Рішення
від 18.09.2013 по справі 363/2375/13-ц
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.09.2013 Справа № 363/2375/13-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2013 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Підкурганного В.В.

при секретарі Грищенко К.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вишгороді Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Держземагентства у Вишгородському районі Київської області, треті особи - Димерська селищна рада Вишгородського району Київської області, ТОВ «Будексім 2007» про визнання права власності на земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

21 червня 2013 року позивачка звернулася до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку мотивуючи свої вимоги тим, що у 1995 році вона отримала у користування земельну ділянку 0,15 га, для ведення особистого селянського господарства в смт. Димер біля авто-заправки. Рішенням Димерської селищної ради від 26 листопада 2003 року за № 186 зазначену земельну ділянку їй було передано у приватну власність.

Тривалий час здійснювалася передача документів працівниками селищної ради до організації яка здійснювала виготовлення технічної документації щодо державного акту на право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства (ТОВ «Будексім 2007»).

У 2010 році позивачка дізналася про те, що при формуванні кадастрового номера і внесення в базу даних Вишгородського району в Управлінні Держкомзему було встановлено, що земельна ділянка накладається на раніше відведені паї Козаровицької сільської ради. В зв'язку з цим вона звернулася з заявою до Управління Держкомзему у Вишгородському районі про внесення змін до бази даних, щодо меж земельних ділянок, на що їй було надано відповідь про те, що суміжний землекористувач, з яким виник спір, набув право власності на земельну ділянку.

Просила визнати за нею право власності на земельну ділянку 0,15 га, для ведення особистого селянського господарства в смт. Димер біля авто-заправки, кадастровий номер 3221855300:20:021:0704 та зобов'язати Управління Держкомзему у Вишгородському районі Київської області внести зміни до бази даних щодо меж земельних ділянок.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримала та просила про його задоволення.

Представник позивача у судовому засіданні проти позову заперечувала, стверджуючи, що не має підстав для задоволення позову.

Представник третьої особи Димерської селищної рада Вишгородського району Київської області в судове засідання не з'явився, надав суду письмові заперечення проти позову та просив відмовити в задоволенні позову.

Представник третьої особи ТОВ «Будексім 2007» в судове засідання не з'явився, про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов наступного.

У судовому засіданні встановлено , що рішенням Димерської селищної ради від 26 листопада 2003 року за № 186 ОСОБА_1 було передано безкоштовно у приватну власність земельну ділянку площею 0,15 га, для ведення особистого селянського господарства в смт. Димер біля авто-заправки (а.с. 8).

12 лютого 2009 року ОСОБА_1 було сплачено суму коштів у розмірі 500 грн. на користь ТОВ «Будексім 2007» на виготовлення державного акту (а.с.8).

25 березня 2010 року ОСОБА_1 звернулася до ТОВ «Будексім 2007» з заявою про надання інформації з приводу виготовлення технічної документації та державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,15 га, для ведення особистого селянського господарства в смт. Димер біля авто-заправки (а.с.9).

3 червня 2010 року ТОВ «Будексім 2007» було надано відповідь позивачу про те, що технічна документація щодо виготовлення державних актів на право власності на земельну ділянку площею 0,15 га, для ведення особистого селянського господарства в смт. Димер біля авто-заправки була сформована ТОВ «Будексім 2007», однак формуванні кадастрового номера і внесенні в базу даних Вишгородського району в управлінні Держкомзему Вишгородського району було встановлено, що земельна ділянка накладається на раніше відведені паї Козаровицької сільської ради (виготовлені державні акти) (а.с.10).

Відповідно до повідомлення Управління Держкомзему у Вишгородському районі Київської області суміжний землекористувач (а.с.15).

Судом встановлено, що відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 907106, зареєстрованого у встановленому законом порядку, земельна ділянка розміром 0,9100 га, кадастровий номер 3221883600:20:097:0200, що знаходиться на території Козаровицької сільської ради Вишгородського району Київської області належить ОСОБА_2 (а.с.43).

З огляду на встановлені обставини судом зазначається наступне.

Відповідно до статті 1 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до частини 1 статті 3 ЦПК кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до статті 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Так, законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Як встановлено у судовому засіданні, частина земельної ділянки, на яку претендує позивачка, вже перебуває у власності іншої особи, а саме ОСОБА_2

Відповідно до статті 41 Конституції України Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до статті 78 ЗК України, право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

В той же час, відповідно до статі 96 ЗК України, одним із обов'язків землекористувачів є не порушення прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів.

На час розгляду справи у суді, державний акт про право власності на земельну ділянку серії ЯД № 907106, власником якої є зазначений громадянин ОСОБА_2 є чинним.

Отже, фактично, позивачка просить визнати за нею право власності на майно, що перебуває у власності іншої особи. При цьому таке право зареєстроване за ОСОБА_2 у встановленому законом порядку.

Тому, у даному випадку, з урахуванням фактичних справи та наданих сторонами доказів, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову в частині визнання за позивачкою права власності на земельну ділянку 0,15 га в смт Димер (кадастровий план земельної ділянки № 3221855300:20:021:0704).

З урахуванням позиції суду щодо потреби у відмові зазначеної позовної вимоги, також не вбачається підстав для прийняття рішення щодо зобов'язання Управління Держземагентства у Вишгородському районі Київської області внести зміни до бази даних щодо меж земельних ділянок. Крім того, у випадку задоволення позову в цій частині знову ж таки буде порушено закріплене у встановленому порядку право власності на землю громадянина ОСОБА_2

Керуючись статтями 209-215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

у задоволенні позову ОСОБА_1 до Управління Держземагентства у Вишгородському районі Київської області, треті особи - Димерська селищна рада Вишгородського району Київської області, ТОВ «Будексім 2007» про визнання права власності на земельну ділянку - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Київської області через Вишгородський районний суд Київської області.

Суддя

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.09.2013
Оприлюднено27.09.2013
Номер документу33667262
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/2375/13-ц

Рішення від 18.09.2013

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Підкурганний В. В.

Рішення від 18.09.2013

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Підкурганний В. В.

Ухвала від 01.07.2013

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Підкурганний В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні