Ухвала
від 17.09.2013 по справі 712/10882/13-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 11-сс/793/358/13Головуючий по 1 інстанції Категорія : ст. 159 КПК України Чепурний В.П. Доповідач в апеляційній інстанції Соломка І. А. УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2013 року Колегія суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючогоСоломки І.А., суддівГончарука І.М., Мунька Б.П., при секретарі з участю прокурораШамовій Ю.О., Яценка В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси матеріали за апеляційною скаргою директора ТОВ «Юскутум» Куца А.В. на ухвалу слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 02 вересня 2013 року, якою задоволено клопотання заступника начальника відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів у Черкаській області Горстки Я.В., погодженого з ст. прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції управління прокуратури Черкаської області Бондаренко М.Ю., та дозволено тимчасовий доступ з можливістю вилучити оригінали первинних документів ТОВ «Юскутум», підтверджуючих фінансово-господарські взаємовідносини з «Промтрейд Корпорейшн» та ТОВ «Інтерком Компані», -

в с т а н о в и л а :

29.08.2013 року заступник начальника відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів у Черкаській області Горстка Я.В. звернулася до Соснівського районного суду м. Черкаси з клопотанням про надання дозволу та тимчасовий доступ з можливістю вилучити оригінали первинних документів (договори, накладні, податкові накладні, акти прийому-передачі, довідки, товарно-транспортні накладні) ТОВ «Юскутум» (код ЄДРПОУ: 36148295), підтверджуючих фінансово-господарські взаємовідносини з «Промтрейд Корпорейшн» (код ЄДРПОУ: 38011197) та ТОВ «Інтерком Компані» (код ЄДРПОУ: 38275186), що мають ознаки фіктивності та увійшли до складу «конвертаційного центру» за період з 01.01.2010 року по 20.08.2013 року, та які перебувають у володінні ТОВ «Юскутум».

Ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду від 02 вересня 2013 року вказане клопотання задоволено та дозволено тимчасовий доступ з можливістю вилучити оригінали первинних документів ТОВ «Юскутум», підтверджуючих фінансово-господарські взаємовідносини з «Промтрейд Корпорейшн» та ТОВ «Інтерком Компані», що мають ознаки фіктивності та увійшли до складу «конвертаційного центру» за період з 01.01.2010 року по 20.08.2013 року, та які перебувають у володінні ТОВ «Юскутум».

Задовольняючи клопотання слідчий суддя в ухвалі послався на те, що у матеріалах наявні достатні підстави вважати, що оригінали первинних бухгалтерських документів (договори, накладні, податкові накладні, акти прийому-передачі, довідки, товарно-транспортні накладні) ТОВ «Юскутум», підтверджуючих фінансово-господарські взаємовідносини з підприємствами, які мають ознаки фіктивності та увійшли до складу «конвертаційного центру» мають суттєве значення для розслідування кримінального провадження та те, що у разі будь-якого зволікання з вилученням цих документів будуть створені можливості для їх знищення чи приховування.

Не погоджуючись з рішенням районного суду, директор ТОВ «Юскутум» подав апеляційну скаргу, в якій просив ухвалу суду скасувати, як необгрунтовану, незаконну, винесену з порушенням вимог КПК України та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про здійснення тимчасового доступу до речей та документів.

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора про залишення без задоволення апеляційної скарги, а ухвали слідчого судді - без змін, вивчивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляції, колегія суддів вважає, що вона не підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В ході апеляційного розгляду справи встановлено, що слідчий суддя районного суду при вирішенні питання про тимчасовий доступ до речей та документів дотримався вказаних вимог чинного кримінального процесуального законодавства, врахував правові підстави для тимчасового доступу до речей і документів, достатність доказів, що вказують на суттєве значення первинних бухгалтерських документів ТОВ «Юскутум» для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та інші обставини, визначені в ч. 5 ст. 163 КПК України, і обґрунтовано прийшов до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання заступника начальника відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів у Черкаській області Горстки Я.В. та надання дозволу на тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів ТОВ «Юскутум», підтверджуючих фінансово-господарські взаємовідносини з підприємствами, які мають ознаки фіктивності та увійшли до складу «конвертаційного центру» , зазначивши, що в разі зволікання з вилученням цих документів будуть створені можливості для їх знищення чи переховування.

Відповідно до вимог ст.404 КПК України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги, при цьому доводи апеляції про те, що ТОВ «Юскутум» незаконно був позбавлений права на судовий розгляд, так як апелянта не було повідомлено про розгляд клопотання слідчого, спростовуються вимогами ч.2 ст. 163 КПК України відповідно до яких - якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

На підставі наведеного колегія суддів вважає, що ухвала слідчого судді є законною та обгрунтованою, а наведені скаржником в апеляції доводи є безпідставними, а тому апеляція задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Ухвалу слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 02 вересня 2013 року, якою задоволено клопотання заступника начальника відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів у Черкаській області Горстки Я.В., та надано тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів ТОВ «Юскутум», підтверджуючих фінансово-господарські взаємовідносини з підприємствами, які мають ознаки фіктивності та увійшли до складу «конвертаційного центру» за період з 01.01.2010 року по 20.08.2013 року, які перебувають у володінні ТОВ «Юскутум», - залишити без змін, а апеляційну скаргу директора ТОВ «Юскутум», - без задоволення.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.09.2013
Оприлюднено26.09.2013
Номер документу33703391
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —712/10882/13-к

Ухвала від 17.09.2013

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Соломка І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні