової служби у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Наявні у справі докази свідчать про те, що ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" перереєстровано з 04.04.2012 року на підставну особу -ОСОБА_1, який не мав на меті брати участь та здійснювати фінансово-господарську та підприємницьку діяльність від імені підприємства, отримувати доходи від діяльності підприємства, внесок до статутного фонду підприємства ним особисто не вносився, реєстраційні документи не оформлювалися, зміст статуту ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" йому не відомий, а підписаний був всупереч його дійсній волі та за відсутністю його волевиявлення.

Згідно ст. 551 ГК України, ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними, зокрема є: зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження.

Відповідно до ст. 38 ч. 2 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", підставами для постановляння судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом.

В силу ст. 110 ч. 1 п. 2 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням суду про визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом.

Підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органам державної податкової служби надано повноваження звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Враховуючи те, що ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" було перереєстровано на особу - ОСОБА_1, який не мав наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність, суд приходить до висновку про те, що маються підстави для припинення юридичної особи ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП", а також визнання недійсними установчих та реєстраційних документів товариства з моменту перереєстрації 04.04.2012 р.

Керуючись ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Визнати недійсними установчі документи ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" з моменту перереєстрації на ОСОБА_1 04.04.2012 року.

Припинити юридичну особу ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП" ( м.Миколаїв, вул.Гмирьова,14, кв.8 код ЄДРПОУ-37385483).

Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня проголошення/отримання постанови, якщо протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постанови за наслідками апеляційного провадження.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені ст. 186 КАС України.

Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга, подана після закінчення встановлених строків залишається без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Суддя О.М. Мельник

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.08.2012
Оприлюднено25.09.2013
Номер документу33611657
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4042/12/1470

Постанова від 27.08.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 30.07.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні